Ülkelerin şaşırtıcı görgü kuralları

En çok seyahat eden insanlar bile bazen, gittikleri yerde kendilerinden beklenen davranışı sergileme konusunda hataya düşebilir. İşte bazı ülkelerde yanlış anlaşılabilecek davranışlar...

Haberler ntv.com.tr 12.06.2022 - 13:05 Son Güncelleme : 12.06.2022 - 13:07

  • 1

    KAFAYA DOKUNMAYIN

    Tayland ve Malezya gibi güneydoğu Asya ülkelerinde kişilere dokunurken dikkat edilmesi gerektiği söyleniyor. Kuala Lumpur’da kafa vücudun en kutsal parçası olarak görülüyor ve birinin kafasına dokunmak ya da üzerinden bir şey geçirmek kabalık olarak algılanıyor. 

    Bu, küçük çocukların saçını okşamak gibi gayri resmi durumlar için de mevcut. Aynı şey Tayland için de geçerli; baş ruhun oturduğu yer olarak görülüyor. Bu inancın kaynağında ise Budizm var.

  • 2

    SAYI TUZAĞI

    Bazı ülkelerde bir şeyi yanlış sayıda vermek hiç vermemekten daha kötüdür.  Örneğin Rusya’da kimseye verdiğiniz çiçek sayısı çift sayı olmamalı. Sadece ölülere çift sayıda çiçek verilir. Buketler 1, 3, 5, 7 gibi tek sayıda çiçekten oluşur. Tek sayılı çiçekler mutlu olaylar içindir; çift sayılar ise cenazelere gönderilir.

    Başka bir ülkede de hangi sayıların şans, hangilerinin şanssızlık olarak algılandığını bilmek önemli olabilir. Terri Morrison, farklı ülkelerde görgü kurallarına ilişkin Öpmek mi, Eğilmek mi, Tokalaşmak mı? (Kiss, Bow, or Shake Hands) adlı bir kitap yazmış. “Sayılar sandığınızdan daha önemli olabiliyor” diyor. “Çin'de ‘dört' kelimesinin telaffuzu ‘ölüm' kelimesine çok benziyor.

    Aynı şekilde Japonya’da da geleneksel olarak evlenen çiftlere hediye olarak verilen kağıt paranın eşit olarak ikiye bölünür olmaması önem taşır. Aksi halde evliliğin boşanmayla sonuçlanacağına inanılır. Örneğin 20 bin yen takılacaksa bunun 10, 5 ve 5 bin olarak takılması, iki tane 10 bin yen banknottan kaçınılması salık verilir.

  • 3

    HERKESLE KONUŞMAYIN

    Batı Avrupa’da ise yabancılarla konuşmama konusunda uyarılar bulunuyor. Bir şeyin ne kadar kötü olduğu ve hava hakkında konuşmanın dışında yabancılarla sohbet etmek hoş karşılanmayabiliyor.

    Kuzey ve Batı Avrupa'nın büyük kentleri açısından vurgulanan bir diğer konu da zamanı iyi kullanmak ve gereksiz sohbetlerden kaçınmak. Bu ülkelerde olaylara iş merkezli bakıldığı ve başka konular hakkında konuşmanın dikkat dağıtıcı olarak görülebileceği belirtiliyor.

  • 4

    LATİN AMERİKA ŞAKALARI

    Bazen şakaları anlama konusunda da uyuşmazlıklar ortaya çıkabiliyor. Örneğin Meksika'da, kişilerin kendileri hakkında yapılan aşağılayıcı esprilerden gocunmamaları, tersine bunu kabul görme işareti olarak algılamaları gerektiği söyleniyor. Burada sırf eğlence olsun diye takılma, alay etme, aşağılama geleneği var. "Yemekte otururken bile aile içinde herkes birbiriyle alay edip gülmekten kırılır" deniyor. Latin Amerika'da şakalaşma kültürü çok yaygın olsa da, karşılık verirken dikkatli olmak gerekiyor.

  • 5

    BİRİ SİZİ GÖZETLİYOR MU?

    Bazı ülkelerde ise yüksek sesle konuşmak ayıp olarak değerlendiriliyor. Fransa'da insanlar farklı durumlara göre farklı ton kullanıyor ve sesin ayarını karşıdaki insana göre ayarlamak gerektiğini düşünüyor. Fransa'da kafede otururken yan masa size çok yakın olsa bile konuşmaları duyamazsınız.

    Sesin ayarını düşük seviyede tutmak sadece nezaket açısından değil, güvenlik açısından da yerinde bir tutum olabilir. 1990'da Fransız Hava Yolları'na ait bir uçağın birinci sınıf kabininde mikrofonlar bulunmuştu. Bunun casusluk amacıyla mı, başka bir amaçla mı yapıldığı öğrenilemedi, ancak bu olay aşırı gözetim altındaki günümüz dünyasında her an herkesin dinlenebileceği tehlikesini hatırlatıyor.

    Kaynak: BBC Travel / Lindsey Galloway

  • 6

    Güney Kore

    Pek çok Asya ülkesinde olduğu gibi yemek yerken kullandığınız çubukları yemeğinize batırmış olarak bırakmamalısınız. Bunun sebebi ölüleri anarken kullanılan tütsülere benzemesidir.

    İtalya

    Yemeğinizi yedikten sonra eğer tabağınızda hala yemek bıraktıysanız, bu, yemeği beğenmediğiniz anlamına gelebilir. Bu yüzden tabağınızda yemek bırakmamaya özen göstermelisiniz. Tam tersi ise İran’daki bir görgü kuralıdır. Eğer tabağınızda yemek varsa bu doyduğunuz ve daha fazla yiyemeyeceğiniz anlamına gelir.

  • 7

    Brezilya

    Dakiklik kavramı biraz farklı olan bir ülke. Diyelim ki bir misafirliğe davet edildiniz, tam zamanında veya erken gitmek yerine geç kalmalısınız. Çünkü siz gittiğinizde ev sahibinin hazırlıkları tam olmayabilir ve onları rahatsız edebilirsiniz.

    Macaristan

    Kadeh kaldırılırken kesinlikle bardaklar tokuşturulmaz. Bu, düşmanların zafer kazandığında kötü bir surat ifadesi ile bardak tokuşturmasından geliyor.

  • 8

    Hindistan

    Hindistan’da baharın gelişini kutlamak amacıyla Holi Fest düzenlenir. Burada herkes beyaz giyinir ve ardından yürüyüş boyunca renkli toz boyalar insanlara atılarak kıyafetler renklendirilir. Aynı zamanda bu festival kötülüğe karşı iyiliğin kazanacağını simgeler.

    Kaynak: AIESEC Türkiye

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız