Bankalar hükümet ve MB'den önlem bekliyor

Bankacılar, "zimmet" maddesinin değiştirilmesini ve zorunlu karşılık oranının indirilmesini talep ediyor.

Haberler 13.03.2009 - 12:51

Bankalar Birliği yönetimi, Adalet Bakanlığı ve Merkez Bankası'yla görüşmesinde iki talep gündeme getirdi. Sektör temsilcileri, isteklerini ekonomiden sorumlu bakanlara da anlattı.

Bankacılar, yasadaki "zimmet" maddesinin değiştirilmesini istiyor. Zimmet suçunu "kişinin kendine veya başkasına menfaat sağlaması" şeklinde düzenleyen yasa maddesinin bankaların kredi vermesini zorlaştırdığı vurgulanıyor.

Verilen bir kredinin batması, geri ödenmemesi halinde yöneticilerin "zimmet" suçundan yargılanabileceğine işaret edilerek, bu durumun bankacılar üstünde baskı yarattığı belirtiliyor.

Özellikle kriz sürecinde şirketlere kredi açılmasını zorlaştıran düzenlemenin değiştirilmesi isteği Adalet Bakanlığı'na iletildi.

Daha önce de gündeme getirilen değişiklik talebine, İmar Bankası'ndan dolayı açılan Uzan davalarını olumsuz etkileyeceği gerekçesiyle Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu itiraz ediyor.

Bankalar Birliği, bu itirazı da dikkate alarak değişikliğin sadece yeni krediler için geçerli olmasını öngören bir madde metnini bakanlığa iletti. Maddenin Borçlar Yasası'na eklenmesi Meclis'te değerlendirilecek.

MB'DEN ZORUNLU KARŞILIK TALEBİ
Bankacılar, Merkez Bankası'ndan da yabancı para cinsi zorunlu karşılıkları iki puan indirmesini istedi.

Sendikasyon kredilerinin geri ödemesinin yaklaştığını belirten sektör temsilcileri, ödemeye kaynak yaratmak amacıyla mevduat yarışına girmemek veya kredileri kesmemek için indirimin zorunlu olduğuna dikkat çekti.

İndirimin 2 milyar dolara yakın kaynak sağlayacağı, Merkez Bankası'nın konuyu değerlendirdiği de belirtiliyor.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız