İnternette yasak yok, kara liste belli değil!

BDK Başkanı Tayfun Acarer, sansür iddialarına NTV'de yanıt verdi.

Haberler 10.05.2011 - 17:58

22 Ağustos'ta internet kararacak iddialarına, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu Başkanı Tayfun Acarer NTV'de yanıt verdi.

Sözlerine "anlaşılmayan hususlar var" diyerek başlayan Acarer, 22 Ağustos'tan sonra isteyenin şu anki mevcut profilde devam edeceğini isteyenin ise güvenlik paketine geçebileceğini söyledi ve ekledi: Güvenlik paketini geçenler de istedikleri takdirde özel şifreyle standart pakete geçiş yapabilecekler...

Acarer'e aile, çocuk, yurt içi ve standart paketlerin içeriğinin hangi kriterlere göre belirlendiği, standart paketin bugünkü erişim engellerini barındırıp barındırmayacağı soruldu. Paketlerin içeriğiyle ilgili çalışmaların devam ettiğini belirten Acarer, yurt içi pakete dikkat çekti ve zaten yasaklı sitelerin ağırlıklı bölümünün yurt dışı kaynaklı olduğunu söyledi.

İsteyenin şu anki durumunu devem ettirebileceğini sık sık tekrarlayan ve buradan 22 Ağustos'tan sonra da DNS ayarlarının değiştirilebileceği sonucu çıkarılan programda, Banu Güven'in soruları ve Acarer'in bunlara verdiği yanıtlar şöyle:

Tayfun Acarer: "Anlaşılmayan hususlar var. Şu an 9 milyon civarında internet abonesi var ve bunlar mevcut standart profildeler. 22 Ağustos'tan sonra mevcut profile ilave olarak güvenli internet profili getiriliyor. Abonelerin hepsi güvenli internet profiline alınacak diye bir şey yok. Şu an mevcut profilde olanlar isterlerse güvenli internet profiline geçebilecek ve burada abonelerin kendi isteği önemli."

— Banu Güven: Çocuk, aile, yurt içi ve standart denilen ve sizin bugünkü durumdan farklı olmayacağını belirttiğiniz seçenekler var. Siz özgür iradenizle birini seçin diyorsunuz ama bu paketler sınırlı ve ortaya bir çelişki çıkmıyor mu? Standart paketin içinde filtre olmayacak ama sizin katalog suçlara yaptığınız bir gönderme var. Yani standrat paket, suç tanımlarına giren internet sitelerinden arındırılmış mı olacak?

"Şu hususun altını çizmek istiyorum. Şu ankine ilave bir alternatif getiriliyor yani şu ankini kullanabirsiniz ama isterseniz güvenli profile geçebilirsiniz diyoruz. 4'e ayırma ve birini seç deme gibi bir durum yok. Bu uygulama hiç olmasaydı şu anki uygulama devam edecekti .22 Ağustos'tan sonra bir abone ben güvenli profile geçmek istemiyorum derse mevcut durumu devam edecek. Değişen bir şey yok ki. Abone herhangi bir hareket yapmazsa mevcut durumuna devam edecek."

5651 sayılı yasada, biz kullanıcıların toplu ceza olarak kabul ettiği erişim yasaklarına neden teşkil eden suçlar var. Standart paket, bunlar dikkate alınarak mı oluşturulacak. Siz servis sağlayıcılardan bunun denetlenmesini istiyor musunuz?

"
Tekrar söylemek istiyorum. Mevcut profilde bir değişklik olamayacak. Siz istemezseniz konumunuzda devam edeceksiniz. 22 Ağustos'tan sonra standart profilde değişiklik yok ki.

Bir diğer husus da şu: Diyelim ki güvenli internet profiline geçtiniz. Hafta sonu ve akşam servis sağlayıcının verdiği şifreyle mevcut profile geçebilirsiniz. Burada özellikle biz, bu geçişlerin abonelere ücretsiz temin edilmesi üzerinde duruyoruz.

Diğer konuya gelince, kamuda görev verilmeden görev üstlenilmesi mümkün olabilir mi? Bizim kurum olarak böyle bir görevimiz yok ki. Kaldı ki bunu takip edecek sistemin hem ekonomik hem fiziksel hem de işletim boyutlarını tahmin edebiliyor musunuz. Bu sistem Türkiye'de hiçbir yerde yok."

Standart pakette, DNS'ler sadece servis sağlayıcının vereceği mi olacak, kullanıcı kendi isteğiyle DNS değiştirebilecek mi?

"Şu ankinin aynısı devam edecek."

Bolaklar kapanıyor. Aklımıza gelmeyen bir takım sitelere erişim yasağı oluyor. Siz, DNS ayarları değiştirilerek kullanıcılar istediklere sitelerine ulaşabilecekler mi diyorsunuz?

"Şu an neyse aynısı devam edecek. Mevcut profilde değişiklik olmayacak ki. Bir alternatif getiriliyor ve isteyen geri dönebilir deniyor. Bu konuda yorum yapan insanlar bizim kararımızı okumadan, duyumlara dayanarak konuşuyor."

Aile filtresi ve kara liste meselesi. Bu liste hangi kriterlere göre yapılacak, listeyi nasıl belirleyecek ve bizlerle nasıl paylaşacaksınız? Ben aile paketi alırken nelerin içinde olmadığını bilerek mi alacağım? Ayrıca yurt içi paket nedir? İnternet kullanıcısı için bunu düşünmek zor geliyor ve Çin'i hatırlatıyor açıkçası.

"Kararımızda genel hatlar var, çalışmalar devam ediyor ve uluslararası kriteterler söz konusu. Yurt içi paketle ilgili şunları söyleyebilirim. Şu anda erişimi mahkeme kararıyla veya İletişim Başkanlığı aracılığıyla yasaklanan siteler, özellikle çocuklarla ilgili müstehcenlik içeren siteler... Bunların neredeyse tamamı yurt dışı kaynaklı. Sadece yurt içi profili olduğunda bunlardan bir çoğu engellenmiş olacak."

Biz neden kapatılan sitelerin ayrıntılarına, gerekçelerine ulaşamıyoruz. Yüzdeler veriliyor ama yüzdeler ile rakamlar uyuşmuyor. Neden bu konudaki bilgiler şeffaf değil?

"Türkiye bu konuda birçok ülkeden daha şeffaf. Avrupa ülkelerinden bir tanesine gittiğinizde ve bir site engellenmişse üzerinde sadece 'stop' görürsünüz. Türkiye'de ise hangi gerekçeyle, kanunla, maddeyle engellendiği yazar; hangisi daha şeffaf. Gerekçenin açık açık yazılması şeffafflıktır."

Yurt dışında yaşayan bir izleyici, 'ben buradan girdiğim sitelere Türkiye'den giremiyorum' diyor. Siz BTK Başkanı olarak bu durumdan memnunum diyebilir misiniz?

"Ben kişisel görüşlerimi bildirmek için değil, bilgi vermek için geldim. Güvenli internet profilinden bahdediyorum, siz 5651 sayılı kanunun detaylarından söz ediyorsunuz..."

Banu Güven: 5651 sayılı kanun olmasaydı, biz şu anki standart pakette yaşadığımız birçok sorunu yaşamayacaktık...

Mevcut pakette devam edilmesi durumunda, ek önlem alınmayacağını ve DNS ayarlarının değiştirilmesinde sorun olmayacağı sizin beyanınızla ortaya çıktı.


Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız