DTP, PKK ile ilişkisini koparsaydı...

AP Türkiye raportörü Ria Oomen Ruijten NTV'ye verdiği özel röportajda, "PKK ile ilişkisini koparsaydı DTP'yi Sakharov İnsan Hakları Ödülü'ne aday gösterecektim" dedi.

Haberler 16.12.2009 - 15:09

Avrupa Parlamentosu'nun Türkiye raportörü Ria Oomen Ruijten'den hem kapatma kararına hem de DTP'ye eleştiri geldi. Ruijten NTV'ye verdiği özel röportajda, "PKK ile ilişkisini koparsa ve onları şiddetten vazgeçmeye ikna etseydi, DTP'yi Sakharov İnsan Hakları Ödülü'ne aday gösterecektim" dedi.

Ruijten, kapatma kararının da Türkiye için bir geri adım olduğunu, bunu raporuna yansıtacağını vurguladı.

DTP'nin kapatılmasına ilk tepkiniz ne oldu?
Kararı derin bir üzüntüyle karşılıyorum. Avrupa Parlamentosu olarak siyasi partilerin kapatılması konusunda daha önce birçok kez Venedik Komisyonu ilkelerini adres gösterdik. Bugün yaşananları, Türkiye için çok umut verici olarak gördüğümüz demokratik açılımda, mutlak bir geri adım olarak değerlendiriyorum.

DTP kararının hazırlamakta olduğunuz Türkiye raporuna yansıması nasıl olacak?
Yaşananları dikkate alarak gerekli değişiklikleri yapacağım elbette. Raporumu, hazırlayacağım bir önergeyle değiştireceğim. Raporumda demokratik açılımı memnuniyet verici bulduğumu ifade etmiş, DTP'nin de kapatılmaması ümidini dile getirmiştim. Şunu söylememe müsaade edin: "Bir ülke için, Türkiye için, Türk vatandaşları için halkların demokratik ve üniter bir devlette kendilerini rahat hissetmeleri çok önemlidir. Zira sadece bu durum onları bir araya getirebilir."

Şimdi Türk hükümetinden beklentiniz nedir?
Sanıyorum ilk yapılması gereken olup biteni inceleyip Türkiye'nin de taraf olduğu Avrupa sözleşmeleri temelinde Türk yasal mevzuatını Avrupa yasal mevzuatıyla uyumlu hale getirmek olacaktır.

Karar bir bütün olarak AB-Türkiye ilişkilerine nasıl yansıyabilir?
Daha önce de söyledim. Bu karar Türkiye için bir geri adımdır. Eğer Türkiye istikrarlı bir refah toplumu olmak istiyorsa bu türden mahkeme kararlarının pek yardımcı olacağını söyleyemem.

Anayasa Mahkemesi DTP ile PKK arasında bağ olduğunu söylüyor...
Açık konuşalım; başvurduğu şiddet nedeniyle PKK'yı her zaman kınadım. PKK, AB tarafından yasaklanmış bir örgüttür. PKK'yı kınıyorum. PKK ile olan bağlarını kesmeleri konusunda DTP üyeleriyle daima tartışmışımdır. Bugün gelinen durumun, herkesi yeni bir geleceğe taşımasını ve bunda da Türkiye'deki demokratik açılımın önemli rol oynamasını tüm samimiyetimle ümit ediyorum.

DTP'yi de eleştiriyorsunuz o halde? Ya da PKK ile olan bağlarını?
DTP'nin parlamentodaki üyeleriyle birçok kez görüştüm ve kendilerine hep şunu söyledim: 'Eğer PKK ile bağı keserseniz ve eğer onları şiddetten vazgeçmeye ikna ederseniz sizi Avrupa Parlamentosu'nun Sakharov İnsan Hakları Ödülü'ne aday gösteririm."

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız