Boris Johnson'ın yerine kim geçecek? Başbakanlık yarışında öne çıkan isimler 

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, iktidardaki Muhafazakar Parti liderliğinden istifa etti. Johnson, sonbaharda yapılacak parti liderliği seçimine kadar başbakanlık görevine devam edecek. İstifa haberinin ardından gözler Boris Johnson'ın yerine geçebilecek isimlere çevrildi. İsimler arasında iki kadın adayın ismi öne çıkıyor...

Haberler NTV 07.07.2022 - 16:02 Son Güncelleme : 07.07.2022 - 16:17

  • 1

    LİZ TRUSS

    46 yaşındaki Dışişleri Bakanı Truss, açık sözlülüğü ve siyasetteki savaşçı tarzı ile Muhafazakar Parti üyeleri arasında hayli popüler. Sosyal medya hesaplarından yayımladığı özel fotoğraflarıyla kimi zaman eleştirilen, hatta Uluslararası Ticaret Bakanlığını "Instagram Bakanlığına" çevirmekle suçlanan Liz Truss, bu eleştirilere kulak asmıyor. Verdiği pozlar Margaret Thatcher'a benzetiliyor.

    Liz Truss'ün politikaları da Thatcher'ı andırıyor. Truss, düşük vergi, bürokrasinin azaltılması, kamu sektörünün küçültülmesi ve işçi haklarının azaltılmasını savunuyor, tam anlamıyla serbest piyasa ideolojisine dönüşü ve asgari devlet müdahalesini istiyor.

    BORIS JOHNSON İSTİFA ETTİ / HABER İÇİN TIKLAYIN

  • 2

    BEN WALLACE

    Savunma Bakanı Wallece, Ukrayna Savaşı'ndaki tutumu ve Afganistan'dan tahliyelerdeki başarısı sayesinde muhafazakar basının gözdesi. Eski bir ordu subayı ve Johnson'ın yakın müttefiki olan 52 yaşındaki Wallece, her ne kadar güvenilir bir portre çizse de parti içerisinde beklediği desteği göremiyor.
  • 3

    PENNY MORDAUNT

    Eski Savunma Bakanı Mordaunt'ın adı son 10 gündür Muhafazakar Parti kulislerinde daha sık geçmeye başladı. Mevcut Savunma Bakanı Ben Wallace'ın hemen arkasında ikinci favori seçenek olarak gösteriyor. Güçlü bir Brexit taraftarı ve 2016'daki "Ayrıl" kampanyasının kilit figürü olan Penny Mordaunt, Muhafazakar Parti'nin savaşan gruplarından destek alabilecek potansiyel bir birlik adayı olarak görülüyor.
  • 4

    JEREMY HUNT

    Çoğu siyasi gözlemciye göre yılın başında ibre Hunt'tan yanaydı. "Güvenli seçenek" olarak anılan 55 yaşındaki eski Sağlık ve Dışişleri Bakanı 2019'daki liderlik yarışında Johnson'a yenilmişti. Ama son aylarda ismi "muhtemel Başbakan" listesinde geri sıralara düştü. Brexit karşıtlığıyla bilinen Hunt'ın tarzı daha ölçülü. Hunt, merkez sağ geleneksel muhafazakarlara hitap ediyor.
  • 5

    RİSHİ SUNAK

    ilk Hindu Maliye Bakanı, yakın zamana kadar anketlerin gözdesiydi. Ancak umutları, kişisel servetini vergilendirmeden uzak tutma çabası ve benzer ailevi sorunlar nedeniyle sekteye uğradı. 42 yaşındaki Sunak, sosyal medyada yüksek bir profile sahip ve pandemi sırasında ekonomiye aktardığı destek nedeniyle İngiliz kamuoyundan alkış aldı. Başbakanlık için yarışmaya en hazır aday olarak görülse de bagajında etnik ve "etik" sorunları olan bir isim.
  • 6

    SAJİD JAVİD

    Eski Maliye ve Sağlık Bakanı Sajid Javid de başbakanlık yarışında adı geçen isİmlerden biri. Pakistanlı göçmen bir otobüs şöförünün oğlu olan Javid, bugün, ülkenin en varlıklı bankacıların biri. 52 yaşındaki Sajid Javid de Rishi Sunak gibi "kişisel serveti" ve vergi işleriyle ilgili sorular yaşıyor.
  • 7

    DİĞER ADAYLAR

    Bu isimlerin dışında, yarışa katılma ihtimali olan iki Muhafazakar Partili daha var; eski bir subay ve dış politika uzmanı Tom Tugendhat ile eski Eğitim Bakanı, Iraklı bir mültecinin oğlu olan Nedim Zahavi.

    Her ne kadar bu isimler bazı basın yayın organların da listenin üst sıralarında gösterilse de Başbakanlık yarışında iki kadının yani Liz Truss ile Penny Mordaunt'un adı giderek daha öne çıkıyor.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız