Darbe sonrası Honduras’ta çatışma

Devlet Başkanı  Manuel Zelaya taraftarları ile ordu arasında çatışma çıktı. Zaleya ise bugün BM’de konuşacak, Perşembe günü de ülkesine dönecek.

Haberler 30.06.2009 - 09:23

Honduras’ta bulunan AFP muhabiri, başkent Tegucigalpa'daki cumhurbaşkanlığı sarayının girişinde, sarayı koruyan askerlerle Zelaya yanlıları arasında çatışma yaşandığı haberini bildilrdi. Haberde silah seslerinin duyulduğu belirtilirken, çatışmada çok sayıda kişinin yaralandığı bilgisine yer verildi. .

İlişkili Haberler


Latin Amerika’da yayın yapan uluslararası Telesur televizyonu da, göstericilerin güvenlik güçlerine taşlarla saldırdığı, güvenlik güçlerinin da göz yaşartıcı gazla karşılık verdiğini duyurdu.

Ülkede bçatışmalar devam ederken, darbeyle görevinden uzaklaştırılan Devlet Başkanı Manuel Zelaya, bugün BM Genel Kurulu’na hitap edecek.

BM Genel Kurul Başkanı Miguel D'escoto Brockmann'ın sözcüsü Enrique Yeves, Zelaya'nın 192 üyeli Genel Kurulda konuşacağını, ardından Brockmann'la birlikte basın toplantısı yapacağını bildirdi.

Sözcü Yeves, Honduraslı diplomatların Zelaya'ya destek veren bir karar tasarısını Genel Kurulun onayına sunabileceği bilgisini de verdi. BM Genel Kurul kararları, Güvenlik Konseyi kararları gibi bağlayıcı olmamasına rağmen uluslararası toplumun iradesini yansıtması açısından önem taşıyor.

BM ZELAYA'NIN ARKASINDA
Nikaragualı eski solcu dışişleri bakanı ve rahip Brockmann, Kosta Rika'ya sürgüne gönderilen Zelaya'ya mektup yazarak kendisini ülkesindeki durumu anlatmak için BM'ye davet ettiğini açıklamıştı.

Bu arada, Honduras'ın BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Jorge Reina Idiaquez de bir açıklama yaparak Zelaya'nın Honduras'ın meşru devlet başkanı ve bu trajik zamanların geçip ülkesinde demokrasinin yeniden sağlanacağından emin olduğunu belirtti.

ABD'nin BM Daimi Temsilcisi yardımcılarından Rosemary DiCarlo da yaptığı açıklamada, ABD'nin de diğer Amerikan Devletleri Örgütü üyeleri gibi ''darbeyi, Zelaya'nın keyfi bir şekilde tutuklanmasını ve ülkeden çıkarılmasını kınadığını'', bu ülkelerin Zelaya'nın koşulsuz şekilde devlet başkanlığına dönmesini istediğini ve Amerikan Devletleri Örgütü'nün Honduras'ta başka bir hükümeti tanımayacağını söyledi.

PERŞEMBE DÖNÜYOR
Darbe sonrasında latin Amerika’nın solcu liderlerinin tam desteğini alan Zelaya, perşembe günü Honduras'a döneceğini söyledi.

Latin Amerika Bolivarcı Alternatif (ALBA) toplantısı için Nikaragua'da bulunan Zelaya, Amerikan Devletleri Örgütü Başkanı Jose Miguel Insulza'nın kendisine Honduras'a birlikte gitmeyi önerdiğini belirtti.

Zelaya, Honduras'a, ABD'de yarın ülkesindeki krizle ilgili olarak yapılacak görüşmelere katıldıktan sonra gideceklerini kaydetti.

Honduras'ta hafta sonunda yönetimi ele geçiren ordu, Zelaya'yı Kosta Rika'ya sürgüne göndermişti.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız