Kudüs'te 2 bin 700 yıllık 'lüks' tuvalet bulundu

İsrail Eski Eserler Kurumu (IAA), Kudüs'teki eski bir kraliyet konağının arkeolojik kazıları sırasında 2 bin 700 yıllık tuvalet keşfedildiğini duyurdu.

Haberler ntv.com.tr 07.10.2021 - 11:07

  • 1

    İsrail, Kudüs’te yapılan arkeolojik kazı çalışmalarında 2 bin 700 yıllık özel tuvalet ve kabini ortaya çıkarıldı.

  • 2

    İsrail Eski Eserler Kurumu'ndan (IAA) yapılan açıklamada, David arkeolojik şehir alanına ve Tapınak Dağı'na bakan yapının kalıntılarında, MÖ 7. yüzyılın sonlarından kalma özel tuvalet kabini ortaya çıkarıldığı bildirildi.

    IAA, tuvaletin , İsrail Asurlular tarafından işgal edilmeden önce Yehuda Krallığı döneminin son dönemindeki bir kraliyet mülkünde bulunduğunu aktardı.

  • 3

    Tuvaletin, taştan yontulmuş bir banyo içerisinde, derin bir tankın üzerine yontulmuş dikdörtgen bir kabinde olduğu aktarılırken yayımlanan yazıda, “Kireç taşından yapılmış tuvalet, ortasında bir delik bulunan rahat oturma için tasarlandı" ifadeleri yer aldı.

  • 4

    Arkeolojik alanda yapılan çalışma ile ilgili konuşan IAA kazı başkanı Yaakov Billig, antik dönemde özel tuvalet kabinlerinin çok nadir olduğunu ve sadece birkaç tane bulunduğunu söyledi.

    Billig, "Aslında, o dönemde yalnızca zenginler tuvalet bedelini karşılayabilirdi" dedi.

  • 5

    İsrail Eski Eserler Kurumu, tuvaletin altındaki fosseptikte hayvan kemikleri ve çanak çömleklerin bulunduğunu, bunun da o dönemdeki insanların beslenme ve yaşam biçimlerinin yanı sıra eski hastalıklara da ışık tutabileceğini söyledi.

    Daha geniş kazı alanında arkeologlar, dönemin tipik stilinde taş başlıklar ve pencereler için parmaklık olarak kullanılan küçük sütunlar keşfettiler.

  • 6

    Ekip ayrıca, tuvaletin yanında süs ağaçları, meyve ağaçları ve su bitkileri ile dolu bir bahçe olduğuna dair kanıtlar bulurken yapılan açıklamada sitede geniş bir saray olduğu izlenimini olduğunu aktarıldı.

  • 7
    IAA direktörü Eli Eskosido yaptığı açıklamada, "Tuvalet bugün bizim için sıradan olan bir şeyin Yehuda Krallığı saltanatı sırasında nasıl lüks bir eşya olduğunu görmek büyüleyici" derken, "Kudüs asla şaşırtmaktan vazgeçmiyor" ifadelerini kullandı.
Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız