Kalp hastalığı riskimiz çok yüksek

Türkiye'de her iki ölümden birinde kalp ve damar hastalıkları sorumlu. 55 yaş üzeri her iki kişiden biri ise yüksek risk altında...

Haberler Anadolu Ajansı 15.09.2009 - 17:28

Sağlık Bakanlığının himayesinde bir araya gelen 5 uzmanlık derneğinin oluşturduğu ''Kardiyovasküler Risk Platformu''nun, Pfizer'in katkılarıyla yürüttüğü ''Kalbinizi koruyun. İçinde sevdikleriniz var'' kampanyasının iki yıllık değerlendirme toplantısı yapıldı.

Türk Kardiyoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Çetin Erol, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, 2007 yılından bu yana devam eden kampanya çerçevesinde, farklı şehirlerde yerel belediyelerle işbirliği içinde gerçekleşen 17 program ile 4 bin 550 kişinin kalp-damar hastalığı risk ölçümünün yapıldığını söyledi.

Erol, ölçümlerde 35-69 yaş aralığındaki kişilerin üçte birinin kalp ve damar hastalığı açısından yüksek risk altında olduğunun, 55-64 yaş aralığında ise her iki kişiden birinin yüksek risk taşıdığının tespit edildiğini belirtti.

Dünyada en sık görülen ölüm nedeni olan kalp ve damar hastalıklarında Türkiye'nin özelikle kadınlarda kalp ve damar hastalıklarına bağlı ölümlerde Avrupa'da birinci sırada yer aldığını ifade eden Erol, sözlerini şöyle sürdürdü:
''İki yıldır süregelen proje, kalp ve damar hastalıkları konusunda farkındalığın artırılması yönünde büyük adım attı. 18 yaşın üzerinde her 3 erişkinden birinde yüksek tansiyon rahatsızlığı bulunuyor. Şu anda Türkiye'de kalp ve damar hastalıkları sebebiyle yılda 200 bin civarında ölüm yaşanıyor. Bu rakamın nüfusun yaşlanması ile birlikte 2020 yılına doğru yılda 400 bine yaklaşabileceği öngörülüyor. Türkiye'de her iki ölümden birinde kalp ve damar hastalıkları sorumludur. 55 yaş üzeri her iki kişiden biri ise yüksek risk altında.''

Sağlık Bakanlığı adına toplantıya katılan Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Seracettin Çom da kalp ve damar hastalıklarının bir numaralı ölüm ve iş görmezlik nedeni olduğunu belirterek, tüm dünyada yılda 17 milyon, ABD'de ise 2 milyon kişinin kalp ve damar hastalıklarına bağlı nedenlerden hayatını kaybettiğini vurguladı.

Kampanyanın 2010 planlarına göre, 9 ilde hekimlerin kardiyovasküler risk faktörlerine müdahale konusunda bilgileri güncellenecek ve halka yönelik kardiyovasküler risk eğitim ve ölçümlerine devam edilecek. Kampanyayla 2010 yılında 1000 doktora ve 3 bin kişiye birebir eğitimlerle ulaşılması planlanıyor.

Kampanyanın gelecek hedefleri arasında, özellikle Türk kadınlarında risk faktörlerine müdahale ile kalp damar hastalıklarından korunmanın araştırılacağı bir bilimsel çalışma gerçekleştirmek yer alıyor. Bu çalışmada, yaklaşık 300 kadının risk ölçümünün yapılması ve ardından gerekli yaşam değişiklikleri uygulanarak riskin ne kadar düşürülebileceği hesaplanacak.

ARAŞTIRMA SONUÇLARI

Araştırma sonuçlarına göre, 35-55 yaş aralığında, sigara içmeyenlerin yüzde 16'sı kalp ve damar hastalığı açısından yüksek risk taşıyor. Günde 10'dan fazla sigara içenlerde bu oran yüzde 35'e yükseliyor. 45-54 yaş aralığında her dört kişiden biri, 55-64 yaş aralığında ise her iki kişiden biri kalp ve damar hastalığı geçirme açısından çok yüksek risk grubunda yer alıyor.

Risk değerlendirmesi yapılan kişilerden yüzde 31'i sigara kullanıyor ve her 3 katılımcıdan birinin birinci derece akrabasında kalp ve damar hastalığı bulunuyor.

Katılımcılardan 35-69 yaş aralığındakilerin yüzde 29'u 10 yıl içinde kalp ve damar hastalığı geçirme açısından yüksek risk taşıyor.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız