British Museum köleci kimliği nedeniyle Sir Hans Sloane büstünü sergiden çıkardı

Black Lives Matter (Siyahların Hayatı Değerlidir) hareketinden etkilenen dünyanın en önemli müzelerinden British Museum, köle sahibi Sir Hans Sloane'nin büstünü ana sergi alanından kaldırma kararı aldı. Londra'da adına bir de meydan bulunan Sloane, yaptığı eser bağışıyla müze koleksiyonunun temelini oluşturuyor. 

Haberler ntv.com.tr 25.08.2020 - 10:24 Son Güncelleme : 25.08.2020 - 10:36

  • 1

    İngiltere’nin Londra şehrinde yer alan dünyanın en önemli müzelerinden British Museum, ‘köle sahibi’ni temsil eden bir büstü sergiden çıkardı.

  • 2

    Küratörler, Sir Hans Sloane'nin heykelinin artık "İngiliz İmparatorluğu'nun sömürücüleri” eserlerinin yanında bir sergide yer alacağını söyledi.

  • 3

    Vasiyetiyle koleksiyonundaki 71 bin parça eseri müzeye bağışlayan Sloane’nin eserleri British Museum’un temelini oluşturuyor. Köleci Sloane, koleksiyonunu eşinin ailesinin şeker çiftliği aracılığıyla finanse etmişti. Londra’da Sloane adı verilen bir de meydan bulunuyor.

    Sloane büstü, artık mesleği ‘koleksiyoncu ve köle sahibi’ şeklinde güncellenerek müzenin farklı bir bölümünde tutuluyor.

  • 4

    Müze direktörü Hartwig Fischer, kurumun kasıtlı olarak büstü kaideden attığını söyleyerek, “Hiçbir şeyi saklamamalıyız. Şifa bilgidir” dedi.

  • 5
    Sloane sergisinin arkasındaki küratör Neal Spencer, Black Lives Matter (Siyahların Hayatı Değerlidir) hareketinin revizyona ‘aciliyet’ sağladığını söyledi. Spencer ayrıca, “Sloane’nin koleksiyonunun British Museum’un temelini oluşturduğu konusunda açık sözlü olmak istiyoruz” dedi.
  • 6
    Sloane büstünün ana sergiden çıkarılması, kölelik ve sömürgecilikle bağlarını kabul etmek için müzenin koleksiyonlarının elden geçirilme çalışmasının bir parçası. Kaptan James Cook tarafından getirilen eserler gibi bazı parçalar, "sömürge fetihleri ​​ve askeri yağma" yoluyla elde edildiklerini gösteren bilgilendirici etiketlerle sergilenecek.
Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız