Afganistan'ın kadın genç futbol takımı Pakistan’a ulaştı

Taliban'ın Afganistan'da yönetimi devralmasının ardından kadın hakları ve  özgürlüklerinin kısıtlanmasına yönelik endişeler artıyor.  Hayatlarının tehlikede olduğunu açıklayan Afgan genç kadın futbol takımının üyeleri Pakistan'a ulaştı. Sporcuların, ABD, Avustralya ve  Avrupa ülkelerine siyasi sığınma talebinde bulunacağı belirtildi.

Haberler ntv.com.tr, AP, Reuters 16.09.2021 - 11:32 Son Güncelleme : 16.09.2021 - 12:01

  • 1

    SİYASİ SIĞINMA TALEBİNDE BULUNACAKLAR

    Afganistan'ın kadın genç futbol takımının oyuncuları Pakistan'a vardı. Sporcuların, yeni Taliban hükümeti altında kadın sporcuların durumuyla ilgili endişeler nedeniyle, üçüncü ülkelerde siyasi sığınma talebinde bulunacakları açıklandı.

    Üst düzey Pakistan Futbol Federasyonu yetkilisi Umar Zia, çeşitli altyapı takımlarının kadın oyuncuları, antrenörleri ve aile üyeleri de dahil olmak üzere yaklaşık 81 kişinin Torkham sınır kapısından Pakistan'a ulaştığını söyledi. Zia, 34 kişinin daha Pakistan’a geleceğini belirtti. 

  • 2

    Pakistanlı yetkililer, federasyonun Lahor'daki ofisine gelen sporcuları kırmızı çiçeklerle karşıladı.

    Zia, kadın futbolcuların üçüncü ülkelere sığınma başvurusu yapmadan önce sıkı güvenlik önlemleri altında kalacaklarını söyledi.

  • 3

    Zia, "Birkaç uluslararası kuruluş onları İngiltere, ABD ve Avustralya da dahil olmak üzere başka bir ülkeye yerleştirmek için çalıştığı için 30 gün sonra başka bir ülkeye geçecekler" diye konuştu.

    Bununla birlikte, Barış İçin Futbol adlı uluslararası örgüt de kadınların Afganistan'dan ayrılıp Pakistan'a ulaşmalarına  yardımcı oldu. Kadın futbolcuların kaçısının, Taliban'ın bir ay önce ülkeyi ele geçirmesinden bu yana, Afgan aydınlarının ve kamuoyundaki figürlerin göçünün bir sembolü olduğu belirtildi. 

  • 4

    TALİBAN MUHTEMELEN KADINLARI TÜM SPOR TÜRLERİNDEN UZAKLAŞTIRACAK

    Taliban, Afganistan'ı en son 1996'dan 2001'e kadar yönettiğinde, kız çocuklarının okula gitmesine izin verilmedi.  Kadınların spor yapması yasaklandı ve bu durum muhtemelen bu hükümette de devam edecek. Bir Taliban sözcüsü, 8 Eylül'de Avustralyalı yayıncı SBS'ye, kadınların kriket oynamasına izin verilmeyeceğini çünkü bunun "gerekli olmadığı" ve İslam'a aykırı olacağını düşündüğünü söyledi.

  • 5

    Taliban'ın kültür komisyonu başkan yardımcısı Ahmedullah Wasiq ise  "İslam ve İslam Emirliği, kadınların kriket oynamalarına veya çeşitli spor türlerini yapmalarına izin vermiyor" dedi.

  • 6
    Öte yandan, birçok Afgan kadın futbolcu ülkeyi Taliban'ın devralmasının ardından ülkeyi terk ederken, genç futbol takımının kaptanı hala Afganistan'da bulunan oyuncuları misillemelerden kaçınmak için spor ekipmanlarını yakmaya ve sosyal medya hesaplarını silmeye çağırdı.
  • 7
  • 8
  • 9
Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız