Alet işler Afrika’lı övünür

Son araştırma, özel bir teknikle elde edilen taş aletlerin ilk olarak Avrupa’da değil, Afrika’da ortaya çıktığını ortaya koyuyor.

Haberler 31.10.2010 - 14:06

Bilimciler basınçla yongalama adı verilen ve hayvan kemiği ya da başka bir nesneyle bir taşın kenarından küçük parçalar kopararak onu keskinleştirmeyi, ilk kez bundan 20.000 yıl kadar önce Avrupa’daki insanların kullanmaya başladığını düşünüyordu.

Colorado Üniversitesi’nden araştırmacılar, bugün Güney Afrika olan bölgedeki Blombos Mağarası’nda bulunmuş olan orta taş çağına ait aletleri incelediklerinde, bunların da aynı yöntemle elde edildiğini saptamışlar. Zamanın alet ustası denebilecek kişi, öncelikle çekiç benzeri bir cisim kullanarak şekil verdiği taşın kenarlarını daha sonra yongalayarak keskin hale getirmiş.

Çalışma makalesinin yazarı Colorado Doğa Tarihi Müzesi’nden Paola Villa kullanılan bıçak, mızrak ucu gibi iki taraflı aletlerin meydana getirilmesinde kullanılan tekniğin, keskinlik, kalınlık ve şeklin elde edilmesinde son derece başarılı olduğunu söylüyor: “Bu aletleri yapan kişinin kesinlikle işinin ehli olması gerekiyor. Çünkü aletin kenarlarının aldığı son şeklin inceliğinin ve keskinliğinin sağlanması oldukça güç. Bu da bir cisimle üzerine vurarak elde edilemez. Ancak güçlü ve bilinçli biri tarafından cismin kenarlarına uygulanacak basınçla, kontrollü bir şekilde minik parçalar koparmak, bu aleti meydana getirebilir.”

Afrika’da bulunan aletlerin bazılarının bundan 75.000 yıl kadar geriye tarihlenmeleri tekniği ilk olarak kullananların aslında Avrupalılar olmadığını ortaya çıkarıyor. Bugüne kadar bilimciler aletlerin, yaklaşık 20.000 yıl kadar önceki Üst Paleolitik Dönem’de, bugün İspanya ve Fransa olan bölgede kullanıldığını düşünüyorlardı. Bulgular, alet kullanımının ortaya çıkışına ilişkin görüşlere yeni bir yön vermiş durumda.

Özgün makaleye ulaşmak için tıklayın.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız