Eylemsizlik kararının şifreleri

PKK eylemsizlik sürecinin 2011 seçimlerine kadar uzatıldığını açıkladı. Bu kararın anlamını ve içerdiği şifreleri NTV Haber Müdürü Mete Çubukçu yazdı.

Haberler 01.11.2010 - 17:08

İmralı’da Abdullah Öcalan’ın avukatlarıyla görüşme sonrası yapılacak açıklama beklenirken, aynı gün Kandil’den açıklama geldi. PKK eylemsizlik sürecinin 2011 seçimlerine kadar uzatıldığını açıkladı.

Karar önemli. İpuçları daha önceden verilmişti. PKK, "hükümetin adım atmadığı eleştirilerine rağmen" Türk ve Kürt kamuoyundaki diyalog çağrılarına karşı çıkmayı taktik açıdan uygun görmüyor.

Sadece kamuoyundan değil, Irak Kürt yönetimi de şu an için PKK’nın dağ kadrosunun ikna sürecinde önemli rol oynadı.

Abdullah Öcalan’ı beklemeden yapılan ilk açıklama olması açısından önemli, ama sürpriz değil. Çünkü Öcalan bir önceki avukat görüşmesinde “süreçten çekildiğini ve kararı Kandil’e bıraktığını" açıklamıştı.

PKK Taksim saldırısın üstlenmedi. Bunu zaman gösterir ama bu tür saldırıların süreci provoke edeceği kaygısı ile İmralı’dan gelecek mesajı beklemeden eylemsizlik kararı alarak muhtemel kontrol dışı saldırıların önünü kesmek istedi.

PKK ŞEHİRLERDEKİ GENÇLERİ DENETLEYEMİYOR
PKK kendi içinde kontrol edemediği grup veya eylemler olduğunu biliyor, özellikle şehirlerde bu unsurları, yeni kuşak gençleri denetleyemiyor.

Kandil bu kararı ile bir süre inisiyatifi kendisinin kullanacağını gösteriyor. Bu durumu Öcalan’ın tamamen devreden çıktığı şeklinde yorumlamak yanlış. Aksine, Öcalan kendisiyle yapılan görüşmelerin kesilmiş olduğu gerekçesiyle kendince tavır gösteriyor; hem Kandil’e hem de BDP’ye inisiyatif alanı açmış oluyor. Karşı tarafa 3 muhataptan 2’si karşınızda demek istiyor. Ayrıca Öcalan PKK ve BDP’nin ne yapıp yapamayacağını test etmek niyetinde.

Öcalan konuşmadan KCK, aldığı kararla kendisin de muhataplar içinde olduğunu göstermeyi amaçlıyor.

Yapılan açıklama sivil ve yasal siyasete ne kadar izin verilip verilmeyeceğini de test alanı olacak deniyor.

Taleplerde Öcalan’ın koşulları ve diyalog imkanlarının sağlanması maddesi daha yukarılarda yer almaya başlıyor.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız