Uçakta corona virüs bulaşma riski oldukça düşük

200’ün üzerinde ülkede ve bölgede görülen yeni tip corona virüs (Covid-19) pandemisi nedeniyle seyahat, ulaşım ve turizm sektöründe bu yıl  milyarlarca dolar kayıp  yaşandı. Salgının uluslararası taşıyıcısı olarak görülen havayolu şirketleri ise hala yaralarını sarmaya çalışıyor. Ancak son zamanlarda yapılan yeni araştırmalar, uçaklarda corona virüs riskinin neredeyse hiç bulunmadığını öne sürüyor. ABD’de yer alan Harvard Üniversitesi tarafından yapılan yeni bir araştırmada, uçuş esnasında maske takıldığında yeni tip corona virüs bulaşma riskinin oldukça düşük olduğu belirtildi. 

Haberler ntv.com.tr 28.10.2020 - 10:04 Son Güncelleme : 28.10.2020 - 10:06

  • 1

    ABD'DE UÇUŞLARA OLAN TALEP YÜZDE 65 AZALDI

    Yeni tip corona virüs salgını nedeniyle dünyada en yüksek vaka ve ölü sayısının görüldüğü ABD’de, uçuşlara olan talep geçen yıla göre yüzde 65 azaldı. Milyarlarca dolar zarar eden Amerikan havayolu şirketleri, yolcu bulamadıkları için planladıkları uçuşların sadece yarısını gerçekleştiribiliyor. 

  • 2

    DIŞARIDA YEME VE ALIŞVERİŞ YAPMANIN RİSKİ DAHA YÜKSEK

    Ancak, Harvard Üniversitesi Halk Sağlığı Okulu araştırmacıları uçuş esnasında corona virüs bulaşma riskinin, dışarıda yeme ya da market alışverişi yaparken olduğundan çok daha düşük olduğunu açıkladı. Araştırmacılar, yolcuların  maske taktıklarında ve uçakta gerekli hijyen önlemleri alındığında uçuşların oldukça güvenli olduğunu söyledi.
  • 3

    ABD’li havayollarını temsil eden Airlines for America tarafından finanse edilen raporda, uçaklarda corona virüs riskinin katmanlı enfeksiyon önlemleriyle birlikte çok daha düşük seviyelere indirilebileceği ifade edildi.  

  • 4

    MASKE SEYAHATİN HER AŞAMASINDA KULLANILMALI

    Öte yandan, Harvard’daki Havacılık Halk Sağlığı taradından uçağa biniş ve iniş sırasında bulaş riskini azaltmak için de çeşitli stratejiler önerdi: Buna göre maske, sadece uçuş esnasında değil, havalimanına giririşten, varış noktasından ayrılana kadar yolculuğun her aşamasında zorunlu olmalı. Bununla birlikte uzmanlar, havayolu şirketlerinin havaalanlarında ve uçaklardaki temizlik rutinin artırması gerektiğini ve check-in esnasında oluşan uzun kuyrukların önüne geçmesi gerektiğini belirtti.

  • 5

    HAVA 2-3 DAKİKADA BİR TEMİZLENİYOR

    Bununla birlikte, raporda ticari uçakların hepsinde yeni tip corona virüs de dahil olmak üzere havadaki partikülleri her 2-3 dakikada bir temizleyen hava filtreleme sistemleri bulunduğu belirtildi. Araştırmacılar riskin yalnızca, enfekte yolculardan kaynaklanabileceğini ancak bundan korunmanın sürekli maske takarak mümkün olduğunu vurguladı. Ayrıca bu şekilde Covid-19’la ilgli hiçbir belirtisi olmayan ancak virüsü bulaştırabilen asemptomatik yolculardan  kaynaklanan yayılmanın da önüne geçilebileceği bildirdi.

  • 6

    Diğer taraftan, geçen ABD Savunma BakanlıĞItarafından yapılan başka bir araştırmada tüm koltuklar dolu olsa bile, yolcuların maske taktığında virüsün bulaş riskinin yüzde 0,0003 olduğu  hesaplanmıştı.  Uzmanlar  maskelerin, komşu koltuklarda biri öksürdüğünde bile enfeksiyona maruz kalma olasılığı değişmediğini belirtmişti.

  • 7
Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız