Kolombiya'da ELN, seçim öncesi ateşkes ilan etti

Kolombiya'da, silahlı isyancı örgüt Ulusal Kurtuluş Ordusu (ELN), ülkede 29 Mayıs'ta yapılacak 1. tur devlet başkanlığı seçimleri öncesi tek taraflı ateşkes ilan etti.

Haberler Anadolu Ajansı 18.05.2022 - 07:58

Kolombiya basınında çıkan habere göre, ELN internet sitesinden yaptığı açıklamada, halkın barış içinde oylarını vermesi için 25 Mayıs-3 Haziran döneminde tek taraflı ateşkese uyacaklarını bildirdi.

Sitesinden bildiri yayımlayan ELN, hangi adayın seçimi kazanacağıyla ilgilenmediklerini ancak seçim sonrası başkanlığı kim kazanırsa kazansın ulusal diyalog konusunda istekli olduklarını belirtti.

Kolombiya'nın kırsal bölgelerinde etkili olan ve 2 binden fazla mensubunun bulunduğu düşünülen ELN, Kasım 2016'da eski Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri'nin (FARC) devletle barış anlaşması imzalamasından sonra ülkedeki en etkin silahlı grup olma özelliğini taşıyor.

ELN İLE MÜZAKERELER

Kolombiya, ELN ile birçok kez yarıda kesilen müzakerelere eski Devlet Başkanı Juan Manuel Santos döneminde başlamış ve müzakereler, Ekvador’un garantörlük ve ev sahipliğinden çekilmesi üzerine Küba’nın başkenti Havana’ya taşınmıştı.

Devlet Başkanı Ivan Duque ise çeşitli dönemlerde yaptığı açıklamalarda, müzakerelerin yeniden başlayabilmesi için birçok kez örgüte suç işlemeyi ve rehineleri bırakması çağrısında bulunmuştu.

Müzakereleri, 29 Mayıs'ta düzenlenecek seçimler sonrası ülkedeki önemli gündem maddelerinden biri olması bekleniyor.

Kolombiya'nın eski lideri Juan Manuel Santos, 2016 yılında FARC örgütüyle barış anlaşması imzalamıştı. Santos aynı yıl Nobel Barış Ödülü kazandı. 

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız