"F-4'lerin kullanılması devam edecek"

Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, F-4 tipi uçakların TSK envanterinden kaldırılıp kaldırılmayacağına ilişkin soruya yanıt verdi.

Haberler ntv.com.tr 10.03.2015 - 01:44

F-4 tipi uçakların karıştığı kazalar sonucu; 25 Şubat'ta Malatya'da 4 pilot, 5 Mart'ta da Konya'da 2 pilot şehit olmuştu.

Malatya ve Konya'daki kazalarla yeniden gündeme gelen F-4 tipi uçaklar kullanılmaya devam edecek.

Açıklama, Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç'tan geldi.

Arınç, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda yapılan ikinci Bakanlar Kurulu Toplantısı'nın ardından basın mensuplarına açıklamada bulundu, soruları yanıtladı.

Toplantıya katılan Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk'ün kazalara ilişkin Bakanlar Kurulu'na teknik bilgiler sunduğunu ifade eden Arınç, "Şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyoruz, ailelerine ve milletimize başsağlığı dileklerimizi ifade ediyoruz" dedi.

Arınç, bir gazetecinin "F-4'lerin envanterden kaldırılması söz konusu mu?" sorusu üzerine şunları söyledi:

"24 Şubat'ta Malatya'da kaybettiğimiz RF keşif uçaklarıdır. 5 Mart'ta Konya'da kaybettiğimiz diğer uçağımız F-4 bombardıman uçağıdır. Teknik açıdan ikisini ayrı ayrı tarif etmek gerekir. Hem taarruz hem hava savunmasında kullanılan F-4 uçakları epey bir yıldan beri Türkiye'de Hava Kuvvetlerinde kullanılmaktadır. Keşif maksadıyla kullanılan diğer uçaklarımız da yine hemen hemen 25-30 yıla yaklaşan bir zamandır envanterimize girmeye başlamıştır. Bugüne kadar bu uçaklar çeşitli aviyonik, motor ve yapısal iyileştirmeye tabi tutulmuştur ve rutin olarak da teknik kontrolleri her zaman yapılmaktadır.

Modernize edilen uçakların bir kısmının envanteri yıl olarak tespit edilmiştir. Mesela modernize edilen uçakların 2020 yılına kadar envanterde kalması planlandığından uçakların ismi F-4 E-2020 olarak güncellenmiştir. Yani en son 2020 yılına kadar uçakların kullanılması devam edecektir."

"EN AZ KAZA TÜRKİYE'DE"

F-4 uçaklarının Hava Kuvvetleri envanterine girmesinden bugüne kadar geçen sürede kaza kırımlar sonucu 60 uçağın hizmet dışına çıktığını belirten Arınç, "Dünyada bu uçakların kullanıldığı ülkelerdeki istatistikler de ortaya koyuyor ki en az hizmet dışı kalan uçak ve en az kaza sayısı Türkiye'dedir. Buna Avrupa ülkeleri ile ABD ve Japonya da dahildir. Yani şükürler olsun ki Hava Kuvvetlerimizde bu uçakları kullanan personelimiz fevkalade deneyimli, başarılı pilotlardır" diye konuştu. 

"GÜL ADAY OLACAK MI" TARTIŞMASI

Arınç'ın, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün milletvekilliği adaylığı konusuna yönelik de değerlendirmeleri oldu.

"Ben 'bir davet gereklidir' deyince Sayın Davutoğlu'nun da 'davete gerek yoktur' sözünü yan yana getirirseniz ondan kötü bir anlam çıkar" diyerek sözlerine başlayan Hükümet Sözcüsü, "Yani bir algı olarak 'ne lüzum var davete' denebilir. Halbuki Sayın Başbakan öyle demedi. 'Burası kendi evidir dedi. Bu partiyi o kurmuştur' dedi. Bu partinin ilk başbakanı odur, ilk cumhurbaşkanımız da odur. Davet dışarıdan gelecek olana yapılır, kapı dışarıdan gelecek olana açılır' dedi. Bunun anlamı ilk sözünden daha farklıdır" diye konuştu.

"ÇETREFİLLİ BİR İŞ YOK"

Abdullah Gül'ün AK Parti'nin kurucusu, başarılı bir siyasetçi olduğunu ve çok başarılı bir cumhurbaşkanlığı dönemi geçirdiğini dile getiren Arınç, şöyle devam etti:

"Elbette AK Parti kendisinden yaralanmak isteyebilir, ona ihtiyaç olduğunu düşünebilir. Bizim söylediğimiz konu, bu isteğin, bu talebin kendisinden gelmesi değil, partinin eğer böyle bir ihtiyaç görüyorsa başbakan düzeyinde veya bir başka düzeyde kendisini partiye davet etmesi. Adaylık müracaatına da gerek yok. Her şeyi rahatlıkla yapabilmesidir. Bu konuda Sayın Cumhurbaşkanımız 'iyi olur faydalı olur' dediğine göre, Sayın Başbakanımız da çok saygılı bir ifadeyle 'davete ne gerek var burası zaten onun kendi evidir, ne zaman isterse başımızın üstünde yeri var' dediğine göre arada çetrefilli bir iş yok demektir. Dolayısıyla Sayın Başbakanımızın parti ihtiyaçlarını, seçim öncesi çalışmaları, böyle bir şeye gerek olup olmadığını Sayın Abdullah Gül'ün de düşüncelerini almak suretiyle bunu herhalde önümüzdeki süreçte değerlendirecektir. AK Parti'de herkes elbette bundan büyük bir memnuniyet duyar ama kendi iradeleri şimdilik siyasetin dışında kalmaksa buna da herkesin saygı duyması gerekir. Bugünkü görüşmelerimizin hiçbirinde bu konu geçmemiştir. Bu konu Sayın Başbakanımızın takdirlerindedir. Belki parti içi dinamiklerle bu konuyu görüşebilir."

TOPLANTIDAN NOTLAR

Toplantıya, genel seçimler nedeniyle istifa eden bakanların yerine atanan Adalet Bakanı Kenan İpek, İçişleri Bakanı Sebahattin Öztürk ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Feridun Bilgin ilk kez katıldı. 

Toplantıda Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hulusi Akar, Süleyman Şah Saygı Karakolu’nun nakli ve sonrasındaki gelişmeler konusunda; Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk de uçak kazalarına ilişkin Bakanlar Kurulu'nu bilgilendirdi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın başkanlığındaki ilk Bakanlar Kurulu toplantısı, 19 Ocak 2015'te yapılmıştı.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız