Leonardo da Vinci ile ilgili yeni iddia: Hazar Türkü olabilir

Sanat tarihçisi Simon Hewitt, yeni kitabında Rönesans devrinin en önemli sanatçılarından İtalyan Leonardo Da Vinci ile ilgili yeni bir iddia ortaya attı. Hewitt, ünlü sanatçının Hazar Türkü olabileceğini öne sürdü.

Haberler 30.09.2019 - 09:01

  • 1
    Yüzyılların dehası, Rönesans’ın simge ismi İtalyan Leonardo da Vinci ile ilgili iddialara yenisi eklendi. Ünlü sanat tarihçisi Simon Hewitt, da Vinci’nin atalarının Hazar Türkü olabileceğini öne sürdü.

  • 2
    İddia, Hewitt’in 1495 tarihli, az bilinen bir karikatürden yola çıkarak yazdığı Leonardo da Vinci and the Book of Doom isimli kitabında yer aldı. The Guardian’a konuşan Hewitt, iddiasını da Vinci’nin kızıl saçlarına bağladı.

  • 3
    Gazete, “15’inci yüzyılda Milano’da kızıl saçlı olmak çok nadirdi. Hewitt, Leonardo’nun, Asya’nın steplerinden Karadeniz’e ve Doğu Avrupa’ya dağılan, kızıl saçlı, Türk kökenli Hazarlardan geldiğinden şüpheleniyor” ifadelerine yer verdi.


    ‘Alay edildi’

    Hewitt’in kitabı, 1495’te çizilen ve Almanya’da bulunan bir karikatüre dayanıyor. Adalet kavramını kinayeli bir biçimde betimleyen karikatürde, Hewitt’e göre da Vinci de tiye alınıyor.

    Buna göre da Vinci karikatürde, dalgınlıktan masa örtüsüne yazı yazan, önündeki yarı çıplak erkek tarafından büyülenmiş görünen kızıl saçlı, eşcinsel bir kâtip olarak resmediliyor. Hewitt kitabında, da Vinci’nin bu şekilde betimlenmesinin, Rönesans döneminde sıradışı bir deha olarak görülmesine rağmen sıklıkla kızıl saçları ve cinsel kimliği nedeniyle diğer sanatçılar tarafından alay konusu yapıldığını gösterdiğini savunuyor. Hewitt’in kitabı İngiltere’de bugün piyasaya çıkıyor.
  • 4
    ‘Alay edildi’

    Hewitt’in kitabı, 1495’te çizilen ve Almanya’da bulunan bir karikatüre dayanıyor. Adalet kavramını kinayeli bir biçimde betimleyen karikatürde, Hewitt’e göre da Vinci de tiye alınıyor. 

  • 5
    Buna göre da Vinci karikatürde, dalgınlıktan masa örtüsüne yazı yazan, önündeki yarı çıplak erkek tarafından büyülenmiş görünen kızıl saçlı, eşcinsel bir kâtip olarak resmediliyor. Hewitt kitabında, da Vinci’nin bu şekilde betimlenmesinin, Rönesans döneminde sıradışı bir deha olarak görülmesine rağmen sıklıkla kızıl saçları ve cinsel kimliği nedeniyle diğer sanatçılar tarafından alay konusu yapıldığını gösterdiğini savunuyor.
  • 6
    Hewitt’in kitabı İngiltere’de bugün piyasaya çıkıyor.
Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız