Pazar öğleden sonra alışverişini seviyoruz

Türkler alışveriş için en çok Pazar öğleden sonralarını tercih ediyor.  Türkler eşleriyle, Yunanlı ve İngilizler ise yalnız alışveriş yapmayı seviyor.

Haberler 20.04.2009 - 13:56

Visa Europe tarafından tüketicilerin alışveriş alışkanlıklarını belirlemek amacıyla düzenlenen araştırmanın sonuçları açıklandı. Türkiye, Polonya, Yunanistan ve İngiltere’de yapılan araştırma, 18–65+ yaş arası tüketicilerin gıda ve giyim alışverişi alışkanlıklarına odaklanıyor.

Tüketicilerin alışveriş için tercih ettiği en uygun gün, zaman ve mekan ile kart kullanım alışkanlıklarına yer veren araştırmaya göre;

Alışveriş için en uygun zaman Perşembe sabahı

Araştırmaya katılan Türk tüketiciler, cadde üzerindeki mağazalardan yapılan gıda ve giyim alışverişi için en az Perşembe günleri, sabah saatlerini tercih ediyor. Bu da, Perşembe sabahlarının, alışverişin sorunsuz ve engelsiz yapılabilmesi için en ideal zamanlama olduğunu ortaya koyuyor.

Türk tüketiciler alışveriş için en çok Pazar öğleden sonrayı tercih ediyor

Türk tüketiciler gıda ve giyim alışverişleri için Pazar öğleden sonralarının en müsait oldukları zaman dilimi olduğunu belirtirken, İngilizler öğle tatillerini, Polonyalı ve Yunan tüketiciler ise akşam saatlerini alışveriş için değerlendiriyor.

Türkler planlı ve programlı yaşıyor, kuyrukta zaman kaybetmek istemiyor

Araştırma sonuçları Türk tüketicilerin günlerini planlamayı sevdiklerini ve günlük programlarına çok sadık olduklarını ortaya koyuyor. Türk erkekleri kadınlara göre daha planlı yaşıyor. Erkeklerin %69’u günlük planlarına sadık kalarak alışveriş yapmayı tercih ederken, kadınların %57’si bu şekilde davranıyor.

Öte yandan, tüketicilere göre alışveriş esnasında en rahatsız edici durum kuyrukta beklemek. 18–24 yaş arası tüketicilerin % 30’undan fazlası alışveriş yaparken kuyrukta bekleyerek zaman kaybetmek istemiyor.

Türkler eşleriyle, Yunan ve İngilizler ise yalnız alışveriş yapmayı seviyor

Türkler alışveriş konusunda eşlerinin fikirlerini oldukça önemsiyor. Eşleri ile birlikte alışveriş yapmayı tercih eden erkeklerin oranı % 40, kadınların ise % 34’ü buluyor.

Polonyalı erkeklerin % 53’ü eşleriyle, kadınların ise % 38’i yalnız alışveriş yapmayı tercih ediyor.

Diğer yandan Yunan tüketicilerin alışveriş konusunda oldukça bağımsız oldukları görülüyor. Erkeklerin % 44’u kadınların ise % 51’i yalnız alışveriş yapmaktan daha çok zevk aldığını belirtiyor.

İngiliz erkekleri, alışveriş sözkonusu olduğunda tembellik eğilimleri gösteriyor ve tüm alışverişi eşlerine bırakıyorlar. İngiliz erkeklerinin % 9’u alışveriş yapmayı sevmiyor. İngiltere’deki kadınların % 22’si hemcinsleri ile alışveriş yapmayı tercih ederken, sadece % 1’i erkeklerle alışverişe çıkıyor.

Türk tüketiciler haftada bir kez gıda alışverişi yapıyor

Türk, İngiliz ve Yunan tüketiciler haftada bir kez, Polonyalı tüketiciler ise günlük olarak gıda alışverişi gerçekleştiriyor. Giyim ile ilgili alışveriş verileri değerlendirildiğinde, Türk tüketiciler 3 ayda bir defadan da az, İngiliz, Polonyalı ve Yunan tüketiciler ise ayda bir kez giysi alışverişi yaptıklarını belirtiyor.

Türkiye’de alışverişte nakit kullanım oranı % 60

Türk tüketicilerin yaklaşık 1/3’ü (% 32) alışverişlerinde kart kullanımını tercih ediyor. Araştırma, erkeklerin kadınlara oranla kredi kartlarını daha sık kullandıklarını ortaya koyuyor. Kadınların % 29’u kredi kartı kullanırken bu oran erkeklerde % 33’a çıkıyor. Tüketicilerin % 60’ı halen en güvenilir ödeme aracının nakit olduğunu düşünüyor.

Araştırma verileri nakit ödemenin İngiltere’de “nesli tükenen” bir trend olduğuna da işaret ediyor. Araştırmaya katılanların % 60’ı, Türklerin tam aksine, kart ile ödeme yapmayı tercih ederken, sadece % 33’u alışverişlerinde nakit kullanıyor.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız