Araştırma: Yalnız yaşayan erkekler daha çok hastalanıyor

Danimarka’da 4 bin 835 kişi üzerinde yapılan yeni bir araştırmada yalnız yaşayan erkeklerin mikrop kapma olasılığının daha fazla olduğu açıklandı. Araştırmanın yazarlarından Kopenhag Üniversitesi’nden Dr. Karolina Davidsen, "Kadınlarda böyle bir etki bulamadık" diye konuştu.  

Haberler ntv.com.tr 13.01.2022 - 12:02

  • 1

    Danimarka’da yapılan yeni bir araştırmaya göre, bekar erkeklerin mikrop kapma ihtimalinin daha fazla olduğu açıklandı.

    Kophenhag Aging ve Midlife Biobank'tan 4 bin 835 kişinin kan örnekleri incelenerek yapılan çalışma, British Medical Journal’da yayımlanırken, kadınların hastalanmaları ile yalnız yaşamaları arasında bir bağ tespit edilmediği belirtildi.

  • 2

    Araştırılanların ortalama yaşı 54,5 olarak açıklanırken, yalnız yaşanan yılların etkilerinin katılımcılar yaşlandıkça devam etmiş olma ihtimalinin yüksek olduğu aktarıldı.

  • 3

    ‘KADINLARDA BÖYLE BİR ETKİ YOK’

    Kopenhag Üniversitesi Halk Sağlığı Departmanında araştırma görevlisi olan ve çalışmanın yazarı Dr. Karolina Davidsen, "Belirli kafa karıştırıcı faktörler için ayarlama yapıldıktan sonra, ilişkilerden ayrılmalar veya yalnız geçirilen yıllar ile yalnızca erkekler için iltihaplanma arasında önemli bir ilişki bulduk" derken, "Kadınlarda böyle bir etki bulamadık" diye konuştu.

    Davidsen, daha ileri yaşların ölçülmesi durumunda katılımcılardaki iltihaplanma düzeylerinin de farklı görünebileceğini ekledi.

  • 4

    YALNIZ HİSSETMEK İLE SAĞLIK ARASINDAKİ BAĞLANTI BELGELENDİ

    Araştırmacılar, yayınlanan çalışmanın hem yalnız yaşama yıllarını hem de ayrılıkların sayısını incelediğini çünkü önemli ilişkilerin sonunu genellikle yalnız yaşama dönemlerinin takip ettiğinin altını çizdi.

    Brigham and Women's Hospital'da kardiyovasküler tıp uzmanı Dr. Peter Libby, yalnız hissetmek ile sağlık üzerindeki olumsuz etkiler arasındaki bağlantının iyi bir şekilde belgelendiğini söyledi.

  • 5

    ‘PSİKOLOJİK STRES İLE MİKROP KAPMA ARASINDAKİ BAĞLANTILAR ARTIYOR’

    Libby, bu çalışmanın, uzmanların sinir sistemi ile kalp hastalığına önemli bir katkıda bulunan mikrop kapma arasında gördüğü bağlantıyı güçlendirdiğini belirtirken, "Psikolojik stres ile mikrop kapma arasındaki temel bağlantıların ortaya çıkması her geçen gün artıyor" dedi.

    Çalışmaya katılan kadınların, yalnız yaşamak, ayrılık veya iltihaplanma arasında güçlü bir ilişki göstermediklerini belirten Dr. Karolina Davidsen Davidsen, bunun araştırmaya katılan kadın sayısının erkeklerden daha az olmasının bir sonucu olabileceğini kaydetti.

  • 6

    BAZI BEKARLAR DA DAHA SAĞLIKLI

    Kudüs İbrani Üniversitesi'nden yardımcı doçent Elyakim Kislev ise bazı kişilerin bekar olarak daha sağlıklı olduğunu söyledi.

    Kislev, bekarlık eğilimlerinin ve bazı bekarları neyin mutlu ettiğinin incelenmesinin bir parçası olarak ABD Sayım Bürosu ve Avrupa Sosyal Araştırması da dahil olmak üzere ABD ve Avrupa veri tabanlarını analiz etti.

  • 7

    ‘ZAMANLARINI KENDİLERİNİ YENİLEMEK İÇİN KULLANIYORLAR’

    30'dan fazla ülkede ilişkiler üzerine yaptığı araştırmada Kislev, mutlu bekarlar ve mutsuz bekarlar arasındaki temel farkların, genellikle bekar olmakla ilgili klişeleri içselleştirmelerine veya şikayetlerine bağlı olduğunu buldu.

    Bazı bekarların, seyahat etmek veya yeni hobiler bulmak gibi heyecan verici deneyimler edinerek mutlu olduğunu söyleyen Kislev, zamanlarını tek başlarına "kendilerini yenilemek" ve "bu anlarda kendilerine odaklanarak güçlenmek" için kullandıklarını söyledi.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız