10 adımda ‘Yeşil Yaşam”

Hepimizin dünyanın geleceğine dair endişeleri var. Bu sorunları görmezden gelmek ya da karamsarlığa kapılmanın ötesinde yapabileceklerimiz var. Herbirimizin hayatında yapacağı küçük değişiklikler, doğaya verdiğimiz zararı azaltacak.

Haberler 20.08.2010 - 12:37

İşte hayatımızı baştan sona değiştirmeden yapabileceklerimiz. 10 adımda “yeşil yaşam”...

1. Bilgi Edinin

Bir problemi çözmek için o problemin ne olduğunu, temel özelliklerini bilmemiz gerekir.

Şanslıyız ki, yeşil bir yaşam ve çevre duyarlılığı hakkındaki bilgilere bugünlerde hemen heryerde ulaşabiliyoruz. İnternet bunun için iyi bir kaynak.

2. Ulaşım

Ulaşım araçlarının yarattığı kirlilik gezegenimize büyük zarar veriyor. Aslında bu konuda küçük adımlar atarak, bu zararı azaltmak mümkün. Haftanın en azından bazı günleri toplu taşımayı kullanmak, gideceğimiz yere bisikletle veya yürüyerek gitmek ilk akla gelen çözümlerden. Ya da “imkansız” demeyin şansınızı deneyin ve patronunuza ofise gitmek yerine evden çalışmak istediğinizi söyleyin! Belli mi olur, belki kabul eder... Ya da işe birkaç arkadaş aynı arabada gidin! Uzun yolculuklara çıkacaksanız, uçaklar karbon yoğunluğunun fazla olması açısından kötü bir tercih. Eğer varsa demiryolunu tercih etmeniz önerilir.

3. Enerji

Yeşil bir yaşam için, enerji konusunda güneş panelleri, yakıt pilleri, bina-içi rüzgar türbinleri, akı kondansatörleri (flux capacitor) gibi çözümler öneriliyor. Evinizde yeşil yaşama destek vermek için bu gibi maliyetli yolları seçmek zorunda değilsiniz. Karbon salınımınızı kesmenizin en etkili yolları aslında en ucuz olanları... Dışarı çıkarken ışıkları kapatmak enerji tasarrufu sağlayan ampüller ve gereçler kullanmak, evinizi yalıtmak, enerji tüketiminizin miktarına dikkat etmek gibi...

4. Su

Yağmurun bol olduğu sulak bölgelerde yaşayanlar bilmeliler ki, su çok büyük bir ekolojik sorun. Temiz içme suyu değerli ve en etkin şekilde kullanılmak zorunda. Kullandığımız her damla suyun filtrelenmesi, temizlenmesi ve ulaştırılması için de fosil yakıt salınımı yapılıyor.

Daha kurak bölgelerde yaşayanlar ise, suyun daha da kıt bir kaynak haline geldiğini iyi biliyorlar. Ama yine kolay alınabilir tedbirler olduğu için şanslıyız. Su tasarrufu sağlayan duş-başlıkları ve diğer gereçler kullanabiliriz, diş fırçalarken suyu musluğu kapalı tutabiliriz, bahçe işlerinde kullanmak için yağmur suyunu biriktirebiliriz.

5. Gıda

Yemek tercihlerimizin de gezegenimiz üzerinde büyük bir etkisi var. Küresel gıda endüstrisi, ürünlerini kürenin her tarafına gönderdikçe, tarımsal üretim çok daha yoğun hala geldikçe bu etki de büyüyor. Yine şanslıyız ki bu duruma karşı koymamız zor değil. Daha yeşil öğünler tüketmenize yardım edecek temel tavsiyeler şöyle: Yerel, mevsimsel ve organik  ürünleri tercih edin ve daha az et yiyin.

6. Atıklar

Yakın bir geçmişe kadar atıklar biricik çevre sorunumuzdu. Geri dönüşüm yapmak yeşil duyarlılık için tek başına yeterliydi. ‘Çevreye duyarlılık’ gündeminde artık birçok yeni sorun var. Tabi atıklar hala önemli bir konu. Çöpe atılan her öğe, onun üretimine ve ulaştırılmasına harcanan enerji ve diğer kaynakların da boşa harcanması demek oluyor. Hatta atılan şey geri dönüştürülecek de olsa, toprağa gömme şeklinde depolanacak da olsa, işlenmesi ve yok edilmesi için yine fazladan enerji ve diğer kaynaklar harcanmaktadır. ‘Az kullan, yeniden kullan ve geri dönüştür’ şeklinde özetlenen eski yeşil mottonun doğruluğu görülüyor. Atıklarımızın bir kısmını gübre olarak kullanma yolunu unutmayalım.

İngilizce olmasına rağmen yine de işinize yarayabilecek Freecycle, Ebay gibi internet siteleri kurtulmak istediğiniz ürünlere yeni kullanıcılar bulmanızda sizi yönlendirebilir.

7. Giyim

Üretim aşamasında zararlı kimyasallarda yıkanan giysileri hiç bir rahatsızlık duymadan giyiyoruz. Pamuk, üzerine bu kimyasallardan fazlaca püskürtülerek giysi üretiminde kullanılıyor. Bu bilgiler bizi giysi seçimlerimizin çevre sorunlarıyla mücadelede büyük etkiler yaratabileceğini gösteriyor. Yine şanslıyız ki, çözüm uzak da değil. Organik pamuk ve keten, kenevir, hint kumaşı gibi diğer alternatif iplik türleri de geri-dönüştürülmüş bazı maddeler de giysi üretiminde giderek daha çok kullanılır oluyor. 

8. Kişisel Bakım

1980’lerde batı ülkelerinde ilk kişisel bakım ürünlerinin satıldığı dükkanların açılmasından itibaren kişisel bakım ürünlerinin çevreye ve insan sağlığına etkileri hakkında insanlar daha da bilinçlendi. Yine şanslıyız ki, bu ürünlere alternatifler sunan şirketlerin sayısı oldukça fazla. Yine de çevre ve yeşil duyarlılık konularında ‘daha azını kullanmak’ her zaman daha çok ‘çevreci’ olmak demek..

9. Mobilya ve Dekorasyon

Birçok kişinin hayatı boyunca mobilyalar için harcadığı paralar şaşırtıcı miktarlara ulaşabiliyor. Amazonlar veya diğer tropik ormanlardan üretilen ahşabın kullanıldığı ürünleri satın alma, doğal mirası koruma amacından çok uzak. Ancak yine de alternatifler mevcut.  

Üreticiler mevcut kaygılara yanıt vermek için hammaddenin nerden ve nasıl geldiğine dikkat etmeye başladılar. ‘Kontrollü’ kesimlerden ve geri dönüştürülmüş ürünlerden elde edilen ürünleri kullanmaya başladılar.

10. Temizlik

Yukardaki tavsiyelere uydunuz ve evinizi organik ve yapımında kimyasal kullanılmaya ürünlerle doldurdunuz ve evin temizliğini de zararlı maddeler içeren kimyasallara bulaşmadan temizlemelisiniz. En azından onlar kadar etkili alternatif temizleyicileri araştırıp bulmak mümkün. 

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız