Okyanusları kurtarmak

Bir önceki ABD Başkanı Obama, Amerika’nın koruma altındaki sularına 2,2 milyon kilometrekare okyanus alanı eklenmesini sağladı. Ama daha yapacak çok şey var.

Haberler National Geographic 01.02.2017 - 10:23 Son Güncelleme : 01.02.2017 - 10:31

  • 1
    San Diego açıklarındaki deniz altı dağı Cortes Sahanlığı’nda bir Kaliforniya denizaslanı, yüzer kelp adacığında balık avlıyor. Korumacılar, deniz canlılarından bir hazine barındıran bölgenin korunmayı hak ettiğini savunuyor.
  • 2
    Cortes Sahanlığı, dünyadaki en yoğun deniz memelisi toplanma alanları arasında yer alıyor. Otuz beş civarında memeli türü yılın en az bir bölümünü burada geçiriyor. Genelde yüz ya da daha fazla bireylik sürüler halinde dolaşan kuzey gerçek balina yunusu da bu türler arasında yer alıyor.  
  • 3
    Kaliforniya fulya balığı, Cortes Sahanlığı sırtlarındaki dalgaotu ve altın kelpten oluşan muhteşem bir bahçede ilerliyor. Burnuyla yosunları ve kumu yoklayarak, yumuşakça, solucan ve temel besin kaynağı olan diğer canlıları arıyor.  
  • 4
    Kaliforniya davarbaş balığı ve diğer balıklar, Cortes Sahanlığı’ndaki kelp ormanı ve kalkerli algler arasında geziniyor. Deniz tabanından 1,5 kilometreye yükselen bu deniz altı dağı, besin açısından zengin derin suları yüzeye yönlendirerek verimli bir vaha oluşmasını sağlıyor.
  • 5
    Bir kuzey balinası ağzını suyla doldurduğunda, baleni sudaki kopepodları ve diğer planktonları süzüyor. Cashes Sırtı’nda gelgit kaynaklı iç dalgalar, ringalarla deniz kuşlarının balinalarla yan yana beslendiği su yüzeyinden besin kaynaklarını alıp morina ve dip balıklarının yaşadığı derinliklere taşıyor.
  • 6
    Deri sırtlı kaplumbağa, St. Croix’da, Buck Adası’na 35 kilometre uzaklıkta yumurtalarını bıraktığı Sandy Point Ulusal Yaban Hayatı Sığınağı sahilinden ayrılıyor. Koruma altındaki alanlar deri sırtlılar dahil bazı kaplumbağaların yumurtlama oranını artırmış olsa da, türlerin bazıları halen tehlike altında.
  • 7
    Bir Atlantik morinası, Maine Körfezi’ndeki en yüksek deniz altı sıradağının yeşillik doruklarında yüzüyor. Biliminsanları, bin 425 kilometrekarelik Cashes Sırtı’nın New England’ı şekillendiren okyanus zenginliğinin nadir bir kalıntısı olduğunu ve korunması gerektiğini söylüyor. 

    Devamını National Geographic Türkiye’nin Şubat 2017 sayısında veya iPad/iPhone edisyonlarında okuyabilirsiniz. 
Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız