Gül’den Ortadoğu mesajları

İSEDAK Toplantısı Bakanlar Oturumunda konuşan Cumhurbaşkanı Gül, Ortadoğu’da barışın temininin İsrail – Filistin anlaşmazlığının çözümünden geçtiğini söyledi.

Haberler Anadolu Ajansı 07.11.2009 - 12:45

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül , İslam Konferansı Teşkilatı Ekonomik ve Ticari İşbirliği Komitesi (İSEDAK) Toplantısı Bakanlar Oturumu'nun açılışında yaptığı konuşmada Türkiye'nin hem bölgesinde, hem de dünyada kalıcı barış, istikrar ve refahın sağlanması için diğer ülkelerle birlikte çalışmaya devam edeceğini ifade etti.

Gül, “Türkiye, bölgesel sorunların başta bölge ülkelerince sahiplenilmesi ve çözümlerin de bölge ülkelerince üretilmesi gerektiğine inanmaktadır. Bu çerçevede bölgesel girişimlere ortak olmakta, bölgesel örgütlerle kurumsal çerçevede ilişkilerini geliştirmektedir. Bu meyanda Arap Ligi ile Türk-Arap Forumu'nu oluşturmuş, Körfez İşbirliği Konseyi ile stratejik diyalog mekanizması geliştirilmiştir'' dedi.

Gül Ortadoğu’da istikrarın sağlanması için İsrail – Fiistin ihtilafının kalıcı çözüme ulaştırılması gerektiğini söyledi. Gül konuyla ilgili olarak, “Türkiye, İsrail-Filistin ihtilafının çözümüne giden yolun diyalog ve müzakerelerden geçtiğine inanmakta, bu doğrultuda gerginliği tırmandıracak eylemlerden kaçınılması çağrısında bulunmaktadır” dedi.

Cumhurbaşkanı Gül ayrıca Filistinliler arasındaki bölünmüşlüğün giderilmesinin gelecekteki Filistin Devleti'nin kurumlarını ve temellerini tahrip edeceği ve barış sürecini akamete uğratacağı anlayışıyla, Filistinlilere sorunlarını diyalog yoluyla çözmeleri ve Filistin'in geleceğini riske atan hareketlerden kaçınmaları çağrısında bulundu.

Türkiye'nin, Irak'ta istikrar, güven ve milli uzlaşıyı hakim kılma çabalarına destek vermeyi sürdürdüğünü söyleyen Gül, Türkiye'nin Irak'lı tüm siyasi grupları, sorunlarını siyasi diyalog ve milli mutabakat ruhu içerisinde çözmeleri için teşvik ettiğini vurguladı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ''Bugün Türkiye ve İran arasındaki ilişkiler, içişlerine karışmama, iyi komşuluk ve güvenlik alanında işbirliği ana ilkelerine dayanmaktadır. Bu çerçevede, İran ile ekonomik ve ticari konular dahil ilişkilerimizi geliştirme arzusundayız. Ayrıca, İran'nın nükleer programı hususundaki anlaşmazlığa görüşmeler yoluyla, diplomatik bir çözüm bulunmasını arzuluyor ve bunun mümkün olduğuna inanıyoruz'' dedi.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız