Kalp sağlığı için 5 adım

Kalp hastalıklarında riski azaltmanın yolları

Haberler ntv.com.tr 26.12.2014 - 09:56

  • 1
    Ülkemizde kalp-damar hastalıklarının görülme oranının giderek arttığını belirten Kardiyolog Doç. Dr. Yılmaz Güneş, bu hastalıklardan korunmak için değiştirilebilir risk faktörlerine dikkat çekti. Genetik gibi değiştirilemez risklerin yanı sıra sistemi olumsuz etkileyen alışkanlıkların değiştirilmesiyle riskin önemli ölçüde azalacağını kaydeden Güneş, “Mesela biz çok oturan bir toplumuz. Öncelikle bunu değiştirmemiz lazım, daha az yiyip daha çok yürümeliyiz” dedi. Güneş’e göre, 5 adımda kardiyovasküler hastalıklarda riski azaltmak mümkün. İşte Dr. Güneşin önerileri:
  • 2
    1- Yediğinizi yaktığınızdan eminseniz yiyin (Daha az yemek daha çok aktivite). ‘Yemekten vazgeçemem’ diyorsanız her şeyden ama az miktarda tüketin. Daha çok meyve ve sebze ağırlıklı beslenin. Hayvani gıdalardan ve katı yağlardan uzak durun.
  • 3
    2. Sigara içiyorsanız, bırakın. Çünkü sigara tansiyon ve kolesterol gibi herhangi bir hastalığınız olmasa bile kalp krizine neden olabilir.
  • 4
    3. Düzenli olarak her gün en az yarım saat yürüyüş yapın. Çünkü düzenli egzersiz kalp sağlığınızı korumanız için çok önemli ve gereklidir.
  • 5
    4. Akşam geç saatlerde yemek yemeği bırakın. Gece geç yemek afettir. Çünkü tok bir mideyle yatmak, özellikle bilinmeyen kalp-damar hastalıklarını tetikleyerek kalp krizine neden olabilir.
  • 6
    5. Sağlıklıysanız bile en az yılda bir kontrolden geçin. 30 yaşında en azından bir defa lipit panel, kolesterol, şeker ve kan yağınıza baktırın. Ancak risk grubundaysanız sağlık kontrolleriniz için 30 yaşını beklemeyin, daha erken davranın. Belli bir yaşın üzerindeyseniz sağlık kontrollerinizi kesinlikle ihmal etmeyin ve ilaçlarınızı düzenli olarak kullanın.
Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız