Obama silah lobisine meydan okudu: Kendi partimden bile olsa oy vermeyeceğim

ABD Başkanı Barack Obama 8 yıllık görev süresinin son 12 ayını ülkesinde silah sahibi olmayı zorlaştıracak önlemlerin alınmasına adadı. Bireysel silahlanma konusunda muhalefetin kontrolündeki Kongre'yi devre dışı bırakan Obama, silah satışını zorlaştıracak kararlar aldı. Buna karşılık silah lobisi, Obama'yı "Amerikan vatandaşlarının elinden silahlarını almakla" suçluyor. Obama, "Silah reformunu desteklemeyen adayları kendi partimden dahi olsa desteklemeyecek ve oy vermeyeceğim" dedi.

Haberler ntv.com.tr 08.01.2016 - 12:46

  • 1

    Silah lobisinden Obama'ya ret

    ABD Başkanı Barack Obama 8 yıllık görev süresinin son 12 ayını ülkesinde silah sahibi olmayı zorlaştıracak önlemlerin alınmasına adadı. Bireysel silahlanma konusunda muhalefetin kontrolündeki Kongre'yi devre dışı bırakan Obama, silah satışını zorlaştıracak kararlar aldı. Buna karşılık silah lobisi, Obama'yı "Amerikan vatandaşlarının elinden silahlarını almakla" suçluyor. Obama, "Silah reformunu desteklemeyen adayları kendi partimden dahi olsa desteklemeyecek ve oy vermeyeceğim" dedi.

    Mustafa KARAKUŞ/ntv.com.tr

  • 2
    ABD Kongresi'nin muhalefetine rağmen Obama bireysel silahlanmayı zorlaştıran bir kararnamenin altına imza attı. ABD Anayasası 1791'den bu yana kişilerin silah bulundurma ve taşıma hakkını koruduğu için Obama görev süresinin belki de en önemli sorunlarından biriyle ilk kez doğrudan yüzleşmeyi seçti.
  • 3
    Obama'nın bireysel silahlanmayı zorlaştıran kararlar almasına ABD'deki en büyük silah lobisi olan Ulusal Silah Birliği (National Rifle Association - NRA) sert tepki gösteriyor. Obama, aldığı kararları savunmak için silah taraftarı ve aleyhtarı olan gruplarla açık oturumda karşı karşıya geldi. ABD Başkanı Barack Obama açık oturuma Ulusal Silah Birliği'ni de davet etti ancak silah lobisi teklifi geri çevirdi.
  • 4
    Amerikan CNN televizyonunda "ABD'de silahlar" başlığı altında yayınlanan açık oturumda, Obama ülkede silah sahibi olmayı zorlaştıracak yeni idari kanunları açıklamasının ardından, özellikle Ulusal Silah Birliği tarafından silah alımının tamamen durdurulacağı yönünde oluşturulan gündemi "hayali bir kurgu" olarak nitelendirdi.
  • 5
    ABD'nin Virginia eyaletindeki Fairfax'ta yapılan açık oturumda Obama'nın konukları arasında 2012'de silahlı saldırıya uğrayan Demokrat eski senatör Gabrielle Giffords, "American Sniper" filmiyle ünlenen Irak savaşındaki ABD'li keskin nişancı Chris Kyle'nin dul eşi Taya Kyle de vardı.
  • 6
    Silah konusunda sunulan idari kanunların ülkeyi daha güvenli kılmayı amaçladığını ifade eden Obama, Ulusal Silah Birliği dahil bu konuda kendisini eleştiren kesimle yüzleşmeye hazır olduğunu söyledi.
  • 7
    Obama, "Fakat tartışmamız deliller ve gerçekler üzerine kurulmalı, 'Obama elimizden silahlarımızı alıyor' gibi hayali bir kurgu üzerine değil" dedi.
  • 8
    "Herkesin elinden silahını almaya çalışıyormuşuz gibi bir hava estiriliyor" değerlendirmesinde bulunan Obama, bu konudaki duruşlarının çarptırıldığını dile getirdi.
  • 9
    Obama, kendisi aleyhine oluşturulan kampanyaya rağmen, ABD Anayasası'nın parçası olan "silah bulundurmayı ve taşıma hakkını" aslında kendisinin de savunduğunu söyledi.
  • 10
    Obama bireysel silahlanmanın tehlikesinden bahsederken 2012'de Newtown'daki Sandy-Hook Okulu'na yapılan saldırıyla ilgili bir anısını paylaştı. Saldırıda 20 çocuğun öldürüldüğünü hatırlatan Obama, "Saldırıdan kısa bir süre sonra Newtown'u ziyaret ettim. Hayatımda ilk kez bir gizli servis ajanımın gözyaşı döktüğünü gördüm" dedi.
  • 11
    Yıllar önce tecavüze uğrayan bir kadın, bireysel silahlanma hakkını savunarak Obama'ya, "Hayatımda bir kez daha böyle bir şeyle karşılaşmak istemiyorum. Kurban oldum, bir kez daha olmak istemiyorum" sözleriyle tepki gösterdi. Tecavüze uğrayan kadına cevap veren Obama, "Sizin hayatınızı zorlaştıracak, silah bulundurma hakkınızı elinizden alacak bir öneride bulunmadım. Tam tersine, bir gün hapisten çıkacak olan saldırganın kolayca silah edinmesini zorlaştırmaya çalışıyorum" dedi.
  • 12
    ABD Başkanı Barack Obama bireysel silahlanmayla ilgili Amerikan New York gazetesine de bir makale yazdı. "Silahlar bizim ortak sorumluluğumuzdur" başlıklı makalede Obama silah konusunda yaptığı reformların desteklenmesini istedi.
  • 13
    "Silah reformunu desteklemeyen adayları kendi partimden dahi olsa savunmayacağım ve oy vermeyeceğim" diyen Obama, "Bireysel silahlanmaya karşı başkan olarak sorumluluklarımı yerine getirmeye devam edeceğim. Bir vatandaş olarak da sorumluluğumun bilincindeyim. Silah reformunu desteklemeyen bir aday, benim partimden bile olsa, desteklemeyecek, or vermeyecek ve kampanyasına dahil olmayacağım. Silah reformunu savunan yüzde 90'lık Amerikan vatandaşlarına çağrıda bulunuyorum. Hak ettiğimiz lideri seçelim" şeklinde konuştu.
  • 14
    ABD Başkanı Barack Obama, hizmet süresinin son yılı olan 2016'nın ilk işi olarak silah alımlarında sabıka kaydı kontrolü başta olmak üzere, silah satışını ve alımını zorlaştıracak idari kararlar almıştı. Ancak Obama bu kararnameye imza atmadan önce ABD'de geçtiğimiz aralık ayında silah satışlarında patlama yaşandı.
  • 15
    Geçtiğimiz aralık ayında 1.6 milyon silah satıldı. ABD Başkanı Obama'ya dün akşam bunun nedeni de soruldu. Geçtiğimiz aralık ayında son 20 yılın rekorunun kırıldığının farkında olduğunu belirten Obama ironi yaparak, "Demek ki silah üreticileri için oldukça faydalı bir başkanım" dedi.
  • 16
    ABD'nin en güçlü lobilerinden silah lobisi, bağışlara dayalı seçimlerden dolayı birçok siyasetçiyi etkisi altına alarak Başkana rağmen güçlü bir şekilde kalabiliyor.
  • 17
    ABD Silahlı Şiddet Arşivi'nin verilerine göre, 2015'te silahların ateşlendiği 52 binden fazla olay meydana geldi. Bu olaylarda 13 bin 312 kişi yaşamını yitirdi, yaklaşık 27 bin kişi yaralandı. "Kitlesel saldırı" olarak tanımlanan en az 4 kişinin vurulduğu 330 saldırı gerçekleşti.
  • 18
    ABD Anayasası'nda 15 Aralık 1791'de ABD Haklar Bildirgesi ile benimsenen İkinci Düzenleme, kişilerin silah bulundurma ve taşıma hakkını koruyor. Silah lobisi, bireysel silahlanmanın anayasal bir hak olduğunu savunarak ABD başkanları üzerinde baskı kuruyor.
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız