Bakan Özhaseki'den vatandaşa 'imar barışı' uyarısı: Belediyeye gitmenize gerek yok

İzmir'!de 'imar barışı' hakkında konuşanÇevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, vatandaşlara uyarıda bulundu: "Yapı kayıt belgesi, iskan belgesi yerine geçiyor. Belediyelere gitmenize gerek yok..."

Haberler Anadolu Ajansı 20.06.2018 - 05:37

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, İzmir'in Bornova ilçesinde vatandaşlara "İmar Barışı" düzenlemesi hakkında bilgi verdi. 

Türkiye'de son 100 yılda 6 ve üzeri deprem sayısının 56 olduğunu, bu yıkıcı depremlerde 83 bin kişinin hayatını kaybettiğini aktaran Özhaseki, İzmir'in de riskli şehirler arasında yer aldığını söyledi. 

Türkiye'deki toplam 26 milyon 358 bin yapı stoğunun ancak yüzde 35'inin imara uygun olduğunu aktaran Özhaseki, şunları kaydetti:

"Bunu çözmek için yapı kayıt belgesi uygulamasını getirdik. Yasa diyor ki 'Vatandaş gelir kendi rızasıyla imara aykırılığının ne olduğunu söyler. Oradaki değerini tespit eder, bunun yüzde 3'ünü devlete verir, devletle helalleşir.' Örnek vermek gerekirse 100 metrekarelik gecekonduda oturan kardeşimiz 600 lira ile çarpacak metrekaresini. 60 bin lira evin değeri, alttaki arsa bedeli 10 bin lira 70 bin lira. Bunun yüzde 3'ü nedir, 2 bin 100 lira. e-devlet şifresiyle girecek, bunu kendisi bildirecek. Sonra senenin sonuna kadar bu para yatabilir. Yani 6 ay var. Bunu yatırdığında devlet kendisine yapı kayıt belgesi verecek. Bunun için mühendislik bürosuna gitmenize, kimsenin kapısını çalmanıza gerek yok." 

"ÇARPICI BELEDİYELER VAR SAKIN KANMAYIN"

Özhaseki, uygulamayla vatandaşın belediyelere gitmesine de gerek olmadığına dikkat çekerek, "Yapı kayıt belgesi, iskan (yapı kullanım izin belgesi) yerine geçiyor, çok net söylüyorum bir daha belediyelere gitmenize gerek yok. Ben buradaki belediyenin durumunu bilmiyorum ancak 'Elime düşsünler de canına okuyayım.' diyen çok çarpıcı belediye var, sakın ha bunlara kanmayın." diye konuştu.

Özhaseki, yapı kayıt belgesi kapsamına alınan konutlara elektrik ve su bağlanabildiğini, kat mülkiyetine geçişin mümkün olduğuna, aleyhte açılmış dava, verilmiş yıkım veya para cezası varsa da bunların düştüğüne işaret etti.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız