Buz köprünün yıkıldığı an

Dünyanın en büyük buzullarından biri olan Arjantin’in Patagonya bölgesindeki Perito Moreno buzulu, gezegenimizin dört bir yanındaki benzerleri gibi yavaş yavaş çözülmeye devam ediyor.

Haberler 12.02.2013 - 10:54

Perito Moreno, bir zamanlar Argentino Gölü üzerinde yükselen buzdan köprüsünü kaybetti. Amatör fotoğrafçı Christian Grosso, köprünün parçalanarak altındaki göle döküldüğü anı saniye saniye görüntülendi.

Güney Amerika’nın güney ucunda yer alan Patagonya’da yer alan Perito Moreno, NASA Dünya Gözlemevi’ne göre bölgenin en büyük buzullarından biri olma özelliğine sahip.

Buzul, aynı zamanda bölge için farklı bir roy oynuyor. Perito Moreno, Argentino Gölü’nün güneydeki büyük kolunu belli dönemlerde tıkıyor ve doğal bir baraj oluşturuyor. Böylece, Brazo Rico adı verilen nehir koluyla göl arasındaki su akışını da kesiyor.

OurAmazingPlanet sitesine konuşan NASA bilim insanı Jim Foster, “Birçok buzul, Perito Moreno gibi bir yol takip ederek doğal bir baraj oluşturmuyor. En azından bu boyuttakini sadece Perito Moreno’da görüyoruz” dedi.

KÖPRÜ GÖLE GÖMÜLDÜ
Dev buzulun köprüsü, 19 Ocak günü yaklaşık 20-30 kişinin gözleri önünde Argentino Gölü’ne döküldü. Yaşanan doğa olayının nedeni ise bu sefer küresel ısınma değil, su seviyesi.

NASA, her 4-5 senede Brazo Rico’nun su seviyesinin Argentino Gölü’nün su seviyesini yaklaşık 30 metre aştığını, bu baskının da buzulda çözülmelere neden olduğunu belirtti.

Bu sebeğten dolayı buzulda yaşanan en son çözülme Mart 2012’de yaşanmış ve buzdan köprü aşınmıştı. Köprü, geçtiğimiz ay yıkılarak dev bir dalgayla Argentino Gölü’ne gömüldü. Grosso, çektiği fotoğrafla Earth Science sitesinin ‘günün fotoğrafı’ ödülünü aldı.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız