Kütahya'daki Seyitömer Höyüğü'nde 5 bin yıllık yerleşimler gün yüzüne çıkarıldı

Kütahya'daki Seyitömer Höyüğü'nde yürütülen kurtarma kazısında Erken Tunç Çağı ile Roma Dönemi’ne ait yerleşimlere ulaşıldı. Türkiye'nin en büyük kurtarma kazısı projeleri arasında yer alan höyükteki çalışmalarda 50 teknik personelin yanı sıra 250 işçi görev alıyor.

Haberler Anadolu Ajansı 16.12.2021 - 15:15 Son Güncelleme : 16.12.2021 - 15:18

  • 1

    Kütahya'daki Seyitömer Höyüğü altındaki 12 milyon tonluk linyitin ekonomiye kazandırılması amacıyla 1989'da başlatılan kurtarma kazısı, Çelikler Holding sponsorluğunda 3 yıldır Kütahya Müze Müdürlüğü denetiminde sürüyor.

    Kurtarma kazısında Erken Tunç Çağı ile Roma Dönemi'ne ait yerleşimlere ulaşıldı.

  • 2

    Kazının bilimsel danışmanlığını yürüten Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Öğretim Görevlisi Nazan Ünan, Türkiye'nin en büyük kurtarma kazısı projeleri arasında yer alan höyükteki çalışmalarda antropolog, restoratör, mimar, mimari restoratör ve seramik uzmanından oluşan 50 teknik personelin yanı sıra 250 işçinin görev aldığını söyledi.

  • 3
    Anadolu arkeolojisi bakımından aydınlatılması gereken önemli noktaları ortaya çıkardıklarını vurgulayan Ünan, "Gerek mimari kalıntıları gerekse küçük buluntularıyla ardından Erken Tunç Çağı 3 ve 2'nci dönemler arasını temsil edilen bir tabakanın kazısını tamamen yaptık. Bu sezon Erken Tunç Çağı 2 tabakasının en üst katmanını tamamen açtık. Bu bize önemli sonuçlar verdi” dedi.
  • 4
    Nazan Ünan, höyüğün düzlüğünde bulunan Roma Dönemi yerleşmesinin devamını açığa çıkardıklarını söyledi.
  • 5
    Orta Tunç Çağı'na tarihlenen yerleşimin sınırlarını belirlemeye yönelik çalışmalar yaptıklarını söyleyen Ünan, "Batı Anadolu'da tamamının kazısının yapıldığı çok fazla merkez yok. Biz bu üç yıl boyunca 3-4 farklı dönem ve 3 tabakada çalıştık. Bu tabakaların tamamını açığa çıkardık. Bunlardan birincisi Erken Tunç Çağı 3 dönemine ait hem höyüğün üstünde hem yamaçlarında devam eden büyük bir yerleşimi açığa çıkardık” diye konuştu.
  • 6

    BAZI MEKANLAR YANGINDA ZARAR GÖRDÜ

    Ünan, surlarla çevrili Erken Tunç Çağı 2 yerleşimindeki bazı mekanların yangın geçirmiş olduğunu da belirtti.

  • 7

    SEYİTÖMER HÖYÜĞÜ'NÜN ÖZELLİĞİ

    Geçmişi milattan önce 3000'li yıllara kadar uzanan Seyitömer Höyüğü, il merkezine 26 kilometre uzaklıkta, Çelikler Seyitömer Elektrik Üretim AŞ çalışma alanında bulunuyor.
  • 8

    Orijinal yüksekliği 26 metre, eni 140 ve boyu 150 metre olan höyükte kurtarma kazısına, altındaki linyitin ekonomiye kazandırılması amacıyla 1989'da Eskişehir Müzesi Müdürlüğünce başlandı.

    Höyük, 1990-1995 yıllarında Afyonkarahisar Müzesi Müdürlüğü tarafından kazıldı.

  • 9
    TKİ Genel Müdürlüğü ile Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Rektörlüğü arasında imzalanan protokol doğrultusunda kazılar, 2006'da DPÜ Arkeoloji Bölümüne devredildi. Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nejat Bilgen başkanlığında öğretim elemanları, öğrenciler ve işçilerden oluşan kazı heyeti, çalışmalarını 2014'e kadar sürdürdü. Höyükten çıkarılan 17 binden fazla eser, sergilenmek üzere Müze Müdürlüğüne teslim edildi.
  • 10
Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız