HDP'li milletvekillerin tutuklanması sonrası ara seçim tartışması

HDP Eş Genel başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ ile 7 milletvekilinin tutuklanması yeni bir tartışmayı da beraberinde getirdi. Anayasa'ya göre 28 milletvekiliğinin düşmesi durumunda 3 ay içinde ara seçime gidilmesi gerekiyor.

Haberler NTV Haber 05.11.2016 - 14:26 Son Güncelleme : 05.11.2016 - 14:41

HDP'ye düzenlenen terör operasyonu sonucu 9 milletvekilinin tutuklanması ara seçim tartışmasını gündeme getirdi.

Anayasa'nın 78. maddesine göre, Meclis'teki milletvekili sayısının yüzde 5'i yani 28 milletvekillliğinin düşmesi durumunda 3 ay içinde ara seçime gidilmesi gerekiyor.

Ayrıca bir ilin ya da seçim çevresinin Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde temsil edilemez hale gelmesi durumunda da 3 ay içinde ara seçime gidiliyor.

Ancak tutuklama yapılması milletvekilliğinin düşmesi anlamına gelmiyor. Milletvekilliğinin düşmesi için 1 yıl veya üzeri cezanın alınması, bu kararın Yargıtay tarafından onanması ve sonrasında Yargıtay kararının Meclis Genel Kurulu'nda okunması gerekiyor.

HDP'lilerin cezalarının kesinleşmesini beklemeden sine-i millete dönme kararı alması da seçenekler arasında.

Ancak sine-i millet yani HDP'lilerin milletvekilliğinden istifaları Meclis Genel Kurulu'nda kabul edilmesi şartıyla hayata geçebiliyor.
Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız