Voleybolda gündem yabancı sınırlaması

Voleybol Federasyonu Başkanı Erol Ünal Karabıyık, gelecek sezondan itibaren yabancı kontenjanında uygulanacak 2 2 kuralının, bugün verilen bir karar olmadığını, 2007 yılından bu yana kulüplerle yapılan görüşmeler neticesinde uygulanacağını söyledi.

Haberler 15.04.2010 - 15:44

TVF 50. Spor Salonu'nda, federasyon yönetim kurulu üyeleri Mustafa Ekşi ve Özkan Mutlugil ile birlikte basın mensuplarıyla bir araya gelen Karabıyık, spor kamuoyunda farklı yorumlara neden olan ve gerçeğe dayanmayan bilgilendirmeler olduğunu, bu konularda açıklamalar yapmak için toplantıyı düzenlediğini ifade etti.

Yabancı kontenjanında gelecek yıl uygulanacak sistemin Türk voleybolu ve özellikle milli takım açısından faydalı olacağını düşündüklerini kaydeden Karabıyık, şu ifadeleri kullandı:"Bu yıl 3 1 yabancı ile kulüplerimiz Avrupa kupalarında gerçekten başarılı sonuçlar elde ettiler. Geçmiş yıllarabaktığımızda da Türk voleybolunun Avrupa'da 1 numaralı kupada 1980 yılında bir yabancı oyuncuya müsaade edildiği dönemde Eczacıbaşı ile final oynandığını görüyoruz. 1998-99 yıllarında Vakıfbank'ın aynı şekilde 2 yabancı oyuncuya müsaade edilirken yine final oynadığını görüyoruz. Türk voleybolu muhtelif Avrupa sınavlarında neredeyse 30'un üzerinde dörtlü final oynamış. 2001'den sonra 3 yabancı uygulaması var.

Baktığımızda bunun 20-25 tanesi maksimum 2 yabancı olan döneme geliyor. Filenin Sultanları efsanesinin yaşandığı 2003 yılına döndüğünüzde, zaman zaman söyleniyor (Neslihan nasıl çıktı, yabancılar varken?) diye. Bu sporcu kardeşlerimizin gelişmelerine baktığınızda 2 yabancıyla oynanan dönemlerden gelişip çıkmışlar. İki yabancıyla oynanan dönemin sonunda Türk voleybolu bir Avrupa Şampiyonası finali oynamış. Bu çalışmayı 4 yıldır belli program dahilinde sürdürüyoruz. Bir günün, iki günün meselesi değil."

"F.BAHÇE'NİN BAŞARISINI CEZALANDIRMAK İÇİN BU KARARI ALMADIK"
Medyada, "Federasyonun Fenerbahçe'nin başarısını cezalandırmak için bu kararı sanki dörtlü finallerde, finale kalındığı gün alındığı" şeklinde yorumlar yapıldığının vurgulayan Karabıyık, bunların hiçbirisinin doğru olmadığını ifade ederek, şöyle konuştu:"Bu karar 2007'den itibaren kulüplerle tartışıla tartışıla alındı. Bu yıl uygulanmış olacaktı. Ancak geçen yıl kulüplerimiz (Bir yıl daha erteleyin, çünkü 2 yıl sözleşme yaptığımız oyuncular var, bu bizim için ani olacak) dediler ve bir yıl daha ertelemiştik. Bugün, dörtlü finaller sürecinde alınan bir karar değil."

Karabıyık, geçmişte 2 yabancılı dönemde nasıl başarılı sonuçlar alındıysa kulüplerin önümüzdeki yıllarda da aynı başarılara ulaşacağın inancını taşıdıklarını ifade ederek, "Gelinen nokta kulüplerle asla kavga, çekişme, sürtüşme noktası değildir. Bunu da belirtmek isterim" dedi.

"MEHMET ALİ AYDINLAR ISRARLI"
Başkan Karabıyık, Teledünya Bayanlar Türkiye Kupası finalinin ardından Fenerbahçe'nin sponsoru Acıbadem Sağlık Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Aydınlar ile sohbet ettiklerini, Aydınlar'ın bu konuda ısrarlı olduğunu dile getirerek, "Aynı sitemi, 3 1 olarak devamını çok arzu ediyor. Haklı olarak o başarının bu şekilde geleceğine inandığı için o şekilde arzu ediyor" dedi.Federasyon olarak yaptıkları değerlendirmelerde, kulüplerin uluslararası başarısıyla birlikte milli takımların başarısının da gerekli olduğunu düşündüklerini anlatan Karabıyık, şöyle devam etti:"Olimpik branşlardaki en üst çıtanın olimpiyatlar olduğunu düşünüyoruz. Buraya da milli takımlarımızla gideceğimize göre, milli takımlarımız açısından da başarıyı getirecek dengeyi, kulüplerin talepleriyle, milli takımların gelişmesini sağlayacak gerçeklikler arasında denge kurma zarureti olduğunu düşünüyoruz. Belli noktalarda kulüplerle yine bir yerlerde buluşacağız. Önemli olan milli takımların da ikinci planda kalmaması."

"FENERBAHÇE VE ACIBADEM GÜZEL BİR MODEL ORTAYA KOYDU"
Erol Ünal Karabıyık, 2 2 kuralının sponsorlukları etkileyeceğini düşünmediğini kaydederek, Fenerbahçe ile Acıbadem Grubu işbirliğinin örnek bir model olduğunu ifade etti. "Yabancı sayısının 2 2 olması uluslararası başarıyı etkileyecektir, bizi başarısız kılacaktır" noktasında fikir ayrılığına düştüklerini belirten federasyon başkanı Karabıyık, "Yine 4 yabancı, yine 4 yabancı. Mutlaka 3'ünün aynı anda sahada olmasının çok doğru olmadığını düşünüyoruz. Mehmet Ali Aydınlar gibi voleybola gönül vermiş, para vermiş, ama ondan daha çok gönül vermiş değerli iş adamının voleyboldan uzaklaşmasını tabii ki arzu etmeyiz. Kulüp ile sponsor ilişkilerinde çok güzel ve örnek bir modeli ortaya koyuyor, hem Fenerbahçe hem Acıbadem. Kutlamak lazım" diye konuştu.Kulüplerin kadrolarına kattıkları 6 yabancı oyuncuyu tescil ettiklerini ancak şimdiye kadar bu sayıda oyuncu tescil ettiren kulüp olmadığını bildiren Karabıyık, genelde 4 yabancı uyruklu tescil ettirildiğini kaydetti.Bu arada Karabıyık, kulüplerin bu yıl müsabaka trafiğinin yoğunluğundan da yakındıklarını hatırlatırken, uluslararası federasyonun kuralı gereği ligin 15 Ekim ile 15 Mayıs tarihleri arasında tamamlanması gerektiğini bildirdi.

BEYLİKDÜZÜ 85 BİN AVRO İLE ÖDÜLLENDİRİLDİ
Erol Ünal Karabıyık, 4 Mart 2008'de aldıkları yönetim kurulu kararı gereği, Beylikdüzü takımının bu yıl 1 yabancı oyuncu tescil ettirip sezonu tek yabancıyla tamamladığı için 85 bin avro ile ödüllendirildiğini belirtti.Beylikdüzü, kadrolarında ağırlıklı olarak yerli oyuncuya imkan tanıyan
kulüplerin desteklenmesi amacıyla alınan karar doğrultusunda, 2 ve daha fazla yabancı uyruklu oyuncu bulunduran takımların tescil ücretlerinden oluşturulan havuzdan 85 bin avro almaya hak kazandı.Karabıyık, bu meblağın Beylikdüzü Spor Kulübü'nün hesabına alacak olarak geçirildiğini belirtti.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız