Sağlığınız takip altında

Online ortamda kişisel sağlık kayıtlarının oluşturulmasını, saklanmasını, izlenmesini ve paylaşılmasını sağlayan 'Kişisel Sağlık Takip Sistemi' hayata geçti.

Haberler 01.12.2010 - 16:14

Tekimed Bilgi İşlem Hizmetleri Ltd. Şti. tarafından geliştirilen ve Intel işbirliğiyle hazırlanan ''Mymediks Kişisel Sağlık Takip Sistemi'', Sofa Otel'de düzenlenen basın toplantısında tanıtıldı.

Tekimed Bilgi İşlem Hizmetleri Ltd. Şti. Genel Müdürü Gülara Tırpançeker, herhangi bir kronik rahatsızlığı olan ve isteyen kişilerin, online ortamda kişisel sağlık kayıtlarının oluşturulmasını, saklanmasını, izlenmesini ve paylaşılmasını sağlayan ''Kişisel Sağlık Takip Sistemi''ni hayata geçirdiklerini söyledi.

Gülara Tırpançeker, kişisel sağlık kayıtlarının, kişilerin geçmiş ve şimdiki sağlık durumlarıyla ilgili bilgileri içeren kayıtlar olduğunu, bu kayıtlarda, sağlık profesyonellerinin gereksinim duyacağı ve görmek isteyeceği tüm bilgilerin kronolojik sırada yer aldığını anlattı.

Özellikle kronik hastalıklarda testlerin, tahlillerin, tedavi planının, alınacak ilaçların, doktor ziyaretlerinin ve diğer tüm bilgilerin yakın ve sürekli takibinin çok önemli olduğunu anlatan Tırpançeker, güncel haldeki kişisel sağlık kayıtlarının, kronik hastalıkların kontrolünü ve yönetimini önemli ölçüde kolaylaştırdığını bildirdi. Dünya Sağlık Örgütünün 2009 verilerine göre, dünyada bir yıl içerisinde gerçekleşen ölümlerin yüzde 60'ının kronik hastalıklardan kaynaklandığının belirtildiğini kaydeden Tırpançeker, şunları söyledi:

''Ek bir önlem alınmazsa, bu yıl 17 milyon insan kronik bir hastalık nedeniyle zamanından önce ölecek. 2020 yılında ise tüm ölümlerin yüzde 75'i kronik hastalıklardan kaynaklanacak. Türkiye nüfusunun yüzde 7,2'si diyabet hastası. Gizli şeker hastalarının oranı ise yüzde 6,9'dur. Sağlık Bakanlığı verilerine göre, 18 yaş ve üzeri kişilerde beyana dayalı olarak diyabet sıklığı yüzde 4,75'tir. Cinsiyete göre diyabet sıklığı, kadınlarda yüzde 5,75, erkeklerde ise yüzde 3,42'dir. Diyabet insidansı, yani yeni olgu sayısı, toplamda yüz binde 3 bin 820, erkeklerde 3 bin 210, kadınlarda 4 bin 280'dir. Hastalığa sahip olan kişilerin sayısı ise toplamda binde 55,8, erkeklerde 46,5 ve kadınlarda 62,8'dir. Ölüme neden olan ilk 10 hastalık içinde diyabet yüzde 2,2 ile 8. sıradadır.''

"UYGUN TEDAVİYİ GÖRMENİZE YARDIMCI OLUR"
Kronik hastalıkların takibi için ''kronik bakım sistemleri'' ve ''hastalık yönetimi hizmetleri'' gibi yeni yaklaşımların geliştirildiğini ve sağlığın kişiselleştiğini ifade eden Tırpançeker, sözlerine şöyle devam etti:

''Yapılan araştırmalar, kişilerin sağlıkları konusunda aktif rol aldıkları zaman çok iyi sonuçlar elde edildiğini göstermektedir. Kişisel sağlık kayıtları da bu yeni yaklaşımların bir ürünüdür. Online ortamda kişisel sağlık kayıtlarının oluşturulmasını, saklanmasını, izlenmesini ve paylaşılmasını sağlayan Kişisel Sağlık Takip Sistemi'ni hayata geçirdik. Bu gelişme, elektronik sağlık alanında önemli bir adım. Kişisel sağlık kayıtları, hem kendinizin hem de yakınlarınızın sağlık bilgilerini içeren tarihsel kayıtlardır.
Gülara Tırpançeker
Bu kayıtlar, tek ve güvenilir bir elektronik ortamda yaratılır ve saklanır. Söz konusu kayıtlara yalnızca siz ve sizin belirleyeceğiniz kişiler ulaşabilecek. Kayıtlar, sizin ve sizinle ilgilenen sağlık personelinin girdiğiniz verilerle beslenecek. Söz konusu kayıtların eksiksiz, güncel ve kolay erişilebilir olması, sağlık uzmanlarının siz ve sevdikleriniz hakkında doğru ve yerinde sağlık kararları almalarını sağlayacak. Kişisel sağlık kayıtları, sağlık durumunuzu kontrolünüz altında tutmanıza ve en uygun tedaviyi görmenize yardımcı olacak. Doktorlarınızla görüşürken, sağlık geçmişinize ilişkin tüm bilgiler elinizin altında olacak ve çok daha etkili bakım seçenekleri üzerinde konuşulabilecek.''
Tırpançeker, sistemin flash belleklerde kullanılmak üzere hazırlanmış bir versiyonun da bulunduğunu belirterek, şu bilgileri verdi:

''Sağlık kayıtlarınızı izlemek ve güncellemek, kesinlikle sizin kontrolünüz, kararınız ve yetkiniz dahilinde olur. Örneğin, mymediks ile ölçüm aletlerinden veri toplayarak hatalı veri girişine son verebilirsiniz. Başka bir deyişle, tansiyon, kandaki şeker, kandaki oksijen ve vücut ağırlığı değerlerinizi kablolu ve kablosuz cihazlarla ölçebilir ve ölçüm değerlerinizi cep telefonu veya internet aracılığıyla sağlık kayıtlarınıza online olarak veya flash belleklerdeki sağlık kayıtlarınıza da anında aktarabilirsiniz.''

"HİZMET KALİTESİNDE ETKİLİ OLACAK"
Tıp Bilişimi Derneği İstanbul Şubesi Başkanı ve Acıbadem Hastanesi Bilgi Sistemleri Grup Müdürü Kemal Kaplan da takip sisteminin, Türkiye sağlık sektöründe önemli bir boşluğu dolduracağını dile getirerek, ''Kişisel sağlık kaydı ve kişisel sağlık takibi uygulamalarının Türkiye'de de yaygınlaşmasıyla sağlık hizmetlerinin kalitesinin daha da artacağı muhakkak. Bu tür girişimlerin teşvik edilmesi, sağlık sektörünün gelişimi açısından son derece önemli'' dedi.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız