Sinsi glokom gözleri tehdit ediyor

Glokom, göz içi basıncının yükselmesiyle görme sinirinin giderek zayıflamasına ve görme kaybına neden olan ciddi bir hastalık.

Haberler Anadolu Ajansı 03.12.2009 - 10:30

Göz tansiyonu yüksekliği ile seyreden karasu yani glokom, sinsi bir göz hastalığı. Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kıvanç Güngör,  hastalık ilerlediği zaman çok geç kalınmış olunacağını söyledi.

Prof. Dr. Göngör, glokomun, göz içi basıncının yükselmesi nedeniyle, görme sinirinin giderek zayıflamasına ve böylece görme kaybına neden olan ciddi bir hastalık olduğunu belirtti. Hastalığın, 40 yaşın üzerindeki kişilerde görüldüğüne işaret eden Prof. Dr. Güngör, şu bilgileri verdi:

''Göz tansiyonu yüksekliği ile seyreden, göz sinirlerinde harabiyetle devam eden bu hastalık, son derece tehlikeli ve körlüğe neden olabilir. Glokom, göz tansiyonu yüksekliği, gözün arkasındaki göz sinirlerini olumsuz yönde etkiler, görmemizi engeller, körlüğe neden olabilir. Çok sinsi bir hastalık. Şu ana kadar ülkemizde, hastalığın coğrafi anlamda yayılımı, hangi bölgelerde daha yaygın olduğu, buna ek olarak risk faktörlerinin neler olduğu, insanların bu hastalık tehlikesi ile ne kadar risk altında olduklarını aydınlatıcı bir çalışma yok.

BELİRTİ VERMEDEN İLERLEYEBİLİR
Hastalığın görülme oranı konusunda bir rakam vermemiz mümkün değil. Özellikle, kronik, açık açılı glokom adı verilen en sık görülen glokom çeşidinde, eğer göz içi basıncı çok yüksek seviyelerde değilse, hastalık bir belirti vermeden sinsi olarak seyreder. Bu nedenle hastalığın teşhis edilmesi, ilerlemiş dönemlerde yapılır. Glokom, çoğunlukla başka bir nedenle, sıklıkla da sıradan bir göz muayenesi veya basit nedenlerle doktora başvuran hastalarda yapılan muayene sırasında tesadüfen teşhis edilir. Bu nedenle göz muayenesi sırasında göz tansiyonunun ölçülmesi ihmal edilmemelidir.''

Güngör, hastalık konusunda vatandaşların bilinçlendirilmesi gerektiğine işaret ederek, ''Hastalık, çoğunlukla ileri dönemlere kadar hiç bir belirti vermez ve doktor muayenesi olmadıkça ortaya çıkarılması güç bir hastalıktır. Glokom yavaş seyreden, fakat sürekli ilerleyen ve giderek göz siniri tahribatına, yani görme kaybına yol açan, karakteristik bir belirtisi olmayan kronik bir göz hastalığıdır. Tedavi edilmediğinde kesinlikle görmenin tümüyle kaybına neden olan bir hastalık. Teşhis edildiğinde hastalığın niteliği ve ciddiyeti, doktor tarafından hastaya ve hasta yakınlarına tüm açıklığıyla anlatılmalıdır. Çünkü hasta, hastalığın ciddiyetinin tam bilincinde olmadığında çoğunlukla tedaviyi sürdürmemekte, bu da görme kaybıyla sonuçlanmaktadır'' dedi.
         
GLOKOM İÇİN SAĞLIK TARAMASI         
Prof. Dr. Kıvanç Güngör, Türkiye'de hakkında fazla bir şey bilinmeyen glokom hastalığı için ayrıntılı bilgilere ulaşabilmek için göz sağlığı taraması başlattıklarını da bildirdi. Türk Oftalmoloji Derneği tarafından Türkiye genelinde göz taraması başlatıldığına işaret eden Prof. Dr. Güngör, sözlerini şöyle tamamladı:

''Glokom hastalığı konusunda ayrıntılı bilgilere ulaşabilmek için Türkiye genelinde 5 Kasım 2009 yılında bir sağlık taraması çalışması yapıldı. İstanbul'da başlayan bu çalışma 6 ilde tamamlandı. Bu çalışmayı, 15 ilde yaparak, 5 Ocak 2010 yılında tamamlamayı ve toplam 6 bin kişiyi taramadan geçirmeyi hedefliyoruz. 100 kişilik bir ekip çalışmalara katılıyor. Glokom, teşhis edildikten sonra tedavisi mümkün bir hastalık."

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız