Ozan Güven ve Günay Karacaoğlu Don Kişot'um Ben'i anlattı

Baba Sahne'deki biletleri günler öncesinden tükenen ve Uniq İstanbul ile Zorlu PSM'ye çıkmaya hazırlanan Don Kişot'um Ben'in başrolleri Ozan Güven (43) ve Günay Karacaoğlu (47) ile oyun öncesi Baba Sahne'de buluştuk. Miguel de Cervantes'in ölümsüz eserinden tiyatro sahnesine uyarlanan oyunda Don Kişot'a hayat veren Güven ve Sancho Panza karakterini canlandıran Karacaoğlu yoğun ilgiyle takip edilen oyunu ve bilinmeyenlerini anlattı. "Tiyatroda artık ne kadar reklam verirseniz verin bunların geri dönüşü olmuyor. Seyircinin buluştuğu nokta fısıltı gazetesi. Sosyal medyada beğeni yapan seyirci gelmiyor" diyen Karacaoğlu, 14 yıl sonra yeniden tiyatroya dönen Güven için "Hiç görmedikleri bir Ozan Güven görüyorlar" diye konuştu. Merak edilenlerini anlatan Güven ise "Oyunculuğun ödülü şöhret ve para değil. Oyuncunun bedeli başarı" ifadelerini kullandı. (Batuhan DURMUŞ / batuhan.durmus@ntv.com.tr)

Haberler ntv.com.tr 18.01.2019 - 07:24

  • 1

    "HER ŞEY BAŞLADIĞI YERDEN DEVAM EDİYOR"

    Ozan Güven ile Günay Karacaoğlu ikilisi nasıl bir araya geldi?

    Ozan Güven: "Biz Günay ve Şevket ile çok eski arkadaşız. 20-25 senedir tanışıyoruz. Birgün Şevket, 'Don Kişot yapacağız, Sancho Panza'yı Günay oynayacak, ne diyorsun?' dedi. Ben de 'Tamam' dedim. Sonra yıllar sonra Günay'la karşılaştık her şey başladığı yerden devam etti."

    Günay Karacaoğlu: "Sanki hiç karşılaşmamışız gibi..."

    O.G: "Karşılaştık ama geyiklerdeydik hep... İş için karşılaşmamıştık."
  • 2

    "ENDİŞELERİM VE KORKULARIM OLDU"

    14 yıl sonra sahneye döndünüz. Bunun sizin için avantajları, zor yönleri veya keyifli yanları neler oldu?

    O.G: "Araya çok uzun bir zaman girip bir de televizyonda ve sinemada hep arkadaşlarımla iş yaptığım için tiyatroda bu ortamın sağlanacağı bir yerde bu işi yapmak istiyordum. O yüzden araya 14-15 sene girdi. Dolayısıyla hem Şevket hem Günay eski arkadaşlarım olduğundan Baba Sahne'nin çok daha özel bir anlamı var. Aslına bakarsan 25 senedir hiç sahneden inmeyen bir partnerle tiyatro yapmak beni biraz strese sokmadı değil. Çok heyecanlıydım, Günay sahnenin üzerinden inmiyor ve çok antrenmanlı. Dolayısıyla endişelerim ve korkularım oldu ama sağolsun bana hem sahne üzerinde hem arkada yabancılık çektirmediği için beklediğimden daha kolay ve keyifli atlattım bu dönemi."
  • 3

    "SOSYAL MEDYADA BEĞENİ YAPAN SEYİRCİ GELMİYOR"

    Oyundan nasıl geri dönüşler alıyorsunuz?

    G.K: "Öncelikle gişesi ilgilendiriyor. Gelen seyirci sayısı, sayıdan sonra gelen seyirci kalitesi bunlara beraber baktığınız aralık ayı biletlerimiz kasımda bitmişti. Ocak ayı biletleri ise aralık başında tükenmişti. Şubat'ı da bitirdi. Tiyatroda artık ne kadar reklam verirseniz verin bunların geri dönüşü olmuyor. Eskiden verilen tiyatro ilanları artık verilmiyor. Seyircinin buluştuğu nokta fısıltı gazetesi. Sosyal medyada beğeni yapan seyirci gelmiyor. Oyunu seyredenlerin tavsiye ettiği izleyiciler geliyor. Dolayısıyla bizim biletlerimiz tükendi ve geri dönüşler bizleri çok mutlu etti. Şu an seyircilerimiz mart ayını bekliyorlar."
  • 4

    "ELE ALINMAMIŞ BİR DON KİŞOT"

    G.K: "Gelen seyircinin kalitesi de önemli. Bilinçli bir seyirci geliyor. Oyun metninde nokta atışı cümlelerimiz var Cervantes'i ve Don Kişot'un gerçek hikayesini bilen seyirciden aldığımız tepkiler bizi mutlu ediyor. Ama hiç bilmeden gelen seyirci de mutlu ediyor tabii ki. Geri dönüşler ahbap veya arkadaş çevremizden ziyade tiyatroyu seven, takip etmek izleyicinin tekrar tekrar gelmesi. İçlerinde ikinci ve üçüncü kere gelenler oluyor. Arkadaş çevremizin de keyfi son derece yerinde. Çünkü arkadaş ortamında ettiği sohbetlerin dışında hiç görmedikleri bir Ozan Güven görüyorlar. Diğer oynadığı karakterin dışında Don Kişot'la karşılaşıyorlar ve ele alınmamış bir Don Kişot izliyorlar."
  • 5

    "HEM UMUT VERİYOR HEM DE ŞEVKİNİ ARTIRIYOR"

    O.G: "Bir oyuncu için daha ulvi bir yer bir tiyatro salonu gibi bir geyikten bahsetmeyeceğim ama elbette şartları ve durumu mesleğinizle başbaşa kalabileceğiniz bir yer tiyatro alanı. Diğer oyunculuk yapabileceğiniz yerlerle böyle bir ayrımı var. Sahnede mesleğinizle başbaşa kalmak sizin mesleğinizle dostluğunuzu ya da yarenliğinizi artıran bir şey. Oyunun programı çıkarken kaç oyun oynayacağız, seyirci var mı? gibi endişelerim vardı. Fakat geri dönüşümünü bu şekilde aldığımız zaman insanın içine umut doluyor. Oyunların seyirciyle buluştuğunu görüyor olmak insana hem umut veriyor hem de şevkini artırıyor. Don Kişot'un seyirciyle buluştuğunda alınan reaksiyon bizim her akşam yeni bir heyecan yaşamamıza sebep oluyor. Ben buradan oyunumuza gelen gelmeyen, ilgilenen ilgilenmeyen herkese bize böyle umutlu bir gelecek vaad ettikleri için teşekkür ediyorum."
  • 6

    "BAŞARIYA ULAŞAN KAHRAMAN, ULAŞAMAYAN DANGALAK VE DELİ OLUYOR"

    O.G: "Don Kişot'un yerli yersiz diye adlandıramayacağımız ama simgesel olarak yel değirmenlerini belki büyücü olarak belki kapitalizm olarak görüyor. Kaç yıl önce yazılmış bir metin ve hala güncelliğini koruyor. Muhtemelen bir 200 sene daha koruyacak. Oyunun sonunda seyirciye bırakılan hiçbir şey yok çünkü Cervantes seyirciye hiçbir şey bırakmamış. Finalinde Don Kişot'un tekrar perdeyi açıp 'Don Kişot'um ben' demesi Don Kişot'ların ölmeyeceğini gösteriyor. Benim için anlamı o. Cervantes'in Don Kişot'u ölmüş olabilir ama Don Kişot adı altında kendisine bir hedef belirlemiş ve 'gerçek bilgelik delilikmiş' diyen adamlardan yüzyıllardır var olmaya da devam edecek. Kimisi başarıya ulaşıyor kahraman oluyor, kimisi başarıya ulaşamıyor dangalak ve deli olarak kalıyorlar. Bu hayatın size ne getireceği ile ilgili bir seçim. Seyircinin ağızlarında tatlı bir tat bırakılıyor ama yorumlarına bir şey kalıyor mu? O kısımla ilgili çok emin değilim. "
  • 7

    "HAYATTA DON KİŞOT OLDUĞUM DÖNEMLER OLUYOR"

    Ozan Güven'in hayatında kararlar alacağı, Don Kişot olduğu dönemler oldu mu?

    O.G: "Hergün oluyor. Kararım sorulduğunda çabuk cevap verebilen bir insanım ama bu kararım sorulmadan önce bana sorulacağını bilip birkaç zaman önceden düşünmüş oluyorum. O anın kararı değil aslına o. Ani karar verdiğim ve çok spontan yaşadığım düşünülebilir ama birşeyin üzerine çok düşündüğümü söyleyebilirim."
  • 8

    "ŞİMDİDEN YENİ SEZONU DÜŞÜNÜYORUZ"

    Tiyatroda kariyerinizde hedeflerinize ve hayallerinize dönük yapmak istedikleriniz var mı?

    G.K: "Sürekli olmak zorunda. Baba Sahne iki sene oldu açılalı ve her sene yeni oyunlar koymak zorundayız. Bu oyunun bu kadar güçlü ve iyi gideceğini zaten biliyorduk. Ama geri dönüşler çok sağlam olunca şimdiden yeni sezonda ne yapabiliriz, nasıl bir oyun koymalıyız gibi soruları düşünmeye başladık bile."
  • 9

    "BİR ŞEY YAPAMIYORSAK BİR ŞEY YAPILMASINA VESİLE OLALIM"

    O.G: "Günay ile Şevket zaten yıllarca eğitmenlik de yaptılar. Onların tecrübeleri ve tiyatroyla ilgili görüşleri benden çok daha engin yerde duruyor. Benim eğitim vermeyi düşünecek bir tasarrufum olmadı ama bu sene benim kafamda birçok şey değişmedi aslına ancak bunun yolu açıldı. Bir düzen var ve bu düzenin içinde gidiyorsunuz ve gerçekten yapmanız gereken şeyleri hep öteliyorsunuz. Bu sene tiyatroya başlayınca, 'Evet seneye de bir şey yapalım' dedim. Bu sahne hiç boş kalmasın bir şey yapamıyorsak bir şey yapılmasına vesile olalım elimiz hep buralarda olsun. Bunun yolu açıldığı için çok sevinçliyim ama kariyer anlamında zaten en baştan beri çok bir şey düşünmüyordum. Hayatın gelişine göre gidiyorum."
  • 10

    "ADALET DUYGUNUZUN ÇOK İYİ İŞLEMESİ GEREKİYOR"

    Oyunculuk eğitimi alan öğrencilere ve bu işi yapmak isteyenlere tavsiyeleriniz önerileriniz nedir?

    G.K: "Konservatuvar okumuş veya alaylı olsun başka bir ustanın yanında çırak eğitimi almış oyuncu arkadaşlarıma önerim kalplerinin temiz olmasıdır. Oyuncunun temel şartı iyi insan olmaktan geçiyor diye öğretti ustalarımız. Genç yaşlarda pek anlamamıştık ama iyi bir oyuncu olmanız için adalet duygunuzun çok iyi işlemesi gerekiyor. Sahnede içiniz ne kadar gerçek ise oynadığınızı karakter de o kadar sahici ve samimi olur."
  • 11

    "MUTSUZ EDEBİLECEK BİR MESLEK"

    O.G: "Bir kere kendine karşı dürüst olmak hangi mesleği yapıyorsanız yapın en önemli erdemlerden bir tanesi. Birisi 'Oyuncu olmak istiyorum' diyor. Yetenekli misin? Önce bunu sor kendine. Ne kadar yetenekli ve çalışkan olursan ol bunları yapacak cesaretin yoksa hiçbir işe yaramaz. Her meslekte yeni şeyler denemek adına cesur olmak hem yeteneğinizi hem başarınızı daha görülebilir kılıyor. İyi insan olun, yetenekliyseniz cesur olun. Eğer köütyseniz bununla yüzleşin belki yapmamak daha hayırlı olur. Çünkü iyi olsanızda sizi çok mutsuz edebilecek bir meslek."
  • 12

    "OYUNCULUĞUN ÖDÜLÜ ŞÖHRET VE PARA DEĞİL"

    G.K: "Her akşam kendinizi sorguluyorsunuz. Bir banka memuru gibi kasayı kilitleyip çıkamıyoruz. Yorgun bir meslek. Ve sorumluluğu her geçen gün artıyor. Ben yeteneksiz öğrencilere 'Gel yolun başındayken vazgeç' diyorum"

    O.G: "Oyunculuğun ödülü şöhret ve para değil. Oyuncunun bedeli başarı. Çok klişe bir laftır herkes bir gecede meşhur olabilir. Herkes oyuncu kadının biri 'Bankacılığı bırakıp oyunculuk yapacağım' diyor. Hiçbir yapamazsam oyunculuk yaparım gibi bir şey var."
  • 13

    OYUN TARİHLERİ

    Kadıköy'de yer alan Baba Sahne’de kapalı gişe oynayan oyun aşağıdaki tarihlerde Avrupa Yakası’nda oynayacak.

    26 Ocak Cumartesi 20.30 Uniq İstanbul

    27 Ocak Pazar 16.30 Uniq İstanbul

    9 Şubat Cumartesi 20.30 Uniq İstanbul

    10 Şubat Pazar 16.30 Uniq İstanbul

    19 Şubat Salı 20.30 Zorlu PSM

  • 14

    DON KİŞOT'UM BEN'DEN YANSIYAN DİĞER KARELER

  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız