Karanfilin faydaları nelerdir? (Karanfil nerelerde kullanılır?)

Faydaları saymakla bitmeyen karanfil baharat olarak da pek çok tatlıya lezzet katıyor. Ağız kokusunu giderme özelliğiyle tanınan karanfil kozmetik ürünlerin de vazgeçilmezi... İşte, karanfil hakkında detaylar...

Haberler ntv.com.tr 12.10.2020 - 17:59

Karanfil, öğütülerek baharat olarak kullanılmakla birlikte, ağızda bir süre tutularak da kullanıldığında nefesi taze ve temiz tutar. İçeriğindeki "Eugenol" maddesinin etkisi ile hafif ve orta şiddette diş ve dişeti ağrılarına karşı lokal uyuşturucu olarak kullanım alanı oluşturuyor.

17. ve 18.yüzyıl İngiltere'sinde yüksek fiyatı nedeniyle altınla eşdeğer bir bitki olan karanfil, ülkemizde yaygın bir şekilde yetiştiriliyor. Karanfil bitkisinin anavatanı Endonezya olup özellikle Zengibar, Hindistan,Sri Lanka ve Madagaskar'da da yetiştiriliyor.

KARANFİL FAYDALARI NELERDİR?

İçerisinde manganez, potasyum, demir, selenyum ve magnezyum gibi minerallerin yanı sıra, A vitamini ve beta-karoten içeren karanfil bitkisinin bilinen bir çok faydası bulunuyor. Bunlar ise;

-Ülser ve gastrist oluşunu engelleyip sindirim sağlığını koruyor. 

-Birçok mikroba karşı antibakteriyel özellik taşıyor.

-Akciğerde tümör oluşumunu engellemede ve hastalığı kontrol etmede yardımcı oluyor.

-İçeriğindeki antioksidanlar karaciğeri koruyor.

-İnsülin miktarını dengelemede yardımcı oluyor.

-Kemik yoğunluğunun ve kemik mineral içeriğinin korunmasında, osteoporoz durumunda kemiklerin gerilme direncinin arttırılmasında yararlı oluyor.

-Genlerde mutasyonu önlüyor.

-Karanfilde hafif anestezik (uyuşturucu) ve analjezik (ağrı kesici) özellikler kazanmasını sağlayan öjenol buluyor. Bu madde de diş, baş ve kas ağrılarında çok etkili oluyor.

-Ağız bakterilerinin gelişmesini önlüyor.

KARANFİL KULLANIM ALANLARI

Karanfil, tatlı, reçel, ev yapımı meyve suları ve kompostolarda baharat olarak kullanılıyor. Karanfil tomurcukları bitkisel çaylara ekleniyor. Toz haline getirilip ise diş ağrısı olmak üzere pek çok ağrının tedavisinde de kullanılıyor. Günde bir-iki tane karanfil çiğnemek içeriğinde yüksek oranda bulunan demir, protein, fosfor, kalsiyum, karbonhidrat ve A, C vitaminlerinden faydalanmayı sağlıyor. Kurutulmuş karanfiller buharla damıtılarak yağı çıkartılıyor ve sağlıktan kozmetiğe kadar pek çok alanda yaygın olarak kullanılabiliyor.

VİDEO: OBEZİTE VE DİŞ ESTETİĞİ HAKKINDA UZMAN KONUŞMASI 

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız