Zeki Ökten hayatını kaybetti

Sürü, Kapıcılar Kralı, Çöpçüler Kralı, Hanzo, Düşman, Güle Güle... Türk sinemasının usta yönetmenlerinden Zeki Ökten, 68 yaşında hayata gözlerini yumdu.

Haberler 19.12.2009 - 19:53

Türk sinemasının usta yönetmeni ve senaryo yazarı Zeki Ökten, 68 yaşında İstanbul'da hayatını kaybetti.

Önceki gün Amerikan Hastanesi’nde kalp ameliyatı geçiren ünlü yönetmen, akşam saatlerinde hayata gözlerini yumdu.

1941'de İstanbul'da doğan Ökten, Haydarpaşa Lisesi'nde okuduğu yıllarda tiyatroyla tanıştı. 1961 yılında Nişan Hançer'in yönettiği 'Acı Zeytin' adlı filmiyle de sinema dünyasına ilk adımını attı.

1963'te ilk filmi 'Ölüm Pazarı'nı çeken Ökten, umduğu başarıyı elde edemeyince yeniden yönetmen asistanlığına döndü. Dokuz yıl sonra 'Kadın Yapar', 1973'te de 'Bir Demet Menekşe' ile dikkatleri üstüne çekmeyi başardı.

Kemal Sunal ile çalıştığı 'Kapıcılar Kralı', 'Çöpçüler Kralı', 'Düttürü Dünya' gibi filmlerinde toplumsal gerçekleri yansıtan Ökten, 'Kapıcılar Kralı' ile 14. Antalya Film Festivali’nde 'En İyi Yönetmen' ödülünü kazandı.

SÜRÜ
Ökten, 1978'de senaryosunu Yılmaz Güney'in yazdığı Türk sinemasının başyapıtları arasında sayılan 'Sürü' adlı filmi çekti ve film uluslararası festivallerde 11 ödül aldı.
Ardından yine Yılmaz Güney ile birlikte çalıştığı 'Düşman'ı çeken Ökten, 1982'de 'Faize Hücüm' filmiyle de Antalya Film Festivali'nde 'En İyi Film' ve 'En İyi Yönetmen' ödüllerini aldı.

Bu filmi 'Pehlivan', 'Ses' ve 'Düttürü Dünya' izledi. Ökten, 'Düttürü Dünya' adlı filmden sonra sinemaya bir süre ara verdi.

1999'da Metin Akpınar, Zeki Alasya, Yıldız Kenter, Eşref Kolçak gibi büyük oyuncuların yer aldığı ‘Güle Güle’ adlı filmi çeken Ökten, bu film ile 37. Altın Portakal Film Festivali'nde ‘En İyi Film’ ve ‘En İyi Senaryo’ ödüllerini aldı

Zeki Ökten, son filmi ‘Çinliler Geliyor’u 2006'da çekti.




Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ''Türk sinemasının gelişmesine değerli katkılarda bulunan, yurt içinde ve dışında önemli ödüller kazanan Zeki Ökten, her zaman sevgi ve saygıyla hatırlanacaktır'' dedi.

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'nden yapılan açıklamaya göre, Abdullah Gül, Yönetmen Zeki Ökten'in vefatı dolayısıyla bir mesaj yayımladı. Cumhurbaşkanın Gül'ün, mesajı şöyle:

''Türk sinemasının usta yönetmenlerinden Zeki Ökten'in vefatından derin üzüntü duydum. Türk sinemasının gelişmesine değerli katkılarda bulunan, yurt içinde ve dışında önemli ödüller kazanan Zeki Ökten, her zaman sevgi ve saygıyla hatırlanacaktır. Kendisine Allah'tan rahmet, ailesine ve sanat dünyamıza başsağlığı diliyorum.''

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız