Tatbikatlar Org. Balanlı için mi iptal edildi?

Genelkurmay’ın Denizkurdu ve Efes tatbikatlarını, Balyoz soruşturması kapsamında Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Bilgin Balanlı’nın ifadeye çağrılacağı duyumu üzerine iptal ettiği öne sürülüyor.

Haberler 27.05.2011 - 09:43

TSK’nın en geniş kapsamlı planlı tatbikatlarından Ege’deki Denizkurdu-2011 ve Efes-2011 müşterek fiili atış tatbikatlarının seçkin gözlemci günü aşamasının son dakikada iptal edilme kararının altında, Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Bilgin Balanlı’nın olduğu iddia edildi.

Orgeneral Balanlı’nın “Balyoz darbe planı”nın bir bölümünü içerdiği iddia edilen belgelerle ilgili yürütülen soruşturma kapsamında şüpheli sıfatıyla ifadeye çağrılan 7 üst düzey komutan arasında yer aldığı öne sürülüyor.

TSK’nın, aralarında Balanlı’nın da olduğu komutanların ifadeye çağrılacağı bilgisi üzerine, her iki tatbikatı da iptal ettiği iddia ediliyor.

Orgeneral Balanlı Köşk-hükümet-TSK üçgeninde uzun süre kilitlenen geçtiğimiz YAŞ krizi sonrasında Genelkurmay 2. Başkan Yardımcılığı görevinden Orgeneral Nusret Taşdeler’den boşalan Harp Akademileri Komutanlığı’na getirilmişti.

Genelkurmay 2. Başkan Yardımcısı makamının önceki yıllarda 15’e çıkarılan orgeneral kadrosunun fazlalığı nedeniyle hazırlandığı iddia edilmişti. Son YAŞ yapılanmasıyla orgeneral kadrosu tekrar 14’e düşmüştü. Teammüllere göre Ağustos’ta yapılacak YAŞ’ta, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Aksay görevini, Orgeneral Balanlı’ya teslim edecek.

BALYOZ’UN EK KLASÖRÜNDE İSMİ VAR
Orgeneral Bilgin Balanlı’nın ismi Donanma Komutanlığı’nda yapılan son aramalar sonrasında Balyoz Darbe Planı davasının ek klasörlerine girmişti. Hükümetin söz konusu durum nedeniyle geçtiğimiz Yüksek Askeri Şura’da olduğu gibi TSK’dan gelecek atama tekliflerine olumlu bakıp bakmayacağı merakla bekleniyordu. Hükümet, “internet andıcı” nedeniyle Birinci Ordu Komutanı Orgeneral Hasan Iğsız’ın Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na atanmasına karşı çıkmıştı. Hükümetin, Balanlı’nın atamasına karşı çıkması durumunda, bu yıl orgeneralliğe yükselecek isim otomatikman Hava Kuvvetleri Komutanı olacak.

KÖŞK’E ORG. BALANLI İÇİN Mİ ÇIKTI?
Vatan'ın haberine göre, tatbikatlara iptal kararı şöyle alındı: Başka bir tatbikat için 24 Mayıs’ta İstanbul’da bulunan ve ertesi sabah Denizkurdu-2011’in seçkin gözlemci gününe katılmak için Marmaris’e geçmeyi planlayan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner’e aralarında Balanlı’nın da olduğu bazı generallerin 26 Mayıs’ta ifadeye çağrılacağı bilgisi geldi. İstanbul’da kuvvet komutanlarıyla kısa bir değerlendirme yapan Org. Koşaner, Ankara’ya dönme kararı aldı. Komuta kademesinin tamamının tatbikatlarda yer alamayacağı için seçkin gözlemci günü de Org. Koşaner’in emriyle iptal edildi. İfadeye çağrılan generallerin arasında tatbikatta görevli bir amiralin de olduğu iddia edildi. Çarşamba sabahı Ankara’ya dönen Org. Koşaner, akşam saatlerinde de sürpriz bir kararla Çankaya Köşkü’ne çıktı. Önceden açıklanan programda yer almamasına rağmen Cumhurbaşkanı Gül ile 50 dakikalık bir görüşme yapan Koşaner’in konuyla ilgili hassasiyetleri bildirdiği ifade ediliyor. Koşaner dün sabah da Başbakan Erdoğan’la haftalık olağan görüşmesini yaptı. Görüşmede, tatbikat iptaliyle ilgili gelişmelerin de masaya yatırıldığı iddia edildi.

'EMİR GELDİ, İPTAL ETTİK'
3 Mayıs’ta başlayan Efes ve 16 Mayıs’ta başlayan Denizkurdu tatbikatlarının gerçek mermilerle atış yapılacak son aşaması olan “seçkin gözlemci günü”nün tüm çalışmalar tamamlandıktan sonra iptal edilmesiyle ilgili bölgede görevli askeri yetkililer, Genelkurmay’dan gelen emir üzerine, hazırlıkları iptal ettiklerini belirttiler. Askeri kaynaklar, gelen emirde herhangi bir gerekçe bildirilmediğini de söylediler.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız