Sinemanın zihnindeki adam

P. K. Dick ve beyazperdeye uyarlanan filmleri....

Haberler 07.03.2011 - 16:41

  • 1

    Sinemanın zihnindeki adam

    Bu hafta gösterime giren 'The Adjustment Bureau/ Kader Ajanları' ile beyazperdeye uyarlanan Philip K. Dick eserlerine bir yenisi daha eklenmiş oldu.

    Bilimkurgu edebiyatının en büyük isimleri arasında yer alan Philip K. Dick, uyarlanan roman ve kısa hikayelerinin dışında sinemaya en çok ilham veren kalemlerin başında geliyor. Ama ne yazıkki, Dick'in başyapıtları her zaman aynı nitelikte beyazperdeye uyarlanamadı. Blade Runner, Total Recall, A Scanner Darkly gibi başarılı olanların yanında Impostor gibi hatırlanmayan yapımlar da var. Yine de her daim, sinemayı etkilemeye devam eden, eserleri en çok uyarlanan yazarlar arasındaki yerini koruyor. İşte muhteşem zihnin beyazperdedeki yansımaları...
  • 2

    Sinemanın zihnindeki adam

    16 Aralık 1928'de doğan P.K.Dick bilimkurguya getirdiği yeniliklerin ve felesefi açılımların yanı sıra, türün saygınlığını artıran başyapıtlar üretti.

    1982 yılında hayatını kaybeden Dick, distopik bir gelecekte geçen, sistemi deşifre eden, gerçekliği sorgulayan eserlere imza attı. Her zaman bireyi öne çıkaran ve kendi dilini yaratan Dick, bilimkurgu edebiyatının yanı sıra farklı disiplinlerden de etkilendi.
  • 3

    Sinemanın zihnindeki adam

    Amerikan Ulusal Kütüphanesi'nde yer almaya hak kazanan ilk ve tek bilim kurgu yazarı olan Dick'in önemli eserleri arasında, The Penultimate Truth (1964, Sondan Bir Önceki Hakikat), The Three Stigmata of Palmer Eldritch (1965, Palmer Eldritch'in Üç Bilmecesi) ve Ubik (1969), The Man in the High Castle gösteriliyor.
  • 4

    Sinemanın zihnindeki adam

    Sadece eserleri uyarlanan bir isim değil, sinema tarihini etkileyen Dick'in beyazperde macerasının zirvesi 'Blade Runner' sayılıyor. (Fotoğrafta Blade Runner'ın yönetmeni Ridley Scott ile)
  • 5

    Sinemanın zihnindeki adam

    Blade Runner: Dick'in 'Do Androids Dream of Electric Sheep?/ Android'ler Elektrikli Koyun Düşler mi?' öyküsünden uyarlanan 'Blade Runner'ın başrolünde Harrison Ford var. Hikaye ise şöyle: Deckard bir Blade Runner'dır, yani kaçak replikant'ları (yapay insan/android) avlayan bir polis. Artık kovalamacadan sıkıldığı için ayrılmayı düşündüğü bir sırada, çaldıkları bir uzay gemisiyle dünyaya 5 replikanın geldiğini öğrenir. Milyonlarca insanın yaşadığı dev bir şehirde bu 5 kaçağı bulmak zorundadır.
  • 6

    Sinemanın zihnindeki adam

  • 7

    Sinemanın zihnindeki adam

    Total Recall(Gerçeğe Çağrı): Douglas Quaid (Arnold Schwarzenegger) her gece Mars hakkında rüyalar gören bir işçidir. Meraklanan Quaid, anı transferi yoluyla insanları tatile yollayan Rekall Inc. isimli şirketten Mars tatili satın alır. Fakat anı transferi sırasında meydana gelen bir kaza genç adamın zihnini altüst eder. Kendini bir gizli ajan olarak, Mars'ın zalim hakimi Coogan'a karşı mücadele ederken bulur. Eski dostlar, hatta karısı bile aniden ona düşman olmuştur. Fakat Quaid'in tüm bu yaşadıkları gerçek midir ? Eski anılarını mı hatırlamaktadır ? Yoksa anı transferi sırasında yaşadıkları yüzünden bir hayal mi görmektedir? Douglas Quaid bu gerçekler ve hayallerden örülü dünyada bir çıkış yolu bulmaya çalışır ?

    Film, Dick’in 'We Can Remember It For You Wholesale' isimli kısa hikayesine dayanıyor.
  • 8

    Sinemanın zihnindeki adam

  • 9

    Sinemanın zihnindeki adam

  • 10

    Sinemanın zihnindeki adam

    Minority Report (Azınlık Raporu): Steven Spielberg tarafından sinemaya uyarlanan film, 2054'te Washington DC'de geçiyor. Dedektif John Anderton, psişik güçlere sahip kahinler ve bazı teknolojik aygıtlar sayesinde cinayetleri daha işlenmeden önce farkedip suçluları yakalayan özel bir polis biriminin başındadır. Anderton'ın kusursuz işlediğine inandığı sistem, birdenbire tersine döner. Anderton'ın şefi olduğu birim, cinayet suçlamasıyla onun peşine düşer. Avcı artık av olmuştur...
  • 11

    Sinemanın zihnindeki adam

  • 12

    Sinemanın zihnindeki adam

    A Scanner Darkly: Uyuşturucuyla savaşı kaybetmiş gibi görünen geleceğin Amerika'sındayız. Substance D isimli uyuşturucuya bağımlı yaşayan ve bu yüzden ikinci bir kişilik geliştirmiş olan gizli ajan Fred, polis gücündeki bir çok meslektaşından farklı değildir. Kaderin oyununa bakın ki, Fred'in ikinci kişiliği uyuşturucu satıcısı Bob'dan başkası değildir. Fred'in birimi Bob'u ele geçirmek üzere bir operasyona başlar. Ve işler bu kez "beklendiği gibi" gider.

    Richard Linklater'ın aynı yarı-animasyon tekniği ile uyarladığı 'A Scanner Darkly', Phillip K. Dick'in en sevilen ve en başarılı uayarlanan romanlarından biri.
  • 13

    Sinemanın zihnindeki adam

  • 14

    Sinemanın zihnindeki adam

    Paycheck (Hesaplaşma): John Woo'nun yönettiği 'Hesaplaşma' Dick'ten beyazperdeye uyaralanan filmler arasında en başarısız arasında...

    Filmin öyküsü şöyle: Michael Jennings özel projeler için çalışan, işinde uzman bir bilgisayar mühendisidir. Hafızasında bir sorun olduğunu keşfettikten sonra başındaki bütün işleri bırakır. Son iki yılıyla ilgili en ufak bir ayrıntı bile hatırlamamaktadır. Rachel'in de yardımıyla ve rastgele eşyaların çağrışımları ile yakın geçmişindeki parçalar yerine oturmaya başlayacaktır...
  • 15

    Sinemanın zihnindeki adam

  • 16

    Sinemanın zihnindeki adam

    Impostor (İkiyüzlü): Yıl: 2079... Dünya on yılı aşkın bir zamandır uzaylı istilacıların işgali altında direnmektedir. Spencer Olham devlet adına çalışan bir bilim adamıdır ve dünyanın kaderini istilacı yaratıkların elinden kurtarmaya and içmiştir. Fakat bir anda uzaylıların ajanı olmakla suçlanır ve ülke çapında kendisine yönelik bir insan avı başlar. Olham'ın hayatta kalmak için yetkililere yaratık olmadığını kanıtlaması daha önemlisi buna kendini de inandırması gerekmektedir.

    Impostor, Dick'in hakkını verememiş filmler arasında yer alıyor...
  • 17

    Sinemanın zihnindeki adam

  • 18

    Sinemanın zihnindeki adam

    Adjustment Bureau (Kader Ajanları): Philip K. Dick’in 'Adjustment Team' adlı kısa öyküsünden uyarlanan filmde, birbirlerini seven bir politikacı ve bir balerinin, bir araya gelmelerini engellemeye çalışan gizemli güçlere karşı verdiği mücadele konu ediliyor.
  • 19

    Sinemanın zihnindeki adam

  • 20

    Sinemanın zihnindeki adam

    Şimdi gündemde olan Dick filmleri ise Blade Runner'ın öncesini anlatacak iki filmlik seri ve 'Total Recall'ın yeniden çevrimi...
Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız