Gezgin şef Karin Jansdotter, Antarktika'da her şeyden uzak izole bir hayat yaşıyor

34 yaşındaki gezgin şef Karin Jansdotter, Antarktika'da Norveç'e bağlı Kraliçe Maud Arazisindeki araştırma istasyonunda çalışan bir mutfak şefi. 1 yıllığına yaptığı kontratıyla, ciddi anlamda her yerden uzak olan Antarktika Troll Araştırma İstasyonu'nda salgından uzakta bir hayat sürüyor. İşte gezgin şefin ilginç Antarktika macerası...

Haberler ntv.com.tr 21.10.2020 - 14:39

  • 1

    Maceracı mutfak tutkunu şef Karin Jansdotter, keşif botlarında şef olarak çalıştıktan sonra kutup toplulukları ile iletişime geçmeye başlamış. Jansdotter, göktaşları, radyasyon, vahşi hayat, atmosfer, meteoroloji, çevresel toksinler gibi faaliyetleri izleyip takip etmek üzere 1990’da açılan Troll Araştırma İstasyonu'ndaki şeflik pozisyonundan haberdar olmuş.

  • 2

    Jansdotter soğuk havaya, karlı ve uzak yerlere olan tutkusuyla, hiç tereddüt etmeden bu aşçılık işine başvuruda bulunmuş. Sessizlikten ve ıssızlıktan keyif aldığını belirten çılgın aşçı, Antarktika'yı çok sevdiğini de sözlerine eklemeyi ihmal etmiyor. Jansdotter'ın şimdiki geçici evi, uzaklarda en uç hayatların yaşandığı Antarktika…

  • 3

    DÜNYA CORONA VİRÜS İLE UĞRAŞIRKEN ANTARKTİKA TROLL İSTASYON ÇALIŞANLARI NELER YAPIYOR?

    Dünya, izolasyonda yaşamanın zorlukları ile uğraşırken, İsveçli Karin Jansdotter, mart ayından beri Antarktika'nın buzul bakirliğindeki ıssızlık sayesinde, sosyal etkileşimin üstesinden rahatlıkla gelebiliyor. Geniş konteynerlerde konaklanabilen istasyonda, Jansdotter’ın haricinde bir elektrik teknisyeni, araştırma teknisyeni, mekanik teknisyeni, boru tamircisi ve doktor bulunuyor.

  • 4

    34 yaşındaki gezgin şef, Kraliçe Maud Arazisi’ndeki Troll Norveç Araştırma İstasyonu’nda çalışan beş takım arkadaşı ile birlikte kontratı bitene kadar birlikte kalacak.

  • 5

    Jansdotter, bu kadar uzak mesafede, eksi 25 derecelerde yaşarken, kendi kendine bununla başa çıkma metotları geliştirmiş: Eksi 25 derecede sabah meditasyonları, kitap okumak ve seyahat yazıları yazmak, lezzetli yemekler yapmak, geride kalan ailesi ve erkek arkadaşıyla görüntülü konuşmalar organize etmek.

  • 6

    Karin Jansdotter, bu kadar uzak bir lokasyondayken, pandemik corona virüs hakkında olanları duymanın çok gerçeküstü olduğunu söylüyor.

  • 7
    Fakat tüm bunlara rağmen virüsün bulaşmadığı tek kıta olmasından ötürü Antarktika’da bulunmaktan mutlu olduğunu da belirtmeden geçemiyor.
  • 8

    Özellikle kışın, küçük uçak pisti kapandığından dolayı, Troll dünyanın geri kalanıyla olan fiziksel bağını kesmek zorunda kalıyor. Bölgedeki uydu bağlantısı sayesinde kış ekibi, telefon görüşmelerini yapıp mail atabiliyor ya da internette dolaşıp televizyon izleyebiliyor.

  • 9

    BÖYLE BİR ZAMANDA ANTARKTİKA'DA OLMANIN NASIL BİR DUYGU OLDUĞUNU ANLATTI

    Karin, evinden kilometrelerce ötedeki yüksek hızlı bir internet bağlantısı aracılığıyla Dailymail'e duygularını anlattı: "Kendimizin oldukça şanslı olduğunu düşünüyoruz, böylesine korkutucu ve garip zamanlarda bu işe girdiğimizden ötürü ve burada olmaktan dolayı mutluyuz.

  • 10

    İstasyonda her şey normalmiş gibi devam ediyoruz. Önümüzdeki yedi ay boyunca kimseyle karşılaşmayacak şanslı bir grup insanız. Dünyada neler olup bittiğini yakından takip ediyoruz ve akşam yemeği masamızda, bu konuyu konuşuyoruz"

  • 11

    ANTARKTİKA TROLL İSTASYONU NEREDE VE NASIL BU KADAR İZOLE DURUMDA?

    Troll istasyonu, gerçekten çok uzak bir noktada konumlanıyor. En yakın komşusu, Güney Afrika ve en yakın istasyon, 300 kilometrelik mesafede olan Sanae IV İstasyonu. Sanae ve Troll arasındaki geniş buz bölgesini, kar arabasıyla geçmek oldukça tehlikeli çünkü etrafta başka hiçbir komşu bulunmuyor.

  • 12

    Troll istasyonu, donmuş havaalanı tekrar açıldığında bilim adamlarının yaz aylarında gelmesine hazırlık amacıyla kış sezonunda bir ekip, rölantide de olsa çalışmaya devam ediyor. Jansdotter de kış aylarında iniş pisti kapalı olsa dahi acil durum iniş pistinde bir uçağın inmesine bile kılavuzluk yaptığı zamanlar oluyor.

  • 13

    Kraliçe Maud Toprakları, 1930’da Norveçli bir keşif ekibi tarafından bulunup 1939 yılında Norveç tarafından sahip çıkılmasından dolayı Norveçli Antarktika araştırma istasyonunun kullanılması için uygun görülmüş. Bölgedeki boş düzlük, 2.4 kilometre kalınlığında bir buz tabakası ile örtülü durumda. Troll Araştırma İstasyonu’nun bulunduğu kıyı bölgesi ise daha dağlık bir alan. Bu bölgenin en yüksek zirvesi ise 3 bin 150 metre yüksekliğindeki Jokulkyrkja Dağı.

  • 14

    Dünyanın geri kalanı, hayatlarında daha fazla sosyal izolasyon nasıl yapılır diye uğraşırken, zaten izole bir ortamda olan cesur aşçı Karin Jansdotter, şimdiye kadar bunu çok dert etmediğini, çevresindeki muhteşem manzaraların ve ıssızlığın buna çok yardımı olduğunu itiraf ediyor.

  • 15

    Jansdotter, sözlerini şu şekilde sonlandırıyor: “Aslında ne kadar az şeye sahip olursam o kadar mutluyum, sadelikten yanayım, böylece beynimi toparlıyorum ve hayatımdaki diğer şeyleri daha değerli görebiliyorum.

  • 16

    Şu anda her şey çok belirsiz, umarım eve döndüğümde dünya daha iyi bir yer haline gelir. İnsanlar ve ülkeler, bu salgına karşı birlikte dayanışma içinde olurlar"

  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
    Kaynak: Dailymail, Instagram @jansdotter_nature_chef
Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız