Antioksidan nedir? Antioksidan açısından zengin, koruyucu besinler hangileri?

Hücrelerin dış etkenlerden korunmasını sağlayan ve birçok hastalığa karşı etkili olan antioksidan nedir? Hangi besinler antioksidan içeriyor? Antioksidanın faydaları neler? İşte pek çok rahatsızlığı karşı koruyucu özelliği olan antioksidan hakkında her şey...

Haberler ntv.com.tr 05.08.2020 - 11:41

  • 1

    ISPANAK

    Antioksidan nedir?

    Antioksidanlar, serbest radikallerle hasara uğramış hücreleri koruyan maddelerdir. Serbest radikaller ise vücudun normal metabolik faaliyetleri sırasında ortaya çıkan ve hücrelere saldırarak yapılarını bozan kararsız moleküller.

    Antioksidanlar, diğer moleküllerden aldığı elektronlarla DNA’ya zarar veren serbest radikallerin taşıdığı elektriği etkisiz hale getirir. Serbest radikallerin verdiği zararlar, yaşlanma ve kanser gelişimi de dahil olmak üzere pek çok hastalıkla ilişkilendiriliyor. Antioksidanlar kanseri yavaşlatabiliyor veya kansere karşı koruyabiliyor.

  • 2

    BALIK

    Antioksidan özelliği keşfedilen birçok madde bulunmaktadır. Bu maddelerin bir kısmı besinlerden alınırken; bir kısmını vücut kendisi, serbest radikallere karşı bir savunma sistemi olarak üretir.

    Antioksidan ne işe yarar?

    Antioksidan enzimler akciğerlerde ilk savunma hattını oluşturur. Serbest radikalleri dengeleyerek kronik hava yolu iltihabını azaltır ve bağışıklığı arttırır.

  • 3

    FRENK SOĞANI

    Antioksidanın faydaları neler?

    Hücre hasarını önleyerek yaşlanmanın etkilerini geciktirir.

    C vitamini, E vitamini, koenzim Q10 ve rosmarinik asit güçlü antioksidan aktivitesi nedeniyle kozmetikte ve cildi toksinlerden korudukları için sivilce tedavisinde kullanılır.

    Antioksidanlar açısından zengin bir diyet, metabolik aktiviteleri destekler ve vücudu hastalıklara karşı korur.

    Kalp ve damar hastalıklarına karşı korur.

    Kolestrolü dengelemeye yardımcı olur.

  • 4

    ZENCEFİL

    Özellikle bol miktarda A, C ve E vitamin içeren besinler antioksidan yönünden oldukça zenginler.

    A vitamini: Süt ve süt ürünleri, yumurta, karaciğer, mercimek, fasulye, erik vb.

    C vitamini: Portakal, yeşil ve kırmızı biber, ahududu, kızılcık, goji berry, kiraz, üzüm, kivi, mango, brokoli, çilek, kavun, karnabahar, kırmızı lahana, kale, patlıcan vb.

  • 5

    DOMATES

    E Vitamini: Badem, ceviz, fıstık ve fındık gibi kuruyemişler, zeytin yağı ve ayçiçeği yağı gibi bitkisel yağlar, ıspanak ve lahana gibi yeşil yapraklı sebzeler, pırasa, soğan, avokado, kepekli tahıllar, soya fasulyesi, susam vb.
  • 6

    CEVİZ

    Likopen: Cildin özellikle hoşlandığı antioksidanlardan biri de likopendir. Likopen en çok domateste ve domatesten elde edilen ürünlerde bulunur. Ayrıca karpuz, pembe greyfurt, kayısı ve kiraz da likopen açısından zengin meyveler arasında yer alır.
  • 7

    KIRMIZI MEYVELER

    Özellikle kanser ve belli nörolojik hastalıklara olan pozitif etkileriyle koenzim q önemli bir antioksidandır. Vücut tarafından üretilir, diyet yoluyla da alınabilir. Her ne kadar ciğer, kalp ve böbrek gibi et ürünlerinde ve balıkta yüksek oranda bulunur. 

  • 8

    NAR

    Yüksek antioksidan içeriğiyle nar “süper besin” olarak da adlandırılmaktadır. Genişlemiş damarların görünümlerini azaltarak cildin daha sağlıklı görünmesini yardımcı olur.
  • 9

    KAYISI

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız