Rahmi M. Koç Müzesi’nde 'tuhaf objeler’le geçmişe yolculuk

Manş Denizi’ni geçen arabadan üç tekerlekli çocuk bisikletine, bilinen en eski gök küreden zoetropa kadar görenin bir daha görmek istediği objeler Rahmi M. Koç Müzesi’nin zengin koleksiyonunda yer alıyor. Ziyaretçilerini geçmişte kısa bir yolculuğa çıkaran müze; ulaşım, bilim ve teknoloji tarihini aktarıyor. İşte Mustafa V. Koç/Lengerhane Binası ve Hasköy Tersanesi olmak üzere iki binada yer alan tuhaf ama eğlenceli objelerden bir kısmı...

Haberler 14.02.2020 - 16:14

  • 1

    Yüzen Araba Amphicar

    Hem karada hem suda gidebilen Amphicar, 2. Dünya Savaşı sırasında Alman Hans Trippel tarafından 1957-58 yılları arasında tasarlandı. Önceleri Eurocar ismi verilen otomobil, iki kapılı, monokok, cabriolet, bağlantı yerleri elektrikle kaynaklanmış, kasa ve arkasında yer alan, arka tekerlekleri döndüren 1147 cc’lik Triumph Herald motora sahip. Arkadaki iki pervane suda itici kuvvet, öndeki tekerlekler ise dümen görevi görüyor. 1961-1968 yılları arasında 3 bin 878 adet üretilen Amphicar’lardan ikisi 1962’de Manş Denizi’ni geçmiş.

  • 2

    Gök Küresi 

    1383-1384 yılları arasında Cafer İbn-i Ömer İbn Devletşah el-Kırmani tarafından yapıldı. Bilinen en eski gök kürelerden biri… Gök küresinde yaklaşık bin 25 yıldız içeren takım yıldızların şekilleri, her birinin merkezine kakılmış gümüş noktalarla gösteriliyor.

  • 3

    Curta Hesap Makinesi 

    Curta; küçük, elle ayarlanan mekanik bir hesap makinesi… 1948 yılında kullanılmaya başlandı. Toplama, çıkarma gibi basit işlemlerin dışında kök hesapları gibi işlemleri de yapabiliyor.

  • 4

    Kule Saati

    1750’lere ait… Eski saatlerin kadranları yoktu, zamanı her saat başı çalan bir an belirtirdi. Genellikle kiliselerin kulelerinde bulunurlardı ve ağırlıklar, sık sık kurmaktan kaçınmak için uzun iplerle asılırdı.

  • 5

    Harry Potter’ın Arabası

    Harry Potter ve Sırlar Odası filminde Harry ile Ron'un okul trenini yakalayabilmek için kullandığı uçan arabanın bir kopyası olan 1966 model Ford Angelia müzede sergileniyor. Arabanın plakası da filminde kullanılan plakayla aynı…

  • 6

    Zoetrop

    Modern sinematografinin öncüsü sayılan zoetrop, 1834’te William Horner tarafından icat edildi. Zoetropun aralıklarından bakıldığında, içerisindeki silindirin üzerinde dönen resimler hareket ediyor izlenimini veriyor.

  • 7

    Galvanometre

    Elektrik akımındaki değişimin manyetik alan oluşturması prensibiyle çalışan bir tür test cihazı… Solenoid şeklinde sarılmış bir telden geçen elektrik akımı değiştiği takdirde etrafında oluşan manyetik alan ibreyi oynatıyor. Galvanometrenin adı; elektrik konusundaki öncü çalışmalarıyla tanınan İtalyan fizyoloji ve fizik bilgini Luigi Galvani'den geliyor.

  • 8

    Ford N Runanout

    Otomobil tarihinin en önemli kişilerinden biri olan Henry Ford, ‘N’ modelini, A ve C modellerinin ardılı olarak uygun fiyatlı, başlangıç seviyesi bir otomobil olarak 1906 yılında piyasaya sunuldu. Erken dönemde üretilmiş araçların en başarılısı kabul edilen Model N; küçük, hafif, dört silindirli.

  • 9

    Penny Farthing

    1870’lerin başında İngiltere'de James Starley tarafından geliştirildi. Starley, ilk bisikletlerin ön pedalları tekerleğe sabitlenmiş olduğundan hızı artırmanın tek yolu olarak ön tekerleği büyütmek fikriyle Penny Farhing’i tasarladı. 19’uncu yüzyıl İngiltere’sinde 'penny' ve 'farthing' en düşük değerli para birimlerindendi. 'Farthing' değer ve boyut olarak 'penny'nin dörtte biriydi. Kocaman ana tekerlekleri olan, sabit vitesli bu inanılmaz icadın takma adı da buradan geliyor.

  • 10

    Üç tekerlekli çocuk bisikleti

    1900’lü yıllarda çocuklar için üretilen koltuklu ve üç tekerlekli bisiklet Rahmi M. Koç Müzesi’ndeki koleksiyonun en değişik parçalarından.

  • 11

    Minyatür Eczane

    Müze içindeki minyatür objeler arasında eczane, dikiş makinesi, bisiklet, kuş kafesi gibi binlerce obje yer alıyor. 1700’lerden günümüze ince işçilikle yapılmış objeler, çeşitli ülke ve dönemlere ait.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız