Çocuklarda görülen bulaşıcı hastalıklar nelerdir? (Kızamık, suçiçeği, kabakulak gibi hastalıklar ne kadar sürüyor?)

Kızamık, suçiçeği, kabakulak gibi hastalıklara genellikle çocukluk çağı hastalığı denir. Aşı olmayan insanların birçoğu bu hastalıklara çocukken yakalanır. Peki, bu hastalıklar ne kadar sürer? Çocuğunuzun hangi hastalığı geçirdiğini nasıl anlarsınız?

Haberler ntv.com.tr 17.09.2020 - 11:56

  • 1

    Çocuklarda görülen bulaşıcı hastalıklarla başa çıkmanın en etkili yolu, düzenli olarak aşılarını yaptırmaktır. Çocukluk çağının hastalıkları, basit hastalıklar değildir; olası komplikasyon ve ciddi sonuçları olan enfeksiyonlardır. Fakat çocukluk çağında sık görülen enfeksiyonlardan hepsinin olmasa da çoğunun etkili aşıları vardır. Bu nedenle çok bilinen çocukluk hastalıkları artık yaygın değildir. 

    Bebek ve çocukların aşı takvimi için tıklayın.

  • 2

    KIZAMIK NEDİR? BELİRTİLERİ NELERDİR?

    Kızamık, virüslerin neden olduğu akut, bulaşıcı ve döküntülü bir solunum yolu enfeksiyonudur. En sık olarak kış mevsiminin son aylarında ve ilkbaharda ortaya çıkar.

    Kızamık virüsünün kuluçka dönemi 10 ila 14 gün sürer. Kızamık virüsün en bulaşıcı olduğu dönem, şikâyetler başlamadan önceki 2 gün ve döküntüler çıktıktan sonraki 4 günü içerir.

    Kızamık belirtileri virüs vücuda girdikten 9-11 gün arasında ortaya çıkar:

    • Gözlerde sulanma
    • Göz kapaklarında şişlik
    • Işığa karşı hassasiyet
    • Hapşırma
    • Vücutta kırmızı - kahverengi döküntüler
    • Boğazda ya da yanak iç yüzünde koplik lekeleri olarak bilinen lekeler ya da ortası mavi-beyaz küçük gri renkli benekler
    • Genel vücut ağrısı

    gibi belirtileri vardır.

  • 3

    KIZAMIKÇIK NEİDR?

    Kızamıkçık, en sık olarak bebek ve çocuklarda görülen bulaşıcı bir viral enfeksiyondur.  Aşı yoluyla önlenebildiğinden eskiye göre görülme sıklığı azalmıştır.

    KIZAMIKÇIK BELİRTİLERİ NELERDİR?

    Kızamıkçık belirtileri her çocukta farklı şekillerde bulunabilir. Ek olarak, belirtilerin birçoğu hastalığa özgü değildir. Yani benzer şikâyetler başka hastalıklarda da ortaya çıkabilir. Hastalıkta ateş, burun akıntısı, öksürük gibi grip benzeri belirtiler sıklıkla görülür. Ayrıca lenf düğümlerinde şişme ve ağrı vardır.

  • 4

    KABAKULAK NEDEN OLUR?

    Kabakulak, özellikle parotis bezlerini etkileyen viral bir enfeksiyondur. Parotis bezleri kulaklarımızın önünde bulunan büyük tükürük bezleridir. Kabakulak bu bezlerden birini ya da ikisini birden etkileyebilen bir enfeksiyondur.

    Kabakulak, virüsü kapan kişilerden yaklaşık 15 gün boyunca bulaşıcıdır. Virüs belirtilerin görülmeye başlamasından 7 gün önce ve başladıktan sonra 8 güne kadar bulaşır. 

    Belirtiler genellikle virüse maruz kaldıktan sonra yaklaşık olarak 2 ila 3 hafta sonra görülmeye başlar. Bu süreden sonra aşağıdaki belirti ve bulgular görülür;

    Yüzün bir veya iki tarafında şişmiş, ağrılı tükürük bezleri
    Ateş
    Baş ağrısı
    Kas ağrıları
    Halsizlik ve yorgunluk
    İştah kaybı
    Mide bulantısı
    Eklem ağrıları
    Çiğneme veya yutma sırasında ağrı
    Ağız kuruluğu

  • 5

    SUÇİÇEĞİ BELİRTİLERİ NELERDİR?

    Suçiçeği, herpes virüs ailesinden varicella zoster ismindeki virüs tarafından çoğunlukla çocuklarda görülen ve içi sıvı dolu kabarcıklar şeklinde döküntülerle kendini belli eden bulaşıcı bir hastalıktır.

    Suçiçeği virüsü temel olarak suçiçeği ve zona olmak üzere iki farklı hastalığa sebebiyet verir. Her iki hastalık genellikle çocuklarda görülmekle birlikte yaşlılarda da tehlikeli enfeksiyonlara sebebiyet verebilir.

    Suçiçeği hastalığında virüsün vücuda alınmasından sonra başlayan 2-3 haftalık bir kuluçka süresi vardır. Kuluçka süresinin ardından halsizlik, bitkinlik, ateş ve içi sıvı dolu döküntüler ile kendini belli eder. Ateş ilk birkaç gün hafif seyreder. Genellikle yüz ve boyun çevresinde görülen döküntüler aşırı derecede kaşıntıya neden olur.

  • 6

    Döküntüler yaklaşık bir hafta süre ile vücutta varlığını sürdürür. Döküntülerin olduğu dönemde virüs yoğun miktarda çevreye saçılır. Hastalığın yayılmasını önlemek için çocukların bu dönemde sosyal ortamlardan izole tutulmasında fayda vardır.

    Suçiçeği viral bir enfeksiyondur ve dolayısıyla solunum yoluyla veya gözlerden vücuda giren virüs tarafından sağlıklı kişilere bulaştırılır. Suçiçeği nedenleri içerisinde en önemlisi etrafta virüsü saçan bir taşıyıcının varlığıdır. Etkenin saçılması en çok içi su dolu döküntülerin çıktığı dönemde olur. Toplu şekilde bulunulan okul gibi ortamlarda salgın şeklinde görülebilir.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız