Hindistan'ın kültür ve finans merkezi: Mumbai (Mumbai gezi rehberi)

Mumbai ya da bir çok yerde duyacağınız ismiyle Bombay. Dünyanın en kalabalık şehirlerinden biri ve bu listede ilk 10 arasında yer alıyor. Şehir aynı zamanda ülkenin finans ve kültür merkezi olarak biliniyor. Bollywood isminden de bildiğiniz üzere Hindistan film sektörünün de kalbi burada atıyor. Gezgin Kenan Yıldırım, Hindistan'ın kültür ve finans merkezi Mumbai'yi gezdi ve gezi notlarını NTV Seyahat okurları ile paylaştı...

Haberler ntv.com.tr 26.04.2019 - 11:25

  • 1

    Şehrin pek çok ilgi çekici yönlerinden bahsedeceğiz ama biraz tarihi ve kültürü hakkında bilgi ile başlayalım.

    Şehir 1996 yılına kadar Portekizliler tarafından konan isim olan; Bombay ile anılıyor, sonrasında İngilizlerin gelmesiyle ismi Mumbai olarak değiştiriliyor. Portekizliler tarafından konulan isim Bombay; “Güzel Körfez” anlamına geliyor.

  • 2

    Hint Okyanusu’na açılan şehir aynı zamanda tezatlıkların başkenti gibi. Dünyanın en kalabalık şehirlerinden, finans noktalarından biri ve aynı zamanda dünyanın en kalabalık gece kondu mahallesine ev sahipliği yapıyor.

    Mumbai; Portekiz ve İngilizler tarafından yapılan tarihi yapılar, Hint kültürüne ait tapınaklar ile mekanlar, dünyanın en büyük açık hava çamaşırhanesi ve daha fazlası ile görülmesi gereken yerlerden.

    20-21 Mart 2019 tarihinde Renklerin Festivali olan Holi de ülkenin dört bir yanında kutlandı. Özellikle Mumbai ve Yeni Delhi festivalin en yoğun kutlandığı şehirlerden.

  • 3

    MUMBAİ'YE NASIL GİDİLİR?

    Hindistan seyahati yapacaksanız başkent Yeni Delhi ya da Mumbai ilk ulaşacağınız şehirlerden oluyor. Genel olarak uçuş yoğunluğu ve ulaşılabilirlik açısından bu iki şehri başlangıç olarak kabul edebilirsiniz.

    Her iki şehir de kültürel anlamda oldukça zengin ve farklılığıyla cazibesini koruyan yerlerden. Ülkemizden Hindistan’a ulaşım konusunda da hayli alternatif mevcut. İstanbul’dan Mumbai’ye direkt uçak seferleri yapılıyor ve yaklaşık 6 saat kadar sürüyor. Diğer bir alternatif olan Yeni Delhi üzerinden gelmeyi düşünürseniz de iç hat uçuşları pahalı değil. Öncesinde planlarsanız çok daha uygun fiyatlı Yeni Delhi - Mumbai uçağı bulmanız da oldukça kolay. Telaffuzu biraz zor olsa da Mumbai Chhatrapati Shivaji Havalimanı oldukça şık ve temiz. Şehir merkezine gitmek de oldukça kolay ve çeşitli ulaşım alternatifleri mevcut.

  • 4

    MUMBAİ'YE NE ZAMAN GİDİLMELİ?

    Holi Festivali zamanının dışında diğer zaman dilimlerini aktarmaya çalışalım. Şehirde, tropikal ve zaman zaman da kurak iklim hakim. Yıl boyunca ortalama sıcaklık 27 derece civarında ve muson yağmurları da görülüyor. Seyahat planı yaparken kasım ve şubat ayları arasında bir tercih yapmanız uygun olacaktır.

    Bunun haricinde bir zaman diliminde Hindistan seyahati planlıyorsanız; sıcak hava ve nem değerlerini önceden incelemenizde fayda var. Özellikle ülkenin güneyi ve çöl ikliminin hakim olduğu Rajhastan Eyaleti’nin bir bölümü seyahat açısından pek uygun olmayacaktır.

  • 5

    MUMBAİ'DE NEREDE KONAKLAMALI?

    Dünyanın en kalabalık şehri ve en turist çeken şehirlerinden biri olunca pek çok alternatifi de bulmanız kolaylaşıyor.

    Portekiz ve İngilizler zamanından kalan yapıların otellere çevrilmesi ile yapılmış işletmeler, daha ucuz bütçe ile konaklamak isteyenler için hosteller ve lüks oteller Mumbai’de çok sayıda mevcut.

    Şehrin büyüklüğü ve gezilip görülecek yerlerin çokluğu göz önüne alındığında; kuzey ve güney kısımlardan kalmak ve konaklama günlerini buna göre ayarlamak daha yerinde olacaktır. Sahil kısmı haricinde şehir içinde görülmesi ve ziyaret edilmesi gereken pek çok yapı, otantik pazarlar mevcut.

  • 6

    MUMBAİ'DE GEZİLECEK YERLER

    Mumbai’ye adım attıktan hatta havalimanından şehir merkezine doğru bir yolculuk yaptıktan sonra; yaşam kalitesindeki uçurumların ve değişik kültürlerin varlığını kolaylıkla kavrayacaksınız. Bu şehrin farkı, aradaki bu uçurumun biraz daha keskin olmasından kaynaklanıyor. Bir tarafta gökdelenler yükselirken, diğer tarafta alabildiğine gecekonduya benzer yapılar ve yoksul bir yaşam beliriyor.

    Bunun yanında yolculuk boyunca karşınıza çıkacak olan; Portekiz ve İngilizlerin şehirde yaptıkları eserler de bir anda tarihi bir alanda yaşadığınızı hissettiriyor.

    Yeme-içme alternatifleri konusunda da bu uçurumu deneyimlemek mümkün. Lüks restoranların yanında sokak yemeklerini ve hayli ucuz yeme içme alternatiflerini bulabileceğiniz bir şehir Mumbai.

  • 7

    HİNDİSTAN'IN GİRİŞ KAPISI

    Şehrin en popüler turistik yapısı ve sembolü. Meydana girerken x-ray cihazlarından geçerek üzeriniz aranıyor ve ücretsiz giriş yapabiliyorsunuz. Günün her saati yerli ve yabancı çok sayıda turist ve yerli halk burada bulunuyor. 26 metre yüksekliğindeki yapı; 4 Aralık 1924 yılında İskoçyalı mimar George Wittet tarafından inşa edilmiş.
  • 8

    TAJ MAHAL OTEL

    Hindistan’ın Giriş Kapısı’nın hemen karşısında bulunan otel 1903 yılında yapılmış ve Birinci Dünya Savaşı sırasında da hastaneye dönüştürülmüş. Yapı, 2008 yılında 171 kişinin hayatını kaybettiği terör saldırısıyla anılıyor ve ülke tarihinin de acı günlerinden biri olarak hafızalara yer etmiş.

  • 9

    RAJABAI SAAT KULESİ VE ŞEHİR PARKI

    İngiliz Mimar George Gilbert Scott tarafından, Londra’da bulunan Big Ben’den esinlenerek 1878 yılında yapılmış. İnşaatı tam 9 yıl sürmüş ve günümüze gelene kadar da çeşitli zaman dilimlerinde restorasyon çalışmaları geçirmiş. Şehir gezinizin bir parçasına; Rajabai Saat Kulesi’ni, hemen karşısında bulunan ve büyük kriket maçlarına ev sahipliği yapan Şehir Parkı’nı, Ulusal Galeri ve Modern Sanatler Müzesini dahil edebilirsiniz. Özellikle haftasonu Şehir Parkı’na giderseniz; Hindistan’ın milli sporu olan krikete dair bir çok kare yakalayabilir, maçları izleme imkanı bulabilirsiniz.

  • 10

    MARINE DRIVE

    Şehir gezinizi yaparken gün batımı saatini kontrol edip Marine Drive’ı programınıza eklemekte fayda var. Burası şehrin sahil boyunca uzanan kıyısı ve özellikle akşam saatlerinde hayli kalabalık oluyor. Her kesimden insanı görebileceğiniz bir alan burası. Akşam saatlerinde denizden gelen ve yüzünüze vuran hafif esinti de bonusu.

  • 11

    MAHATMA GANDHİ'NİN EVİ

    Hindistan denilince akla ile gelen isimdir Mahatma Gandhi ve Hindistan tarihinin en önemli ismi olma özelliğini de taşıyor. Bu ev de Mahatma Gandhi’nin 1917 - 1934 yılları arasında yaşadığı ev ve Mumbai’de görülmesi gereken yerler listenizde bulunmalı.

    Müze ve kütüphane olarak hizmet veren bu yapıyı ziyaret etmeden önce; Hindistan Bağımsızlık Hareketi’nin siyasi ve ruhani lideri olan Gandhi’nin düşüncelerini, yapmış olduğu eylemleri ve tuz yürüyüşünü şöyle gözden geçirmenizde fayda var. Bu olaylara değinilerek hem fotoğraflar hem de kişisel eşyalar burada sergileniyor. Ayrıca Ülkenin tarihi, bayrakların değişimi gibi konulara ait belge ve fotoğrafları da burada bulmanız mümkün.

  • 12

    DOBI GHAT

    Dobi Ghat yani dünyanın en büyük açık hava çamaşır yıkama alanı. İlk etapta kulağa garip gelse de şehirde yaşayan pek çok kişinin çamaşırı burada yıkanıyor ve kurutuluyor. Buna oteller, iş yerleri ve bireysel kullanım da dahil. Bu işleri yapan kişilerin bir müşteri ağı var ve belirli aralıklarla evlerden, adreslerden aldıkları çamaşırları temiz bir şekilde teslim ediyorlar. Milyonlarca insanın çamaşırları bir noktada yıkanıyor ve bu manzarayı görmek için günlük turistik turlar düzenleniyor. Ödüller almış güzel bir Hint filminin de bölgede çekilmesiyle, günümüzde bu popülerlik daha da artmış durumda.

    Dobi Ghat’a tur haricinde gitmek isterseniz hemen yakınında bulunan tren istasyonunu kullanarak ulaşabilirsiniz. Açıkhava çamaşırhanesini görmeden önce şehrin toplu taşıma sistemini de görmeli. Ufak bir uyarı; gün içerisinde evet ama iş çıkış saatlerinde toplu taşıma çok da iyi bir fikir olmayabilir.

  • 13

    DHARAVI

    Şehrin en etkileyici ve en enteresan yerlerinden biri. Nüfusu 1 milyonu bulan bir gecekondu mahallesi Dharavi ve aynı zamanda Asya’nın en büyük gecekondu mahallesi.

    Hindistan’ın varoşları, yoksul halkın yaşam biçimi ve gelir dağılımdaki uçurumları görüp fotoğraf kareleri yakalamak için en güzel noktalardan. Bölgeye turlar düzenleniyor ancak kendiniz de girip gezebilirsiniz. Dışarıdan bakınca güvensiz gibi gelebilir ancak sokakları gezip şehir yaşamını görünce pek de öyle olmadığını fark ediyorsunuz.

    Dharavi de pek çok sinema filmine ve belgesele konu olmuş bir mahalle. Hindistan’ın diğer yüzünü görmek için en güzel noktalardan.

  • 14

    BOLLYWOOD

    Listenin sonunda ama Mumbai denince ilk akla sembollerden. Özellikle son zamanlarda çıkardığı başarılı yapımlar, ülkemizde de sempati kazanan Bollywood yıldızları ile daha da popüler hale geldi.

    Bollywood isim olarak; Amerika film endüstrisinin merkezi olan Hollywood ve Mumbai’nin eski ismi olan Bombay isimlerinden türetilerek oluşturulmuş. Yılda ortalama ürettiği 350 civarındaki film adediyle, dünyanın en büyük film üreticisi olarak gösteriliyor. Ödüllü filmleri ve film müzikleriyle de yükselme eğilimi gösteren Hint filmlerinin çekildiği stüdyoları gezip bilgi alabilirsiniz.

    Bu geziyi Bollywood turları yapan kurumlarla görüşerek yapabilirsiniz. Sinema meraklıları için önemli noktalardan olan Bollywood’da yapılan özel etkinliklerde; Bollywood yıldızlarını görebilir, film çekimlerine de şahit olabilirsiniz.

  • 15

    MUMBAI ŞEHİR İÇİ ULAŞIM

    Şehrin kalabalıklığı göz önüne aldığınızda büyük bir trafiği de beraberinde düşünmek pek zor değil. Özellikle iş çıkışı gibi saatlerde trafikte olmamanız, çeşitli uygulamalar aracılığıyla trafik hakkında bilgi alıp öyle yola çıkmanız seyahatinizi kolaylaştıracaktır. Şehrin bir bölgesinde bulunan tren hattı ile trafiksiz ancak zaman zaman kalabalık bir yolculuk yapabilirsiniz. Taksi ve araç kullanımı da günün herhangi bir saati trafik sebebiyle zorlayıcı olabilir. Kuzey kısımda bulunan metro sistemi de oldukça konforlu ve kolay bir ulaşım hizmeti veriyor ancak şehrin genelinde bulunan bir metro hattı ne yazık ki yok.

    Kadınlar ile erkeklerin ayrıldığı toplu taşımalarda, kadınların toplu taşımayı kullanması nispeten daha kolay. Kadınların kullandığı vagonlar kalabalık değil ve dolayısıyla daha kullanılabilir boyutta. Bu ayrılma durumu; otobüs, tren ve metrolarda da geçerli. Toplu taşıma araçları içerisinde kadınlara ait bölümler bulunuyor ve erkeklerin burada bulunması yasak.

  • 16

    MUMBAI'DE NE YENİR?

    Hijyen konusu v.b. gibi konuları göz önüne alınca; Hindistan’da yemek seçimlerinde dikkatli olmanız gerekiyor. Su kaynaklarının kirliliği ve hijyen algısının farklı olması çeşitli hastalıklara davetiye çıkarır nitelikte.

    Şehirde her bütçeye uygun çeşitli yeme içme alternatifleri var ama bunların içerisinde en güvenilir diyebileceğimiz; uluslararası zincir restoranlar ve orta üst sınıf lokal mekanlar. Sokak yemekleri, açık su ya da buz tüketimi hastalıklara davetiye çıkarmakla birlikte sindirim sisteminizi de ciddi derecede etkileyen faktörlerden.

  • 17

    Hint yemeklerini tatmak isteyenlerin de; çeşitli restoranlarda hijyen kuralları gözetilerek yapılan lezzetleri denemeleri daha iyi bir alternatif olacaktır.

  • 18
    Sokak ve otantik yemeklerden birkaç tanesini yazalım; Misal Pav, Batata Vada, Bombay Sandwich, Kanda Poha, Falooda, Bombil fry, Samosa ve daha fazlası da şehir gezinizde karşınıza çıkacaktır.
  • 19

    MUMBAI'DEN NE ALINIR?

    Colaba Bölgesi, sahil şeridi diğer yerlere göre hayli turistik ve turistlere çeşitli alternatifler de sunuyor. El işlemeleri, renkli kumaşlar ve elbiseler, otantik hediyelik eşyalar, Hindu kültürü ve inancına ait hediyeler listenin ilk sıralarında. Birbirinden farklı hatta adını bile ilk kez duyacağınız baharatlar da bu listeye eklenebilir.

    Pazarlık ülke alışveriş sisteminde vazgeçilmez bir yere sahip ve söylenen fiyatın hayli altında bir bedele ürün alabilirsiniz.

    Belirtilen yerlerin haricinde; şehir içinde kurulan pazarlar, çeşitli alışveriş lokasyonlarından da alışveriş yapmak faydalı ve daha da ucuz olabilir. Kınalar, hızma ve çeşitli takılar, kadınların geleneksel elbisesi olan sariler ve çok daha fazlası mağazalarda bulunuyor.

  • 20
  • 21
  • 22
Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız