Bilim adaletsizliği tarihe gömüyor

Adli tıbbın bilimsellik dozu arttıkça adalet terazisinin ayarı güçleniyor.     Bir FBI analisti, 20 yıllık deneyimine dayanarak, mermi kovanı karşılaştırması yapıyor. Görüşünün bir uzman görüşü olduğuna şüphe yok. Peki ama bilimsel mi?

Haberler 08.07.2016 - 15:57 Son Güncelleme : 08.07.2016 - 16:15

  • 1

    Adli tıbbın bilimsellik dozu arttıkça adalet terazisinin ayarı güçleniyor.  

    Bir FBI analisti, 20 yıllık deneyimine dayanarak, mermi kovanı karşılaştırması yapıyor. Görüşünün bir uzman görüşü olduğuna şüphe yok. Peki ama bilimsel mi? 

     
     

     

  • 2

    Louisiana, Calcasieu Parish’te yol kenarındaki bu haç, yedi yıl önce Sierra Bouzigard’ın cesedinin bulunduğu yeri işaret ediyor. Cinayetin tanığı yoktu, kurbanın tırnak altında bulunan DNA, zanlılarınkiyle eşleşmemişti. Fotoğrafta olay yerini yeniden ziyaret ederken görülen Dedektif Les Blanchard, adli tıpta yakın zamanda kullanılmaya başlanan yeni teknik sayesinde bu eski olayın çözülmesini ümit ediyor. 
     

     

  • 3

    1985 yılında Maryland, Glen Burnie’deki bir çöp bidonunda bulunan kafatası, cinayete kurban giden kişinin kimliği konusunda pek bir ipucu vermiyordu. Ancak Parabon NanoLabs, DNA fenotipleme sayesinde kafatasındaki önemli ayrıntıları bir araya getirerek kurbanın yüzünü yeniden yarattı. Polis bir görgü tanığının robot imajı görüp 410 222 4700 numaralı telefonu aramasını ümit ediyor.  
     

     

  • 4

    Kirk Odom, kurbanın geceliği üzerinde bulunan saçın kendisininkine uyduğuna dair uzman tanıklığı üzerine tecavüzden hüküm giydi. DNA testlerinin suçsuzluğunu kanıtlayıp gerçek suçluya işaret etmesine kadar hapiste 22 yıl, şartlı tahliye altında sekiz yıl geçirdi. FBI, saç analizinin abartıldığı yüzlerce davayı yeniden inceliyor. 

     

  • 5

    Adli böcekbilimci Sibyl Bucheli, Teksas Huntsville’deki Sam Houstan Eyalet Üniversitesi’nin “ceset çiftliğinde”, ölüm zamanını belirlemek amacıyla çürümekte olan bir cesedi saran böceklerin sayısını ve türünü inceliyor. Şimdilerde biliminsanları, çürümeye neden olan bakterilerde meydana gelen değişimlerin, ölüm saatine dair daha kesin ipuçları verip veremeyeceğini inceliyor. 

     

     

  • 6

    Richmond’daki Virginia Commonwealth Üniversitesi master öğrencileri, kanıtları en ayrıntılı şekilde belgeleme yollarını öğrenmek için bir otel odasındaki kurgusal olay yerini inceliyor. NAS raporu, mesleğin itibarını artırmak için akademik kurumlara bağlı eğitim sayısının artması çağrısında bulunmuştu. 

     

     

  • 7

    Bir adli tıp araştırmacısı, FBI eğitim tesisindeki kurgulanmış sokakta kurşunların izlediği yolu belirlemek ve vurulma olaylarını yeniden canlandırmak için lazer ışıklarını nasıl kullanacağını öğreniyor. Eleştirmenler, adli tıp biliminin doğru yörüngeye oturtulması için, hem ayrıntılı eğitimin hem de bilimselliği kanıtlanmış yöntemlerin gerekli olduğunu savunuyor. 

    Devamını National Geographic Türkiye’nin Temmuz 2016 sayısında veya iPad/iPhone edisyonunda okuyabilirsiniz.



Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız