Glütensiz beslenme zararlı mı?

Harvard Üniversitesi'nden uzmanlar tahıllardan uzak durup glütensiz beslenenleri uyardı: Kalp sağlığına zararlı.

Haberler DW Türkçe 07.05.2017 - 13:05

Yapılan bir araştırma göre glütensiz beslenme sanıldığı kadar sağlıklı değil, hatta kalp sağlığını etkileyebiliyor. Harvard Üniversitesi'nden uzmanlar tarafından yürütülen araştırma, buğday, arpa ve çavdardan uzak durulan glütensiz beslenme tarzının kalp hastalığı riskini artırdığını ortaya koydu.

26 yıl süren ve kalp hastalığı sonucu yaşamını yitiren 110 binden fazla Amerikalının izlendiği çalışmanın sonuçları, tıp dergisi British Medical Journal'da yayınlandı.

Araştırmada tam tahıllı gıdalarla beslenenlerin kalp hastalıkları sonucu ölme riskinin daha düşük olduğu görüldü.

Glüten araştırmasını yürüten ekip, dikkat çekici bir uyarıda da bulundu. Glütene hassasiyeti olan Çölyak hastaları dışında, glütensiz beslenmek isteyenlerin teşvik edilmemesi gerektiği belirtiliyor.

GLÜTENSİZ BESLENME NEDİR?

Çölyak hastalığının tedavisi için kullanılan glütensiz beslenme, arpa, buğday, çavdar gibi glüten proteinini içeren tahıllardan uzak durulmasını içeriyor.

Bu hastalığa sahip olanların, Batılı ülkelerde nüfusunun yüzde 1'ini oluşturduğu tahmin ediliyor.

Ancak oyuncu Gwyneth Paltrow ve Victoria Beckham gibi ünlüler sayesinde glütensiz beslenme giderek yaygın hale geldi.

Yüzde 12'lik bir kesim, faydalı olduğunu düşündüğü için glütensiz beslenmeye özen gösteriyor.

Bu perhize özel üretilen gıdalarla glütensiz akımının, 2020 yılına kadar 11 milyar dolarlık bir pazara dönüşmesi bekleniyor.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız