"Türkiye'de domuz gribi vakası yok"

Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Seracettin Çom, Türkiye'de domuz gribi vakasının şu an itibariyle olmadığını belirterek, ''Türkiye birinci ve öncelikli olarak tehlike altında değil'' dedi.

Haberler Anadolu Ajansı 27.04.2009 - 17:59

Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Seracettin Çom başkanlığında, Refik Saydam Hıfzısıhha Merkezi Başkanı Doç. Dr. Mustafa Ertek, Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Dr. Ali Torunoğlu, Ankara Numune Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Klinik Şefi Doç. Dr. Hürrem Bodur ve Hacettepe Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Levent Akın'ın katılımıyla domuz gribine ilişkin bakanlıkta bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

Meksika'da ortaya çıkan domuz gribinin insandan insana bulaştığını belirten Dr. Seracettin Çom, Meksika'ya coğrafi olarak yakın bir ülke olmasa da uluslararası hava ulaşımı nedeniyle Türkiye'nin de risk altında olduğunu kaydetti. Çom, ''Uluslararası hava trafiğine açık havalimanlarımızdan Ankara ve İstanbul'dakilerde ulusal eylem mücadele planı gereği olarak giriş ve çıkışlarda sağlık kontrolü uygulamasını başlattık. Meksika ve komşu ülkelerinden gelecek ve ülkemizden bu ülkelere gidenlere yönelik havaalanlarında kontroller yapılacak, virüs taşıyanlara ilk müdahaleler yapılacak'' diye konuştu.

Çom, Türkiye'de domuz gribi vakasının şu an itibariyle olmadığını belirterek, ''Türkiye birinci ve öncelikli olarak tehlike altında değil'' dedi.

Meksika'da 17 Nisan'dan beri 1600 domuz gribi bulaşan insanın hastanelere başvurduğunu, 103'ünün yaşamını kaybettiğini belirten Çom, bu durumun virüsün ölüm oranının düşük olduğunu gösterdiğini söyledi.

Son bilgilere göre Avrupa'daki bazı ülkelerde de bu tür vakaların görüldüğünü aktaran Çom, virüsün kanatlılardan kanatlılara, domuzdan domuza ve insandan insana bulaştığını kaydetti.

Sağlık Bakanlığı bünyesindeki Bilim Danışma Komisyonu'nun konuya ilişkin toplantılar gerçekleştirdiğini bildiren Çom, bakanlık bünyesinde daha önceden kuş gribi için geliştirilen ve bu virüste de kullanılabilen 1 milyon 200 bin adet ilaç ve 2,5 milyon adet koruyucu kitin hazır bulundurulduğunu söyledi.

Türkiye ile Meksika arasında hava ulaşımının bağlantılı seferlerle gerçekleştirildiğini anımsatan Çom, bu durumun öksürük, hapşırık ve el temasıyla bulaşan domuz gribi konusunda Ankara ve İstanbul'daki havaalanlarında başlatılan sağlık kontrolü uygulamasının gerekli olması halinde diğer havaalanlarında yürürlüğe konulabileceğini belirtti.

Seracettin Çom, konuya ilişkin bilgilendirme broşürlerinin havaalanlarına asılacağını, taşradaki sağlık ekiplerinin bu konuya ilgili uyarıldığını ifade ederek, Bakanlığın da her gün domuz gribine ilişkin gelişmeleri kamuoyuyla paylaşacağını belirtti.

Çom, ''Türkiye'de domuz gribi vakası şu an itibariyle yok. Türkiye birinci ve öncelikli olarak tehlike altında da değil. Ama dikkatli olunması gerekli. Bizi de etkisi altına alabilir. Vatandaşlarımız resmi açıklamalar dışındakilere itibar etmesin. ALO 184 SABİM hattını arayarak konuya ilişkin bilgi alabilirler'' diye konuştu.

HASTALIK BELİRTİLERİ

Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanı Doç. Dr. Ertek ise merkezin 14 ilde teşhise yönelik çalışmalar yürüttüğünü, Ekim ayından Nisan'a kadar bu illerde üst solunum yolu enfeksiyon virüslerinin incelendiğini anlattı.

Bu merkezlerde domuz virüsüne tanı konabildiğini belirten Ertek, Meksika'daki domuz gribi virüsünün ilk kez tanımlandığını, daha önceden görülen domuz gribi virüslerinden farklı olduğunu kaydetti. Ertek, virüsün genetik özelliklerinin farklı olduğunu, ölüm oranlarının da kuş gribine göre daha düşük seyrettiğini vurguladı.

Ankara Numune Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Klinik Şefi Doç. Dr. Bodur da virüsün bulaştığı insanlarda baş ve vücut ağısı, ishal, kusma ve alt solunum yolu enfeksiyonları belirtilerinin görüldüğünü belirterek, virüsün bulaşması durumunda erken başvuru ve farkındalığın önemli olduğuna işaret etti.

Bodur, domuzlar dışında insandan insana bulaşma özelliği gösteren virüsün, hapşırık ve öksürükle bulaştığını, özellikle el hijyeninin bu durumda önem taşığını vurguladı.

Meksika ve komşu ülkelerinden Türkiye'ye gelen ve benzer belirtileri taşıyanların en yakın sağlık kuruluşuna başvurması gerektiğini ifade eden Bodur, domuz gribi tedavisinde daha önceden farklı virüslere karşı geliştirilmiş ilaçların kullanıldığını ve etkili olduklarını, ancak virüse karşı korunmada kullanılabilecek bir aşının henüz geliştirilmediğini bildirdi.

Hacettepe Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Akın ise virüsün kanatlılardan memelilere bulaşarak genetik değişiklik geçirdiğini, bu nedenle kuşlardan kuşlara, domuzdan domuza ve insandan insana bulaşma özellikleri gösterebileceğini vurguladı. Akın, ''Virüs, başka pek çok memeliye de bulaşabilir'' dedi.

''DOMUZ ÇİFTLİKLERİ FİİLEN AÇIK DEĞİL''

Çom ve beraberindekiler, toplantının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin ''Türkiye'de 5 farklı ilde ruhsatsız domuz çiftliklerinin bulunduğunu ve bunların virüsü yayma riskinin bulunup bulunmadığı'' yönündeki sorusu üzerine Çom, Tarım Bakanlığı ile görüşmelerin sürdüğünü ifade ederek, yetkililerin kendilerine, ''Türkiye'de ruhsatlı domuz üretim çiftliği bulunmadığını, ruhsatsızlara ilişkin mahkemelerin sürdüğünü, bu yerlerin fiilen açık olmadığını'' söylediklerini bildirdi.

Ertek de virüsün Meksika'daki domuzlarda görüldüğünü, bu nedenle Türkiye'deki domuzların risk taşımadığını vurguladı.

Çom, başka bir soru üzerine de hastanelere konuya ilişkin herhangi bir başvuru yapılmadığını kaydetti.

''Vakaların görüldüğü ülkelere ilişkin ticari bir tedbir alınıp alınmadığının'' sorulması üzerine de Çom, bu yönde bir tedbir için erken olduğunu, bunun şu anda 3. evrede olan virüs salgınının, 5. ve 6. aşamalarında alınabilecek bir önlem olduğunu söyledi.

Seracettin Çom, Meksika ve Türkiye arasındaki hava ulaşımının aktarmalı olarak yapılması nedeniyle, şimdilik Ankara ve İstanbul'daki havalimanlarında sağlık kontrolü uygulamasının yapıldığını bildirdi.

ATATÜRK HAVALİMANI'NDA, 'KUŞ GRİBİ' SALGININDA ALINAN ÖNLEMLER UYGULANACAK

Atatürk Havalimanı Mülki İdare Amiri ve İstanbul Vali Yardımcısı Mehmet Ali Ulutaş, havalimanında ''Domuz Gribi''ne ilişkin ''Kuş Gribi'' salgınında alınan önlemlerin uygulanacağını bildirdi.

Vali Yardımcısı Ulutaş, yaptığı açıklamada, domuz gribinin yurda girişinin önlemesi amacıyla Atatürk Havalimanı'nda daha önce kuş gribi salgınında alınan önlemlerin aynısının uygulamaya konulacağını belirtti.

Havayolu şirketlerinin, yurt dışı uçuşlarında hastalık şüphesi görülen yolcuları bildirmesi konusunda uyarılacağını vurgulayan Ulutaş, havayolu şirketlerinin bildirdikleri vakaların İl Sağlık Müdürlüğü ile görüşülerek, Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne gönderileceğini anlattı.

Vali Yardımcısı Ulutaş, herhangi bir risk bölgesi belirlenmediğini kaydetti.

SAĞLIK BAKANI AKDAĞ: TÜRKİYE'DE ŞU ANDA DOMUZ GRİBİYLE İLGİLİ HERHANGİ BİR VAKA YOK

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, ''Türkiye'de şu anda bu domuz gribiyle ilgili herhangi bir vaka yok'' dedi. Akdağ, 12. Dünya Halk Sağlığı Kongresi'nin açılış törenine gelişinde basın mensuplarının domuz gribine ilişkin sorularını yanıtladı.

Domuz gribine ilişkin bakanlığın ilgili birimlerince geniş bir basın bilgilendirme toplantısı yapıldığını hatırlatan Akdağ, bakanlığın, daha önce kuş gribiyle ilgili hazırlanmış olan mevcut bir grip salgını hazırlık planı bulunduğunu vurguladı.

Bu planın bir eylem planı olarak oldukça kapsamlı olduğunu belirten Akdağ, domuz gribi konusunda ilk özellikle Meksika'dan Türkiye'ye gelen yolculara ilişkin tedbir aldıklarını anlattı.

Akdağ, Meksika'dan Türkiye'ye seyahat eden kişilerin havaalanında doktorlar tarafından klinik olarak değerlendirileceğini, herhangi bir grip belirtisine rastlanılması durumunda buna yönelik tedbirlerin alınacağını bildirdi.

Daha çok Amerika kıtasına münhasır gibi görülen bu grip nedeniyle geniş kitlelerin hastalandığına dair henüz bir bilgi bulunmadığını dile getiren Akdağ, sözlerini şöyle tamamladı:
''Türkiye'ye bu virüs gelmesin diye elimizden geleni yapacağız. Meksika dışında başka ülkelerden gelen kişiler için şu an herhangi bir önlem uygulamayacağız ama bugün alınmış olan kararlar yarın başka kararlarla değişebilir. Halkımıza şunu özellikle ifade etmemiz gerekir; Türkiye'de şu anda bu domuz gribiyle ilgili herhangi bir vaka yok. Vatandaşlarımızın asla bu konuda herhangi bir endişeye, paniğe kapılmaması gerekir. Ama tabii ki biz de tedbirlerimizi iyi almalıyız. Şu anda yaptığımız iş, bu tedbirleri almak, ülkeye virüsü öncelikle sokmamak. Fakat bütün gayretlere rağmen, bir şekilde virüs ülkeye girebilir. Girdiği zamanda yine diğer tedbirlerle devam edeceğiz.''

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız