Açılıma 'Atam izindeyiz' protestosu

''Demokratik Açılım'' muhalefetin tüm tepkisine rağmen 10 Kasım'da Meclis'te tartışıldı. Zaman zaman gerginliklerin yaşandığı ve "Atam izindeyiz" pankartlarının açıldığı oturumda, 12 Kasım'da genel görüşme yapılması kabul edildi.

Haberler 09.11.2009 - 15:36

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla TBMM Başkanlığına sunulan “Demokratik Açılım”la ilgili Genel Görüşme Önergesi’nin ön görüşmesi Genel Kurul’da yapılıyor.

Genel Kurul'daki görüşme sırasında zaman zaman tartışmalar yaşandı.

MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, “Açılımı Türk bayraklarının yarıya indiği gün Meclis'e getirmek, gaflet ötesi bir durumdur” dedi.

AK Parti’li Milletvekili Avni Doğan, “Atatürkçülük yas tutma, çözümsüzlüğü destekleme günü değildir. Milli birlik projesi, bugün görüşülmeyecek de ne zaman görüşülecek?” diye konuştu.

Doğan’ın “Millet kimin tetikçilik yaptığını ve darbecilerle kol kola gezdiğini iyi biliyor” şeklindeki sözleri Genel Kurul’daki ortamı elektriklendirdi.

Doğan, MHP’yi de “CHP ağzıyla konuşmak”la suçladı. Bu sözlerin ardından Genel Kurul’da gergin dakikalar yaşandı.

CHP ve MHP milletvekilleri, bu sözlere tepki gösterdi. Muhalefetin Grup Başkanvekilleri kürsüye gelerek Avni Doğan’ın sözlerini düzeltmesini istedi.

Doğan ise “tetikçi ve darbeci” ifadesiyle herhangi bir gurubu kastetmediğini savundu.

Daha sonra kürsüye gelen CHP Grup Başkanvekili Hakkı Süha Okay ise açılımın bugün görüşülmesinin bilinçli olduğunu belirterek, “Bu bir rövanş almadır. Cumhuriyetin değerlerini gölgeleme amacı taşıyor” dedi.

ÖNERGEYE RET
MHP ve CHP'nin görüşmelerin ertelenmesi için verdiği ayrı ayrı önerge reddilirken, CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol ve MHP İzmir Milletvekili Kamil Erdal Sipahi'nin konuşmalarına, AKP adına Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ yanıt verdi.


ATALAY'A PANKARTLI PROTESTO
Hükümetin bu konudaki çalışmalarını yürüten İçişleri Bakanı Beşir Beşir Atalay, kürsüye çıktı ve demokratik açılıla ilgili bilgiler vermeye başladı.

Atalay, ''AK Parti bu ülkenin her bölgesini ve kesimini temsil eden bir Türkiye partisidir, bu konuda da maalesef rakipsizdir. AK Parti dışındaki tüm partiler bölge partileridir'' dedi. Atalay'ın bu sözlerine CHP ve MHP milletvekilleri sıra kapaklarına vurarak tepki gösterdi.

CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu'nun ayağa kalkarak söz istemesinin ardından, CHP'li milletvekilleri, üzerinde ''Atam İzindeyiz'', ''Atam Eserlerine Sahip Çıkacağız', ''Cumhuriyeti Sen Kurdun Onu Yaşatacak Olan Bizleriz'' yazılı pankartlar açtı.

Birleşimi yöneten Meclis Başkanı Mehmet Ali Şahin, CHP ve MHP milletvekillerini, ''Burası TBMM'dir, miting alanı değil... Pankartları indiriniz'' diye uyardı.

Şahin, CHP'lilere, ''Pankartları indirin ya da dışarı çıkarın'' diyerek birleşime ara verdi.




Milli Birlik ve Kardeşlik Projesi konulu Genel Görüşme önergesi'nin öngörüşmesinde, Hükümet adına söz alan İçişleri Bakanı Atalay'ın açıklamalarından satırbaşları şunlar:


- Biz, demokratik açılımı baştan beri sadece AK Parti iktidarının meselesi olarak görmedik. Bunu partiler üstü bir milli mesele olarak gördük.

- Demokratik açılımı başlattığımız andan itibaren, hiçbir illegal oluşumu muhatap almayacağımızı açıkça ilan ettik ve kesinlikle almadık.

- Bu ülkede aklı başında olan hiçkimse, anayasanın değiştirilmesi teklif edilemez esasları olan devletin bütünlüğünü, resmi dilin Türkçe olduğunu, bayrağın ay yıldızlı bayrak olduğunu ve milli marşın İstiklal Marşı olduğunu tartışamaz.

- Çağdaş demokrasilerde muhalefet sorunun değil, çözümün bir parçasıdır. Sadece sorunun parçası olan ve toplumsal meseleler konusunda hiçbir projesi ve gelecek tasavvuru olmayan muhalefetin kimseye faydası yoktur.

- Temenni ederim ki bu görüşme vesilesiyle muhalefetimiz, demokratik açılım konusunda şu ana kadar hükümetimizden esirgediği yapıcı önerilerini, alternatif projelerini ve çözüme yönelik katkılarını da bizimle paylaşır.

- Demokratik açılım sürecinde birbirine bağlı iki somut sonucun gerçekleşmesi hedeflenmektedir. Birincisi, terörün sonlandırılması ya da minimum seviyeye indirilmesi, ikincisi de demokrasimizin geliştirilerek, standardının yükseltilmesidir.

- Terörü sonlandırmanın yolu terör örgütünün silah bırakmasından geçmektedir. Dağdan inişlerin özünde de işte bu silah bırakma vardır.

- Buradan hiç kimse kendisi için bir zafer görüntüsü çıkarmaya kalkışmasın. Toplumun çok büyük bir kısmının duygularını rencide edici siyasi şovlar, bu meselenin çözümüne değil, ancak çözümsüzlüğüne katkı sunabilir. Bunlarıasla onaylamıyoruz. Tekrarını da kimse aklından bile geçirmesin.

- Kimseye kapımızı kapatmıyoruz. Çözümsüzlüğü savunarak negatif siyaset yapmanın hiç kimseye faydası olmadığını söylüyoruz.

- On binlerce canı bizden alan, her gün sofralarımızdan lokmalar eksilten bu sorunu bugün çözmezsek, milletimize ödeteceğimiz bedelin yarın çok daha ağır olacağını biliyoruz.

- İçişleri Bakanı Beşir Atalay, atılacak adımları, önergenin kabulü halinde, perşembe günü anlatacağını dile getirdi.

12 KASIM MI YOKSA...
Atalay'ın ardından, siyasi parti grupları da konuyla ilgili görüşlerini açıkladı ve oturumda, 12 Kasım'daki genel görüşme önerisi kabul edildi.

Öte yandan, Meclis içtüzüğüne göre genel görüşmenin yapılması için aradan 48 saat geçmesi gerekiyor ve bu da perşembe günü saat 21.30'a işaret ediyor.

Bu ihtimalin zayıf olduğu kaydedilirken, görüşmenin cuma gününe kaydırılmasının da, Başbakan Erdoğan'ın gezisi nedeniyle mümkün görünmediği belirtiliyor. Bu durumun Danışma Kurulu toplantısında ele alınacağı ve önümüzdeki hafta ihtimalinin de gündeme geleceği ifade ediliyor.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız