TV izlerken kanseri kökünden kurutun

Kök hücre naklini kolaylaştıran buluş... Narkoz ve ameliyat gerektirmeyen birkaç saatlik aferez yöntemi sırasında televizyon izlemek bile mümkün. Acısız ve pratik işlem vücutta dolaşan kandan kök hücrelerini alarak kanser hastalarına şifa dağıtıyor.

Haberler 03.10.2011 - 08:29

Uygun bir kişiden kök hücre alındığında iyileşebilecek binlerce kanser hastası, gönüllü verici bulunamadığı için hayatını kaybediyor. Gönüllü vericilik Türkiye'de çok iyi bilinen bir durum değil; 'Kök hücreler nasıl toplanır', 'Canım acır mı' soruları birçok kişinin uzak durmasına neden oluyor. Ancak acı çekmeden rahatlıkla kök hücre bağışlamanız mümkün.

Akşam gazetesinin haberine göre; Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kök Hücre Nakli ve Aferez Ünitesi Sorumlusu Doç. Dr. Fevzi Altuntaş, naklin artık narkoz ve ameliyat gerekmeden, hatta hasta veya verici televizyon izlerken veya arkadaşıyla sohbet ederken yapılabildiğini söyledi.

Doç. Dr. Altuntaş, 'Aferez, vücutta dolaşan kandan kök hücrelerin alınıp, geri kalan kan kısmının vericiye geri verilme işlemidir. Bu işlem asla acı vermez, çok kolay bir şekilde kardeşiniz, akrabanız ya da bir yabancı için kullanılabilir' dedi.

Türkiye'de 45 kök hücre nakli merkezi bulunduğunu, 5 yılda nakil sayısının çok iyi noktalara ulaştığını ifade eden Altuntaş, kanser tedavisinde bir umut olarak görülen aferez sayesinde kansere bağlı erken ölümlerin azaldığını belirtti.

AFEREZ YÖNTEMİ NEREDE KULLANILIR?
Akut ve kronik lösemiler, lenf bezi kanserleri, kemik iliği yetmezliği, talasemiler, bağışıklık yetmezliği durumları, kalıtsal metabolik hastalıklar; soba, mantar ve doğalgaz gibi zehirlenmeler, şeker hastalarında diyabetik ayak tedavisi; nöroloji, dermatoloji, gastroenteroloji gibi alanlar ve Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı.

GÜNEŞ GİREN EVE MYELOMA GİRMEZ
Doç. Dr. Fevzi Altuntaş, myeloma (kemik iliği kanseri) hastalarının tedavisine iyi gelecek şeyleri sıraladı: Süt, peynir ve yoğurt tüketmek; günde en az 3 litre civarı su içmek; D vitamini kaynağı güneş ışınlarından faydalanmak.

ULUSAL İLİK BANKASI AÇILIYOR
Sağlık Bakanlığı'nın kök hücre tedavisinde devrim olarak nitelenen Türk-Kök Projesi'nde sona gelindi.

Proje kapsamında kurulacak olan ulusal ilik bankası sayesinde, aile içinde doku uyumu bulunmayan kişilere nakil imkanı sağlanacak. Doku nakli gerektiren kanser çeşitleri için umut sağlayan bu projeyle yüzde 95'e varan nakil başarısı hedefleniyor. Aferez Derneği Başkanı Prof. Dr. Ali Ünal, 'Proje özellikle çocuklar için kordon kanı yönünden kaynak olacak' dedi.


Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız