Nijerya'da son 10 yılın en kötü sel felaketi: 600'den fazla kişi öldü

Nijerya'nın son 10 yıldır gördüğü en kötü selde 600'den fazla kişi öldü. Yaklaşık 1,3 milyon insan yerinden edildi ve 200 binden  fazla ev yıkıldı. Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), şiddetli yağışların yol açtığı sellerde 257 sağlık tesisi ve okulun yıkıldığını bildirdi. Yıkıcı sellerin Kasım ayı sonuna kadar devam etmesi bekleniyor.

Haberler ntv.com.tr, Reuters 18.10.2022 - 05:22

  • 1

    Nijerya'da mayıstan bu yana devam eden yağışların yol açtığı sellerde 603 kişi hayatını kaybetti, 1,3 milyondan fazla kişi yerinden oldu.

  • 2

    UNICEF: 257 SAĞLIK TESİSİ VE OKUL YIKILDI

    UNICEF Kano Eyaleti Saha Görevlisi Rahamah Muhammed Farah, yaptığı açıklamada, ülke genelinde devam eden yağışların yol açtığı sellerin hasarlara neden olduğunu belirtti.

    Farah, Jigawa eyaletindeki seller nedeniyle 230 sağlık tesisi ve 27 okulun yıkıldığını kaydetti.

    Sellerde yüzlerce kişinin yerinden olduğuna işaret eden Farah, "Bu kişilerin çoğu hasar görmeyen okullara ve kamu binalara sığındı. Bu kişiler, sıtma, grip ve ishal gibi salgın hastalıkların riski altında." dedi.

  • 3

    Nijerya’da Afet Yönetimi Bakanı Sadiya Umar Farouk, Batı Afrika ülkesindeki son selin "ezici" bir felaket haline geldiğini ve birçok eyaletin uyarılara rağmen sel için uygun şekilde hazırlanmadığını söyledi.

    Farouk, ülkenin son 10 yılda gördüğü en kötü selde 200 binden fazla evin yıkıldığını aktardı. 

  • 4

    KÖTÜ ALTYAPI DURUMU DAHA DA KÖTÜLEŞTİRDİ

    Farouk, olağandışı şiddetli yağışların küresel ısınmanın bir sonucu olduğunu vurguladı. Uzmanlar ise ülkedeki kötü planlama ve altyapının hasarı daha da kötüleştirdiğini söyledi. Hem Nijerya'daki hem de komşu ülke Kamerun'daki barajlardan acilen fazla suyun tahliyesi, yıkıcı sele neden olan bir diğer önemli faktör olarak öne çıktı.

  • 5

    Diğer taraftan, aşırı yağışlar yaz başında başladığından beri, ülkedeki büyük tarım arazilerinin bazıları yok oldu.

  • 6

    Ülkede kirli sulardan kaynaklı salgın hastalıklar ve gıda kıtlığına ilişkin endişeler artarken, Farouk, yerel makamları en yüksek riskli bölgelerde yaşayan insanları tahliye etmeye çağırdı.

  • 7

    Farouk, “Yetkililer, etkilenenlere yiyecek ve diğer destekleri sağlıyor. Erken uyarılara rağmen, birçok eyalet  sel için hazırlanmadı. Felaket Nijerya'nın 36 eyaletinden 27'sini etkiledi” dedi.

  • 8

    Öte yandan, Nijerya'nın ekonomisi geçen yıl, enflasyonun tüm zamanların en yüksek seviyesinde olması nedeniyle hırpalandı.

  • 9
    Dünya Gıda Programı ve BM Gıda ve Tarım Örgütü geçen ay Nijerya'nın felaket düzeyinde açlık riskiyle karşı karşıya olan altı ülke arasında olduğunu açıkladı.
  • 10

    YAĞIŞLAR KASIM AYININ SONUNA KADAR DEVAM EDECEK

    Nijerya Meteoroloji Ajansı ise Anambra, Delta, Rivers, Cross River ve Bayelsa da dahil olmak üzere ülkenin güneyindeki bazı eyaletlerde selin Kasım ayının sonuna kadar devam edebileceği konusunda uyardı.
Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız