Baltık Kuru Yük Endeksi'nde rekor artış

Dönemsel olarak ocak ayında düşüş yönlü ya da küçük çaplı yükselişlerin gözlendiği Baltık Kuru Yük Endeksi, 12 yıl aranın ardından bu yılın aynı döneminde rekor yükseliş kaydetti. Endeksteki hızlı artış, aşılamaların yarattığı iyimserlikle corona virüs salgını sonrası beklenen toparlanmanın güçlendiğine işaret ediyor.

Haberler NTV Haber 13.01.2021 - 12:09

Küresel ekonominin öncü göstergelerinden Baltık Kuru Yük Endeksi'nde (Baltic Dry Index-BDI) tarihi bir hareket yaşanıyor. BDI, 10 yıldan uzun süredir ilk kez ocak ayında hızlı yükselişe geçti. Endeks, son bir haftada yüzde 35'e yakın artarak bin 850’ye dayandı.

Uzmanların verdiği bilgiye göre, imalat sanayiinde ekonomiye yönelik beklentiler arttı, satın almacılar siparişlerini hızlandırdı. Emtia fiyatlarındaki yükseliş de BDI'deki artışta etkili oldu, sanayide stoklama eğilimi başladı. Öte yandan, ABD Başkanı Trump'ın gidişinin de piyasalara olumlu yansıdığı ifade ediliyor.

EN BÜYÜK SIÇRAMA YAŞANDI

2021'e bin 350 puanla başlayan Baltık Kuru Yük Endeksi, geçen hafta hızlı bir yükseliş trendine girdi. Özellikle geçen perşembe günü yaşanan hareket sonrası endeks geçen haftayı bin 600 puanda kapattı. Böylece 16 Ekim’den bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Yabancı brokerlar bu yükselişi "çılgın parti" olarak tanımladı.

BDI’deki artış bu hafta itibariyle hızlandı. Endeks sadece bir günde 160 puana yakın artış göstererek pazartesi bin 761 puana ulaştı. Küresel ekonomiye dair olumlu sinyaller veren bu gelişmenin en çarpıcı yanı ise endeksin, yaklaşık 10 yıldır ilk kez ocak ayında yükselişe geçmiş olması. Bundan önceki yıllarda BDI, aralık ortasından şubat ortasına kadar hep düşüş eğiliminde oldu ya da çok az artış yaşandı. Noel tatilini de kapsayan bu dönem, sektörde "ölü sezon" olarak değerlendiriliyordu.

BDI NEDİR?

Kuru yük gemi navlun piyasasını temsil eden Baltık Kuru Yük Endeksi (Baltic Dry Index-BDI), küresel ekonominin durumuna ilişkin öncü göstergelerden biri olarak kabul ediliyor. BDI; kömür, demir cevheri, çimento ve tahıl gibi emtiaların gemi boyutuna göre (capesize, panamax, supramax) 50'ye yakın rotaya nakliyesi için ortalama fiyatı değerlendiriyor.

VİDEO: MART AYI İHRACATINA VİRÜS ETKİSİ-ARŞİV

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız