Tarzan'ın gerçek öyküsü

Tarzan önümüzdeki günlerde sinema salonlarını dolduracak. Yüz yılı aşan Tarzan kültünün kronolojisi. Romanı, müziği, filmi sizler için derledik. İşte Tarzan'ın bilinmeyen öyküsü...

Haberler 30.06.2016 - 11:05 Son Güncelleme : 30.06.2016 - 11:45

  • 1

    Günümüzün en güzel oyuncularından biri olarak anılan Margot Robbie ve Alexander Skarsgård'ın baş rollerini paylaştığı The Legend of Tarzan, önümüzdeki haftalarda izleyici ile buluşacak. Yüzyılı aşkın süredir onlarca hikayeye konu olan Tarzan'ın bilinmeyen öyküsünü sizler için derledik. 
     
    Kaynak: DW Türkçe

     

  • 2

    Nasıl başladı?

    Çok sevdiğimiz, sarmaşıklar hakimi maymunumsu insanın yaratıcısı yazar Edgar Rice Burroughs’dur. ‘All Story’ dergisindeki ilk Tarzan öyküsü ‘Maymun Tarzan’ adını taşıyordu. Edgar Rice Burroughs Afrika’nın cangıl ormanlarında yeni bir dünya yaratmakla kalmamış, aynı zamanda Tar-zan’ın ‘Beyaz Deri’ anlamına geldiği kendi maymun dilini de icat etmişti. 

     
     

  • 3

    Sessiz ve siyah beyaz

    Orijinal adıyla ‘Tarzan of the Apes’ ilk kez 1917 yılında Scott Sidney tarafından beyaz perdeye aktarıldı. Senaryosu ünlü romandan adapte edilmişti. Film 27 Ocak 1918’de vizyona girdi. Tarzan’ın Elmo Lincoln canlandırıyordu. Lincoln 1942 ve 1949 yıllarında çevrilen Tarzan filmlerinde de yardımcı oyunculuk yaptı. 

     
     

  • 4

    Yüzen, çığıran Tarzan

    Tarzanların en ünlüsü, yüzücü Johnny Weismuller’di. Weismuller maymun bağırışını andıran ilk çığlığı atabilmek için değişik tonların çıkarıldığı halk şarkılarının dersini almıştı. Johnny Weismuller 12 bölümlük ‘Maymun insan Tarzan’ dizisinde baş rolleri Maureen O’Sullivan ile paylaştı. 

     
     

  • 5

    Deneysel Tarzan filmi

    Amerikalı popüler sanat ustası Andy Warhol 1963 yılında ‘Tarzan and Jane Regained … Sort Of’ adlı Tarzan parodilerini çevirdi. Taylor Mead’ın canlandırdığı Tarzan Los Angeles’te Jane’yi (Naomi Levine) ararken kahramanın klasik pozlarını taklit ediyor ve bikinisinin çıkmasını zor önlüyordu. 

     
     

  • 6

    Gerçek Tarzan’ın öyküsü

    1984 yılında gösterime giren (Greystoke – Maymun İnsan Tarzan’ın Hikayesi) sarmaşıklar kralının efsanesini çok daha dramatik ve kederli bir atmosferde anlatır. Tarzan’ı filmde sadece ‘insan adı’ olan John Clayton’un kullanıldığı Christopher Lambert canlandırdı. Tarzan uzun cangıl hayatından sonra mirasını devralmak üzere Britanya medeniyetine döner. 

     
     

  • 7

    Renkli ve neşeli

    1990’larda çocuk olanların en yakından tanıdığı Tarzan ise Disney figürü olup, maymun arkadaşı Terk ve fil arkadaşı Tantor ile serüvenler yaşar. 1999 yılında çevrilen Walt Disney’in Tarzan’ı daha öncekilerden farklı olarak Burroughs’un kitabındaki baş aktöre hiç benzemez. Film ABD’de 171 milyon dolar gişe hasılatı yapmış ve Almanya’da 5,6 milyon sinema sever tarafından seyredilmişti. 

     
     

  • 8

    Cangıl ormanının duygusal sesleri

    Phil Collins Disney filminden kulaklarda kalan „You’ll be in my heart“ı (Kalbim senindir) söylüyor. Collins film müziğini ve Tarzan müzikalini tek başına bestelemişti. Onun duygusal sesinin filmin başarısına büyük katkısı oldu. Aynı zamanda bu aktörlerin şarkıları söylemediği ilk Tarzan filmiydi. 

     
     

  • 9

    Yaşayan cangıl

    ‘Almanya Süper Yıldızını Arıyor’ adlı Alman yetenek yarışmasını kazanan Alexander Klaws sarmaşığa tutunmuş havada sallanıyor. Klaws 2010 – 2013 yılları arasında Tarzan müzikalinin başrolünü oynadı. Phil Collins’in müziğini bestelediği Tarzan müzikali 2006 yılında Broadway’da sahneye kondu. Müzikalin Almanca versiyonunda Klaws yine Tarzan olacak. 

     
     

  • 10

    Biraz değişik çeşidi

    2013 yılında vizyona giren Tarzan animasyonu klasik Tarzan öyküsünü kurgubilim stilinde anlatıyor. Kellan Lutz’un seslendirdiği Tarzan topraklarına göz diken büyük bir şirketin patronuyla mücadele ediyor. Filmin 3 boyutlusu da Almanya’da beğeni topladı. 

     
     

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız