En çok gezegenli sistem bulundu

Şili’deki Güney Avrupa Gözlemevi (ESO) astronomları, yeni bir güneş sistemi keşfetti.

Haberler Anadolu Ajansı 09.11.2010 - 16:49

ESO’ nun yaptığı açıklamaya göre, Güneş’e benzer bir yıldızın etrafında, yörüngede dönen gezegenler bulundu. Bu sistemde altıncı ve yedinci gezegenin varlığının teyit edilmesi halinde, sistemin sayıca bizim güneş sistemimize benzerliği ortaya çıkmış olacak.

ESO’ dan Christophe Lovis keşifle ilgili açıklamasında şunları söyledi:

"Büyük olasılıkla şimdiye kadar keşfedilen en çok gezegenli sistemi bulduk. Bu önemli keşif, Güneş’ten başka bir yıldız etrafında dönen gezegenlerin araştırıldığı yeni bir çağa girdiğimizi de ortaya koyuyor."

Astronomların, ESO’ ya ait 3,6 metrelik bir teleskoba yerleştirilmiş HARPS spektrograf kullanarak Dünya’dan 127 ışık yılı uzaklıktaki HD 10180 adı verilen Güneş’e benzer yıldızı, 6 yıl boyunca inceledi.

Bilimadamları, HARPS’ ın 190 ölçümü sayesinde yıldızın hareketlerini izledi.

ESO'dan yapılan açıklamada, 2 başka gezegenin varlığını düşünmek için "güçlü bir neden" ortaya çıktığı belirtildi.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız