Gripten korunmanın 10 etkili yolu

30 saniyelik önlem virüslerden koruyor!

Haberler ntv.com.tr 08.02.2016 - 10:36

  • 1
    Yüksek ateş, şiddetli kas ile eklem ağrıları, halsizlik, titreme, baş ağrısı ve kuru öksürük… Nadiren de bulantı, kusma ve ishal… Influenza adı verilen virüsler tarafından oluşturulan bir enfeksiyon hastalığı olan gribin yol açtığı bu sorunlar nedeniyle özellikle kış mevsiminde hemen hepimiz yorgan döşek yatmak zorunda kalabiliyoruz. Üstelik grip basit bir üst solunum yolu enfeksiyonu olarak değerlendirilse de, sanılanın aksine riskli gruplarda tedavi edilmediğinde zatürre gibi ciddi solunum yolu hastalıklarına da yol açabiliyor.
  • 2
    Hatta özellikle çocuklarda, yaşlılarda, KOAH, kalp ile diyabet gibi kronik hastalığı olan kişilerde çok daha ağır seyrederek ölüme kadar varabilen ciddi sonuçlar oluşturabiliyor. Bu kadar önemli tablolara yol açabilen gripten yaşam alışkanlıklarına dikkat ederek büyük oranda korunmak mümkün olabiliyor. Bunun yolu da öncelikle el hijyenine dikkat etmek, renkli beslenmek ve bol su içmekten geçiyor. KBB Uzmanı Prof. Dr. Köksal Yuca, gripten korunmanın 10 püf noktasını anlattı.
  • 3
    1.Sofranızda salata mutlaka olsun

    Bağışıklık sistemini güçlendirmek için yeterli ve dengeli beslenmek çok önemli. 3 ana öğün yemeye özen gösterin ve öğünlerde karbonhidrat, protein ile yağ gibi besin gruplarının dengeli olarak yer almasına dikkat edin. Her yemekte sofranızda salata bulundurun. Besinlerin hazırlanmasında temizlik kurallarına dikkat etmeye de özen gösterin. Yoğurt da özellikle solunum ve bağırsak sisteminin korunmasında önem taşıyor. Bağışıklık sistemini destekliyor. Bu önemli etkilerinden dolayı yoğurt da günlük beslenmenizde sofranızda yer almalı.

  • 4
    2. Sosyal alışkanlıklarınıza dikkat edin

    Gribe yakalanmış kişiler belirtiler başlamadan bir gün öncesi ve 3-5 gün sonrasına kadar bulaştırıcı oluyor. Bu süre çocuklarda, yaşlılarda ve immün sistemi baskılanmış kişilerde 2-3 haftaya kadar uzayabiliyor. Enfeksiyonlardan kaçınmak için tokalaşmak, öpüşmek gibi sosyal alışkanlıklarınızı minimuma düzeye indirin.
  • 5
    3. Renkli beslenin

    Bağışıklık sisteminin güçlenmesine katkı sağlayan A, E ve C vitaminlerinden zengin besinlere ağırlık verin. Çünkü bu vitaminler hava kirliliği gibi bağışıklık sistemini olumsuz etkileyen faktörlerden koruyucu anti-oksidan etki yapıyor. Yeşil yapraklı sebzeler, fındık, ceviz ile kurubaklagiller E vitamininden zengin besinler arasında yer alıyor. Günde en az 5 porsiyon, çeşitli renk ve türde sebze ile meyve tüketimine özen gösterin. Besleyici değeri olmayan fastfood, paketli gıdalar ve şekerli gazlı içeceklerden ise uzak durmanız gerekiyor.
  • 6
    4. Ellerinizi sık sık yıkayın

    Ellerinizi su ve sabunla sık sık yıkamayı ihmal etmeyin. Özellikle yemek öncesinde ellerin yıkanması gerekiyor. Eve girdikten sonra ilk iş olarak ellerinizi 20-30 saniye yıkayarak dış ortamda bulaşma riski olan mikroplardan büyük oranda arınmış olacaksınız.
  • 7
    5. Bol bol sıvı tüketin

    Bol bol sıvı almanız çok önemli. Sıvı üst solunum yolunun nemlenmesini sağlıyor ve burada virüsün tutunmasını önlüyor. Ayrıca hasta olunduğunda iyileştirmeyi de kolaylaştırıyor. Ancak asitli ve alkollü olanlardan kaçının, Sıvı alımını karşılarken suyun yanı sıra ayran, taze sıkılmış meyve suyu, bitki çayı ya da süt tercih edilebilirsiniz.
  • 8
    6. Soğuk diye sporu ertelemeyin

    Düzenli egzersiz yapmak bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Dolayısıyla birçok hastalıkta olduğu gibi enfeksiyonlarda da koruyucu bir etken. Hasta değilken düzenli olarak egzersiz yapmanız önemli. Ancak egzersizi dışarıda yapıyorsanız soğuğa uygun giyinmeniz, bitince de hızla terli giysiyi çıkartmanız ve duş almanız gerekiyor. Kapalı alanı tercih ediyorsanız iyi havalandırılmış, temiz yerlerde yapın ve başkasına ait eşyaları kullanmayın. Aksi halde kapalı alan tek başına enfeksiyon için risk oluşturuyor. Hastalık geliştiğinde ise spor yapmak yerine dinlenmeniz gerekiyor.
  • 9
    7. Kalabalık ortamlardan uzak durun

    Kalabalık ortamlardan kaçının. Çünkü okullar, yurtlar ve toplu taşıma araçları gibi kalabalık ortamlar virüsün, dolayısıyla enfeksiyonun yayılmasını kolaylaştırıyor. Ayrıca sigara içmenin yanı sıra sigara dumanına maruz kalmak da bağışıklık sistemini zayıflatıyor. Bu nedenle sigara ve tütün ürünlerinin tüketildiği mekanlardan uzak durun.
  • 10
    8. Ortak kullandığınız malzemeleri sık sık temizleyin

    Ortak kullanılan buzdolabı, kapı kolları, merdiven kenarlıkları ve telefon gibi yer ve malzemeleri sık sık temizleyin. Grip virüsünün yayılmasını önlemek için yüzeyleri günlük temizlikte kullandığınız deterjanlarla temizlemeniz yeterli gelecektir. Ayrıca başkalarının kullandığı bardak, tabak, çatal, kaşık gibi gereçleri kullanmaktan da kaçının.
  • 11
    9. Evinizi 30 dakika havalandırın

    Virüs ve bakterilerin ortamdan uzaklaşmasına katkı sağlamak için evinizi her gün 30 dakika temiz hava ile havalandırın. Güneş ışınları bağışıklık sisteminin güçlenmesine katkı sağlıyor. Bu nedenle her gün en az 15 dakika güneşe çıkmayı ihmal etmeyin.
  • 12
    10. Mevsime uygun olarak giyinin

    Kış aylarında sokağa çıkarken kalın giysiler, atkı ve şapka gibi rüzgar ve soğuktan koruyucu giysiler giymeyi alışkanlık haline getirin. Çünkü soğuk hava vücut direncini düşürerek viral enfeksiyonlara zemin hazırlıyor.
Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız